Dit is onze zomer nieuwsblog van dinsdag 6 augustus 2019.

Mantelzorgacademie in Maastricht

Het Maastricht UMC+ beschikt sinds enige tijd over een ‘mantelzorgacademie’. Doel is om patiënten (en eventuele mantelzorgers) voor te bereiden op een snelle en verantwoorde terugkeer naar huis door hen te leren bepaalde eenvoudige medische handelingen zelf te verrichten. Dan gaat het bijvoorbeeld om ogen druppelen, wondverzorging tot en met zelf injecties toedienen. Er komt ook een mantelzorginloopcafé.

Helmond begint ‘spoedplein’

Om de stroom aan spoedtelefoontjes van ouderen te verminderen start in Helmond-Peelland een experiment met een ‘spoedplein’. ‘We gaan de zorg zo inrichten dat het overdag goed is geregeld, zodat ouderen ’s avonds niet in de problemen hoeven te komen”, zegt Harrie Geboers, bestuursvoorzitter van Huisartsenposten Oost-Brabant in het Eindhovens Dagblad. “Als er hulp nodig is, moet het in één keer goed zijn. Dus niet eerst de thuiszorg laten komen, daarna de huisarts en vervolgens de ambulance.”

Berkellanders bepalen wie subsidie krijgt

Inwoners van Berkelland mogen volgens dagblad De Gelderlander een gemeentelijke subsidiepot van 100.000 euro verdelen over projecten. Daarvoor is het Naoberfonds opgericht, waarbij inwoners van de gemeente betrokken zijn. De voorstellen die inwoners kunnen doen zijn heel breed, van samen een moestuin opzetten tot eten met ouderen op gezette momenten of bijvoorbeeld een nieuwe bestemming voor een leegstaande kerk.

’Ouder worden accepteren’

Medische ingrepen om langer jong te blijven? De meeste van de 2575 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf zeggen: aan mijn lijf geen polonaise. „Belachelijk”, reageert iemand. „Waarom moet tegenwoordig alles gedaan worden om jong te blijven? Leef het leven zoals het komt.” De lezers reageren op het bericht dat Engelse artsen in staat zouden zijn de overgang bij vrouwen met een simpele ingreep 20 jaar uit te stellen.

Senioren zoeken een boerderij

De Stichting Blijven Wonen in Westerwolde (SBWW) is op zoek naar een boerderij die verbouwd kan worden tot appartementen voor senioren, meldt Dagblad van het Noorden. Die stichting wil dat ouderen in Westerwolde de mogelijkheid krijgen een voormalige boerderij te kopen, die te verbouwen en er dan zelfstandig in te wonen. De senioren kunnen elkaar op die manier bijstaan indien nodig en langer in hun gebied blijven wonen

‘Millennials verjongen ouderenzorg’

“Hoe veranderen medische millennials de zorg? Deze kinderen van de babyboomgeneratie zijn geboren in een digitale wereld. Deze generatie leert, werkt en communiceert essentieel anders. Millennials creëren nieuwe verhoudingen in de ouderenzorg”,  bloggen drie experts bij Skipr.

‘Chronisch zieke heeft geen keus’

Topman Aad de Groot van verzekeraar DSW pleit voor het afschaffen van het eigen risico in de zorgverzekering. “Ik kan hem daar alleen maar gelijk in geven”, schrijft een lezer van de Telegraaf. “Een chronisch zieke heeft geen keus en is naast de vaak al hoge premie ieder jaar gewoon al 385 euro kwijt, naast zaken die ook nog maar gedeeltelijk vergoed worden. Zij hebben vaak ook hulpmiddelen nodig zoals bijvoorbeeld een traplift of rolstoel waar zij ook al een eigen bijdragen voor moeten betalen aan het CAK.”

Relatief gezien het meest te besteden

Fondsmanagers bij Robeco noemen in een artikel bij IEX Profs drie sectoren die profiteren van de steeds ouder wordende Europeaan: Gezondheidszorg, financiële dienstverlening en consumentengoederen. “De ouderen die nu stoppen met werken, hebben over het algemeen een redelijk pensioen opgebouwd. Hierdoor zijn zij de groep die relatief gezien het meest te besteden hebben.”

‘Geef Zwitserlevengevoel terug’

Hoogleraar Tom van Veen groot geworden met reclames over het Zwitserlevengevoel. Hij heeft altijd keurig premies betaald aan het ABP, dus wat hem  betreft mag straks het nieuwe leven beginnen. “Helaas staat het Zwitserlevengevoel op losse schroeven”, schrijft hij in De Limburger. Premier Rutte heeft de bedrijven opgeroepen de lonen te laten stijgen. “Dat is aardig, maar ik denk dat het goed is als hij begint in zijn eigen bedrijf, de overheid.” Wat Van Veen betreft, is Rutte aan zet “om acht miljoen Nederlanders het Zwitserlevengevoel terug te geven.”

‘Regering, ga zelf besparen’

Afgelopen tien jaar heeft onze regering toegezien hoe AOW en pensioenen in waarde en koopkracht zijn gedaald. Een lezer van de Telegraaf schrijft:  Wordt het geen tijd dat de regering de komende tien jaar zelf 2% per jaar op de huidige begroting bespaart? Als dat zonder je te schamen van ouderen gevraagd wordt, moet dat voor Rutte een fluitje van een cent zijn. Zeker nu bij de overheid het geld over de plinten klost.