‘Je zult mij niet iedere dag over voltooid leven horen praten”, zegt D66-lijsttrekker Sigrid Kaag. “Maar dit is iets wat ook bij D66 hoort.”

Kamerlid Pia Dijkstra is al jaren op zorgvuldige wijze in gesprek om een oplossing te vinden voor mensen die angstig worden van de gedachte dat ze het leven uiteindelijk niet kunnen voltooien op hun eigen wijze, zegt Kaag in het Nederlands Dagblad. “Dat is gelukkig maar een heel kleine groep mensen, maar het is belangrijk dat daarvoor ruimte is.”

Geruststellend

Kaag vindt het jammer dat wordt gedaan alsof D66 mensen van boven de zeventig dwingend naar de uitgang leidt. “Want het is voor sommige mensen heel geruststellend dat de mogelijkheid er is hun leven te beëindigen – waardoor ze misschien juist wel nooit van de optie gebruik zullen maken.”

Soort noodrem

Tegelijk is het volgens de D66-lijsttrekker belangrijk “dat we blijven werken aan eenzaamheid onder ouderen. Waardig ouder worden is de eerste optie. Voor degenen die alsnog een soort noodrem nodig hebben, is er het wetsvoorstel dat Pia heeft ingediend.”