Eerst vervolgd, nu gerespecteerd

Twintig jaar bestaat de euthanasiewet. In die twee decennia is één arts strafrechtelijk aangeklaagd voor moord: Marinou Arends.

Na vier jaar werd ze in 2020 door de Hoge Raad ontslagen van vervolging. In de Telegraaf kijkt ze terug op die bewogen periode: “Dag en nacht hield de casus me bezig. Zo lang mogelijk heb ik voor mijn vrienden en familie verborgen gehouden dat het om mijn persoon ging.”

Koffie-euthanasie

De koffie-euthanasie werd de zaak in de media genoemd. In een petitie, getekend door 450 artsen, werd Marinou Arends afgeschilderd als een arts die stiekem met een slaapmiddel in de koffie een zwaar dementerende vrouw had gedrogeerd en vervolgens een dodelijk middel had ingespoten. “Ik dacht: ’Jullie kennen de feiten niet’. Maar ik vond het wel een onwaarschijnlijke gang van zaken.”

Schijnwerpers

Op het congres van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde stond Marinou Arends (71), specialist ouderengeneeskunde, kortgeleden voor het eerst openlijk in de schijnwerpers als de arts die vervolgd was voor moord. “Kennelijk heb ik iets betekend voor de euthanasiewet. Blijkbaar was niet iedereen duidelijk wat binnen de wet was toegestaan. Ik heb piketpaaltjes geslagen”, zegt ze in de Telegraaf.

Geridderd

“Het is een gek gevoel hoor; eerst ben je iemand die vervolgd en verdacht wordt en nu krijg je het gevoel gerespecteerd te worden. Vorig jaar kreeg ik zelfs een lintje en ben ik tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. Ik heb ook een boek geschreven over het juridische steekspel waarin ik terecht ben gekomen.”

Proefproces

Arends zegt in de Telegraaf te denken dat het OM wilde weten hoeveel ruimte er voor de arts in de euthanasiewet zit als het gaat om dementie. “Met mijn casus is een soort proefproces gestart.”