Dit is onze zomer nieuwsblog van zaterdag 27 juli.

‘Gele memobriefjes, ooit zijn ze overbodig’

Neuroloog Niels Prins doet al jaren onderzoek naar alzheimer, maar nooit kwam ‘die waardeloze rotziekte’ zo dichtbij als nu: Alzheimer kroop in het brein van zijn vader. Hij vertelt erover in het AD. Prins is directeur van het Brain Research Center waar jaarlijks ongeveer 150 patiënten vrijwillig mee aan zo’n tien internationale of nationale medicijnonderzoeken. Hij gelooft dat we binnen tien jaar de medicijncocktail gevonden hebben, die de ziekte misschien niet geneest maar wél afremt. 

Met de app niet meer eenzaam

In zorgcentrum de Leyenhof in Helvoirt hebben 42 bewoners een app op hun tablet of smartphone geïnstalleerd die eenzaamheid moet tegengaan, is te lezen in het Brabants Dagblad. Het idee komt uit de koker van Rob Geurts (31) uit Haaren. In de SocialApp gaat het over dagelijkse beslommeringen, over samen koffie drinken, wandelen of over vervoer. Studenten van de Avans Hogeschool ontwikkelnden de app.

 ‘Vergrijzing raakt de zorg driedubbel’

De personeelstekorten in de zorg zijn nog lang niet opgelost. Daarbij is het goed om te beseffen dat de vergrijzing de zorg driedubbel raakt, schrijft voorzitter Anneke Westerlaken van CNV Zorg en Welzijn in Trouw: de zorgvraag en zorgcomplexiteit nemen toe, de vraag om mantelzorg neemt toe (één op de drie zorgmedewerkers is nu al mantelzorger) én de gemiddelde leeftijd van zorgmedewerkers stijgt. Maar liefst één op de tien is ouder dan 60. Van deze groep is bijna 20 procent langdurig arbeidsongeschikt.

Proef dagbesteding in eigen dorp

In Harfsen en Gorssel begint in september een pilot met ontmoetingsinitiatieven. Doel is volgens dagblad de Stentor dat ouderen die zorg nodig hebben zo lang mogelijk, prettig in eigen dorp kunnen blijven. Tijdens de proef van de gemeente komen mensen die in aanmerking komen voor dagbesteding naar een initiatief in eigen dorp en hoeven dus niet met een busje naar een grotere plaats. 

‘Praat met ouderen in plaats van over hen’

Niets over ouderen zonder ouderen. Dat is volgens Hanna van Dijk, de nieuwe coördinator van het Geriatrisch Netwerk Rotterdam en Omstreken (GENERO) de kracht van het netwerk, vertelt zij bij BeterOud. Graag zou zij de groep ouderen die bij het netwerk betrokken is, meer divers van samenstelling maken. Het liefst uit alle lagen van de bevolking. 

In de zomer de dagen maar beetje wegkijken

“Wat ze nog veel erger vond dan de warmte, was dat het overal zo stil was. Als hoogbejaarde ben je relatief afhankelijk van wat zich om je heen beweegt. En in de zomermaanden was er weinig leven om haar heen te bekennen”, schrijft Eric Reijnen Rutten in een column in de Gelderlander. “En dus zat ze de dagen in die maanden een beetje weg te kijken.” Het deed terugverlangen naar de tijden die waren geweest. “En maakte het haar gevoel van eenzaamheid alleen maar groter.”

Parijs let nu goed op zijn ouderen

Tijdens de hittegolf van 2003 vielen in Frankrijk 15 duizend doden, vooral ouderen. Het leidde tot een nationaal trauma. En tot talloze voorzorgsmaatregelen, beschrijft de Volkskrant. Zoals een app die laat zien waar de koele plekken zijn in de stad. In Parijs belt de gemeente iedere alleenstaande oudere die zich daarvoor heeft aangemeld.

‘Pensioen gekort, dan staken als vrijwilliger’

Bij korting van pensioenen is staking het antwoord, schrijft een lezer van Het Financieele Dagblad. “Na ruim 45 jaar trouw belasting en premies te hebben betaald, ga ik bij korting van mijn pensioen, dat al jaren niet meegroeit, mijn vele vrijwilligerswerk bij vier organisaties neerleggen. En ik hoop dat andere oudere vrijwilligers, die het smeermiddel zijn van de maatschappij, dit ook doen.” 

’Maak tijd voor een praatje’

De overheid wil met een campagne mensen bewust maken van zomereenzaamheid onder ouderen. Ruim de helft van de 2319 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf kan de campagne waarderen. „Er wordt te weinig bij stilgestaan. Maar of het helpt is de vraag. Niet iedereen is zo sociaal.” Een op de drie vindt een campagne niet nodig. „Een beetje overdreven”, „de zoveelste vorm van betutteling” en „weggegooid geld”, klinkt het bij de tegenstanders.

Ook Nederland naar milde vorm van gerontocratie?

Verwijzend naar Amerikaanse politici op leeftijd vermoedt Volkskrant-columnist Frans Hendrikckx dat ook Nederland voorbestemd is voor een milde vorm van gerontocratie, een systeem waarin ouderen alle autoriteit krijgen. De meest voor de hand liggende verklaring is demografie – het electoraat wordt ouder en daarmee ook de volksvertegenwoordigers – maar toch zegt dat niet alles: De ongepolijstheid en eigengereidheid van veteranen is een pre bij jonge kiezers, op zoek naar authenticiteit.