Euthanasie vanwege stapeling van klachten

Ouderen van nu hebben een vrije opvoeding gehad, daarom zal het aantal euthanasieverzoeken verder toenemen is de voorspelling.

Het aantal keren dat artsen in Nederland euthanasie verlenen, zal de komende acht jaar verdubbelen. Die voorspelling doet Steven Pleiter in een interview met Trouw, bij zijn vertrek als bestuurder van Expertisecentrum Euthanasie, de voormalige Levenseindekliniek.

Dementie

Het expertisecentrum heeft zich gespecialiseerd in euthanasieverzoeken waarbij het ingewikkeld is om te beoordelen of iemand ondraaglijk of uitzichtloos lijdt, en vrijwillig en weloverwogen tot zijn verzoek komt, zoals de euthanasiewet vereist. Het aantal mensen dat euthanasie kreeg bij (beginnende of gevorderde) dementie steeg in acht jaar van 42 naar 162. Het expertisecentrum behandelde vorig jaar 96 van die casussen.

Fysiek lijden

Pleiter spreekt in Trouw ook over een stapeling van ouderdomsklachten. “Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld problemen hebben met gehoor, gezichtsvermogen en gewrichten, ik noem dat wel de drie G’s. De opeenstapeling daarvan beïnvloedt de kwaliteit van leven zo dat iemand met een euthanasieverzoek komt. Dat heeft zich de afgelopen acht jaar echt ontwikkeld.” De groep mensen op leeftijd met een voltooid leven en zónder klachten bestaat bijna niet. “Bij de groep die wij helpen gaat het om echt fysiek lijden. Ik begrijp dat deze mensen niet verder willen. Wij kunnen dat uitleggen en verantwoorden op basis van de euthanasiewet.”