Stoppen met dialyse

De familie van een 83-jarige dialyse patiënten vindt dat het niet meer gaat: Moeder is moe, klaagt, het lichaam is op, en ze zegt de dialyse niet meer te verdragen.

“Daarom zou de familie graag willen dat wij op medische gronden  aangeven dat dialyse niet meer kan”, schrijft een arts in een praktijkperikel in Medisch Contact. “Dat is echter te kort door de bocht: medisch-technisch lukt het allemaal nog wel. Ik wil dat niet als oneigenlijk argument inzetten om patiënte richting stoppen te praten.”

De patiënt zelf zegt dat ze opgelucht zou zijn als de dokters zouden zeggen dat dialyse niet meer kan. Ik benoem dat dialyse bedoeld is om het leven te verlengen, en niet om het lijden te verlengen, en dat een dialysetraject – ook als het kunstje technisch nog wel lukt – toch te zwaar kan zijn. We hoeven niet altijd ‘strijdend in het harnas ten onder te gaan’. We spreken af dat patiënte wel een dialyse mag overslaan en per keer mag bepalen of zij in staat is naar de dialyse te komen. Ook mag zij korter dialyseren als het niet gaat. Op deze manier probeer ik voor haar de drempel naar stoppen te verlagen, maar laat de beslissing wel bij patiënte zelf.”