Dit is onze zomer nieuwsblog van vrijdag 26 juli 2019.

Met hitte geen zin in steunkousen

Ouderen lopen fysiek grotere risico’s bij tropische temperaturen. Trouw beschrijft hoe thuiszorgorganisaties als Allerzorg een extra oogje in het zeil houden. Een cliënt wil vandaag geen steunkousen aan, maar het voetenbadje dat de thuiszorgmedewerker voor haar maakt, bevalt uitstekend. “Ja daag, met die hitte steunkousen aan!”, zegt ze. De thuiszorgmedewerker snapt het wel. “Er is geen levensgevaar als ze het een dag niet doet. Het zit echt heel strak met die hitte.”

Ouderen aan zet bij keuzes in de zorg

Ouderen willen meepraten over keuzes in de zorg die hun leven beïnvloeden. “Wat je veel tegenkomt, is dat ouderen er op het laatst nog even bij getrokken worden, als alles al bedacht is. Wij betrekken onze achterban vanaf de start van een programma of project”, zegt voorzitter Wim Schuijlenburg de regionale Ouderendelegatie Beter Oud Amsterdam (en omgeving). Het Ben Sajet Centrum werkt nauw samen met de delegatie en ging met Shuijlenburg in gesprek over heden en de toekomst.

Springlevend!: 60-plussers maken theater

Zestig-plussers die zelf theater willen maken. Dat is het doel van ‘Springlevend!’, opgezet door Ada Huis in ’t Veld uit Drunen, meldt de Heusdense Courant. Voor optreden wordt gedacht aan woonzorgcentra of een buurthuis. Er wordt een potpourri aan theater aangeboden. “Dans, een eenakter, een muzikaal intermezzo. Alles wat bij theater hoort, mag er bij zijn bij Springlevend!”

Meer ouderenadviseurs aanstellen

In de Amstelveense gemeenteraad is een breed gesteunde een motie ingediend voor het aantrekken van meer ouderenadviseurs bij bijvoorbeeld de Amstelveense tak van Participe, meldt het Amstelveens Nieuwsblad. “Ouderenadviseurs hebben een enorme volle agenda en de werkdruk is hoog terwijl er toch voldoende aandacht moet kunnen zijn voor deze ouderen.”

Gemeente koopt tablets voor ouderen

De gemeente Landerd start een proef met zes tablet-pc’s voor ouderen. Zorgcoöperatie Zeeland vroeg er volgens het Brabants Dagblad om omdat een tablet kan helpen eenzaamheid te bestrijden en ouderen langer thuis te laten wonen. Het gaat om de Compaan, een Samsung-tablet speciaal ontwikkeld voor ouderen die geen ervaring hebben met computers. Bij een project in Uden vond tweederde van de gebruikers van de Compaan de mogelijkheden voldoende tot uitstekend.

Alles goed met de computer?

Ouderen zijn steeds vaker doelwit van internetoplichters, die uit zijn op de inhoud van hun laptop. Het Parool beschrijft hoe zij  zich kunnen wapenen tegen digitale inbrekers. “Jongere generaties zijn opgegroeid met internet en begrijpen de ongeschreven gebruiksregels beter. Kijk daarom met een (groot)ouder mee of iets vals of betrouwbaar is, leg uit hoe je tot die conclusie komt en zet samen de juiste vervolgstappen.” Tip van een beveiligingsexpert: “Vraag dus bij de koffie ook even hoe het met het computeren gaat.”

Inspelen op de vergrijzing in Japan

In en artikel op de website van IEX Profs wordt beschreven hoe in Japan kansen liggen bij het inspelen op eerste-orde-effecten van vergrijzing: stijgende vraag naar medicijnen voor ouderdomsziekten als Alzheimer, ouderenzorg via beheer private ziekenhuizen of bejaardenhuizen, of diensten die inspelen op de extra vrije tijd van ouderen, bijvoorbeeld (luxe) ouderenreizen.

Gaat het nog goed met Twentse ouderenzorg?

Is het echt zo slecht gesteld met de ouderenzorg in Twente? Die vraag komt volgens dagblad Tubantia op nadat in korte tijd drie zorginstellingen pittige kritiek kregen van de Inspectie. Tot grote verontwaardiging van het personeel: zij krijgen juist heel veel complimenten van cliënten en hun naasten vanwege de goede, warme zorg. Carin Gaemers (bekend van het manifest dat zij met Hugo Borst opstelde) zegt: “Een aantal kritiekpunten van de inspectie is terecht, maar dat is niet iets om van te schrikken.”

Fietstraining voor senioren

De Fietsersbond en de gemeente Stichtse Vecht organiseren op 29 augustus een gratis fietstraining voor 60-plussers. De dag moet extra zelfvertrouwen geven, aldus RTV Stichtse Vecht, maar staat vooral in het teken van fietsplezier. Op het programma staan een verkeersquiz, een fietstocht, een zelftest en een fietsvaardigheidsparcours.

Concerten voor senioren

Fraaie kostuums, mooie stemmen, classic meets pop. Zondag 18 augustus verzorgt La Familia -op initiatief van stichting Gouden Dagen- in Heerhugowaard twee optredens voor eenzame senioren, meldt het Noordhollands Dagblad.