Dit is onze zomer nieuwsblog van maandag 5 augustus 2019.

Richtlijnen testamenten aangescherpt

Geruzie om testamenten is ‘aan de orde van de dag’, is te lezen in het AD. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) onderkent het probleem en voorziet vanwege het toename van aandoeningen als dementie vaker getouwtrek met testamenten. KNB heeft de richtlijnen rond het opstellen van testamenten inmiddels aangescherpt, ‘hoewel we geen signalen hebben dat misbruik op grote schaal voorkomt’.

Overwaardescan Vereniging Eigen Huis

De gemiddelde overwaarde op woningen wordt geschat op 128.000 euro. Zo’n fiks bedrag in stenen laten zitten is zonde, vinden steeds meer senioren met een grotendeels afbetaald huis. De belangstelling onder deze doelgroep voor verzilveren stijgt, en dus startte Vereniging Eigen Huis de overwaardescan. In zes weken tijd hebben ruim 100.000 mensen die scan ingevuld, zegt de VEH volgens NU.nl.

‘Straks veel meer pensioenvermogen dan nodig’

Over vijftien tot twintig jaar zal de naoorlogse geboortegolf wel ongeveer het loodje hebben gelegd en dan zal blijken dat de pensioenfondsen veel meer vermogen hebben dan noodzakelijk is voor de uitbetaling van de pensioenen aan de dan veel kleinere groep gepensioneerden, de huidige vijftigplussers. Dit schrijft emeritus hoogleraar economie Jan Oosterhaven in Het Financieele Dagblad.

Football Memories in Rotterdam?

Excelsior en Sparta proberen met hun maatschappelijke tak vaker ouderen te bereiken, meldt AD Rotterdams Dagblad. Samen kijken de Rotterdamse voetbalclubs bijvoorbeeld of het project Football Memories, waarbij ouderen gezamenlijk herinneringen ophalen, iets voor hen is. Zij gaan eind deze maand op bezoek bij Willem II, dat al ervaring heeft met het uit het Verenigd Koninkrijk overgewaaide Football Memories.

Lichtgewicht rollator scoort beter

Duitse collega’s van de Consumentenbond testten 12 rollators voor binnen en buiten; 8 lichtgewicht rollators van aluminium of carbon en 4 standaardmodellen van staal. Als opvallend resultaat melden zij in de Gezondgids: de lichtgewicht rollators scoorden allemaal beter dan de standaardrollators.

Meer ouderenartsen nodig

Er dreigt een groot tekort aan ouderenartsen, schrijft Trouw. Beroepsvereniging Verenso verwacht dat er over vijftien jaar ruim 2500 specialisten ouderengeneeskunde nodig zijn, maar dat daarvan zeker een derde niet kan worden ingevuld. Verenso zegt dat het vak aantrekkelijker gemaakt moet worden, de ouderenzorg heeft nog steeds ten onrechte een negatief imago.

Zorgbuurthuizen in Arnhem?

De gemeente Arnhem is enthousiast over zorgbuurthuizen, kleinschalige wooncomplexen voor ouderen. Voor ze er daadwerkelijk staan, zijn er wel wat hobbels te nemen, schrijft De Gelderlander.  Het gaat om wonen in een beschutte omgeving waar ouderen meer onder de mensen zijn, snel hulp kunnen oproepen en zorg dichtbij hebben. De gemeente Arnhem moet zelf de kar trekken. Woningcorporaties en zorgaanbieders zijn niet van plan om zorgbuurthuizen te beginnen.

Dertig jaar ouder met paar muisklikken

Hoe zie je er uit over pakweg dertig jaar? De populaire Russissche app FaceApp tovert meteen het antwoord op die vraag op je smartphonescherm – akelig realistisch, dus inclusief bijbehorende grijze slapen en rimpels. Dat de makers van de app het niet zo nauw lijken te nemen met de privacy leidde tot ophef, schrijft het AD, maar de techniek zit goed in elkaar.

Ombudsman pensioenen

Vecht u een robbertje uit met uw pensioenfonds en vindt u geen gehoor voor uw klachten? Dan kunt u uiteindelijk nog terecht bij de ombudsman pensioenen. Sinds het begin van dit jaar is dat Henriëtte de Lange. Zij probeert te bemiddelen bij zaken waar mensen niet redelijk behandeld worden, legt zij uit in de Telegraaf.

Ontmoetingsruimte bij specialist thuis

De Stichting Saraswati Aangan moet ouderen uit hun isolement halen, is te lezen in AD Haagsche Courant. Projectleider Lucia Baboebal vertelt hoe een specialist haar huis heeft opengesteld voor ontmoetingen. Het gaat om Vidhya Santokhi, anesthesioloog en pijnspecialist. De stichting komt voort uit de Hindoestaanse gemeenschap. “We zijn er voor iedereen, maar de stichting is mede opgericht om ouderen met een migrantenachtergrond extra op weg te helpen.