Senioren Journaal van woensdag 9 september

‘Schulden na AOW dwingen tot doorwerken’

Steeds meer AOW’ers hebben een betaalde baan. Seniorenorganisaties KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM deden onderzoek. “Wat blijkt? Wie na de AOW schulden heeft, werkt steeds vaker door. Kijkend naar de achterblijvende koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden is dat niet verwonderlijk. Nederland moet waken voor een verdere achteruitgang. De politiek is aan zet komende Prinsjesdag, en na de Tweede Kamerverkiezingen.”  Vooral de zorgkosten en bijvoorbeeld de huren zijn gestegen, aldus de directeur van KBO-PCOB in het AD. “Ook de btw-verhoging tast de koopkracht van ouderen aan.’’

Snelle stijging besmettingen bij zeventigers

Voorlopig vertaalt het stijgend aantal coronabesmettingen zich niet in meer ziekenhuisopnames en overlijdens. De vraag is volgens het AD of dat de komende weken zo blijft. Het aantal ouderen dat besmet raakt loopt vrij hard op. Zo werden 95 tachtigers positief getest (vorige week waren dat er nog 38) en 136 zeventigers (vorige week 75).

Scholing seniorensportleider

Scholing voor mensen die senioren op sportief vlak willen begeleiden. Daar gaan de gemeenten Emmen, Hoogeveen en Borger-Odoorn mee starten, meldt Dagblad van het Noorden. De voorkeur gaat uit naar mensen met een lesgeefbevoegdheid. De scholing is ook geschikt voor buurtsportcoaches senioren en kwetsbare groepen en voor bewegingsagogen of activiteitenbegeleiders werkzaam in de zorg.

Terugkeer verzorgingshuis

Twente is toe aan nieuwe woonvormen voor ouderen. Daarbij past ook het eerder ‘afgeschafte’ verzorgingshuis, schrijft dagblad Tubantia. De vertrekkende bestuursvoorzitter van Liberein noemt het uitgangspunt dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen goed, maar ziet dat streven nu doorschieten. Het gevolg is dat mensen thuis volgens hem ‘verzorgd eenzaam zijn’ en dat steeds erger wordende problemen pas worden opgepakt als het te laat is. Liberein heeft al plannen voor een ‘verzorgingshuis 3.0’.

Krachttraining en extra eiwit

Ouderen kunnen hun spiermassa en -kracht en fysieke prestaties aanzienlijk verbeteren met krachttraining en voldoende eiwit in hun dagelijkse voeding. Zo blijven ze vitaal en kunnen ze langer thuis blijven wonen. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research na ProMuscle in de praktijk, een grote interventiestudie die is uitgevoerd in 5 gemeentes in Nederland.

Ontmoetingplek zoekt naar juiste juridisch vorm

Een vurig gewenste ontmoetingsplek voor senioren in Zuidlaren komt voorlopig niet van de grond. Het kost de initiatiefnemers moeite om te voldoen aan de subsidieregels van de gemeente Tynaarlo. Raadsleden vragen zich in het Dagblad van het Noorden af of de gemeente zich niet te formeel opstelt. De wethouder zegt het plan te omarmen, “maar we moeten het wel in de juiste juridische vorm gieten, anders kunnen vrijwilligers ook tussen wal en schip vallen.”

Minister bezoekt ONS welzijn

Minister Hugo de Jonge was deze maandagmiddag op bezoek bij ONS welzijn in het PieterBrueghelHuis in Veghel. Hij praatte er met ouderen over het belang van maatschappelijk werk, bezocht het atelier en at een worstenbroodje mee, aldus het Brabants Dagblad. Ook kreeg hij een pamflet mee, met de titel ‘een ons welzijn scheelt een kilo zorg’. Met daarin een roep om meer aandacht voor welzijnswerk: ‘Dat ouderen zorg krijgen is bij wet geregeld, maar voldoende welzijn kunnen ervaren niet.’

Huiskamer La vie est belle

De drie jonge zzp’ers staan in de startblokken om eenzame ouderen dagactiviteiten te bieden in ‘huiskamer’ La vie est belle, meldt dagblad De Limburger uit Maastricht. Het drietal, werkzaam in de thuiszorg, huurt een voormalige voetbalkantine tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag. “Als verpleegkundigen merken we in ons dagelijks werk dat we niet genoeg tijd hebben voor onze cliënten. We willen hier vooral eenzame ouderen die in een isolement dreigen te raken, juist nu tijdens corona, opvangen om met hen activiteiten naar eigen wens te ondernemen.”

‘Wie heeft die bank gered? Wij toch!’

ABN Amro heeft een zestiger geweigerd rood te staan op z’n bankrekening. De maatregel van de bank wekt volgens de Telegraaf een storm van protest op onder veel lezers. “Alle ABN Amro-klanten moeten stoppen bij deze bank en overstappen naar een andere. Allemaal opzeggen! Wie heeft die bank gered? Wij toch!”