KWF investeert in palliatieve zorg

Bestrijden van kanker, dat was altijd het doel van KWF.  De organisatie gaat nu ook investeren in betere zorg voor terminale kankerpatiënten. Een flinke ommezwaai, aldus het AD.

KWF trekt 1 miljoen euro uit om artsen en oncologisch verpleegkundigen bij te scholen op het gebied van palliatieve zorg. De verschuiving naar zorg voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn, weerspiegelt volgens directeur Johan van de Gronden van KWF veranderingen in de maatschappij. “Er heerst niet langer een taboe op kanker. Ook ontstaat steeds meer behoefte om te praten over de dood.”

Aanspreekpunt ontbreekt

Meer dan een kwart van de patiënten voelt zich na een slechtnieuwsgesprek in de steek gelaten, blijkt volgens het AD uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Zij missen een aanspreekpunt in het ziekenhuis, aandacht voor hun naasten en advies over mentale en lichamelijke klachten.

Onvoldoende geschoold

Met patiënten die ongeneeslijk ziek zijn, weten artsen en verpleegkundigen niet goed raad. Twee derde van de zorgverleners voelt zich onvoldoende geschoold op het gebied van palliatieve zorg, bleek in 2020 uit onderzoek van het Nivel. Ze weten bijvoorbeeld niet wat ze aan moeten met psychische, sociale en spirituele problemen waar terminale patiënten tegenaan lopen.

Straks 420 docenten

Afgelopen weekend zijn in Zwolle de eerste docenten getraind voor de nascholing palliatieve zorg die het KWF financiert, meldt het AD. Het driejarig educatieprogramma dat wordt uitgevoerd door centrum voor palliatieve zorg Carend en Amsterdam UMC wil uiteindelijk met 420 docenten in het hele land medewerkers van zo veel mogelijk ziekenhuizen opleiden.