Euthanasie alleen als je nog ‘helder’ bent

Artsen worstelen met euthanasieverzoeken die ze krijgen van mensen met gevorderde dementie, en die dus niet meer wilsbekwaam zijn. Maar ook mensen zelf die zijn getroffen door bijvoorbeeld alzheimer staan voor een groot dilemma: ze mogen alleen een einde aan hun leven laten maken als ze nog wilsbekwaam zijn. “Daardoor heb ik waarschijnlijk een paar goede maanden minder”, zegt de 71-jarige Corry van Uijtregt uit Helmond in de Telegraaf. Zij is de moeder van Telegraaf-verslaggever Renate Curfs en samen vertellen ze aan de krant over de dilemma’s waar ze tegenaan lopen.

Dat wil ik echt niet

Van Uijtregt kreeg vier jaar geleden de diagnose alzheimer en staat vierkant achter haar beslissing om uiteindelijk euthanasie te laten plegen. “Ik heb zelf gewerkt met mensen met dementie. Ik weet hoe het proces gaat en dat wil ik echt niet. Ik wil op een menswaardige wijze afscheid nemen van het leven”, zegt Van Uijtregt.

Jaren goed nagedacht

Sinds driekwart jaar is Van Uijtregt samen met haar geriater, die gespecialiseerd is in dementie, in een euthanasietraject gestapt. “Ik heb er jaren goed over nagedacht. Het moeilijkst vind ik dat het alleen kan op het moment dat ik nog wilsbekwaam ben. Zelf zou ik liever willen gaan op het moment dat ik niet meer op mijzelf kan wonen.”

Notaris en geriater

De Brabantse heeft bij de notaris vastgelegd dat ze euthanasie wil en elk half jaar heeft ze nu voortaan een gesprek met de geriater. “Zij geeft aan wanneer mijn moeder snel achteruit gaat. Dan hebben we nog een paar maanden de tijd om afscheid te nemen”, zegt Renate Curfs in de Telegraaf. “Ik vind het enorm moeilijk, omdat het gebeurt op het moment dat mama nog heldere momenten heeft. Ik begrijp dat artsen het moeilijk vinden om euthanasie uit te voeren bij mensen die niet wilsbekwaam zijn. Maar aan de andere kant heeft mama hiermee dan waarschijnlijk wel een paar mooie maanden minder.”