Senioren Journaal van maandag 9 mei

Alarm om energietoeslag

KBO-Brabant slaat alarm: Duizenden AOW’ers met een minimuminkomen lopen het risico de energietoeslag van 800 euro mis te lopen die juist voor de minima bedoeld is. De seniorenbond ontdekte dat gemeenten de regels en wijze van invoering verschillend hanteren en dat de voorlichting ernstig tekortschiet.

Onderzoek naar anders eten

In Venlo onderzoeken studenten hoe ouderen hun eetgedrag kunnen veranderen op een voor hen aanvaardbare manier. “Voor ouderen, die vaak al vele jaren vaste eetgewoontes hebben en bovendien minder eetlust, is het lastig om anders te gaan eten.”

Ouderen verhuizen niet zomaar

Ouderen zijn veel kritischer op het woningaanbod dan andere doelgroepen als starters, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. “Je zult echt met een goed product moeten komen om senioren over de streep te trekken.”

Met dementie onverantwoord lang thuis

Kleinschalige woonvormen voor ouderen met dementie schieten als paddenstoelen uit de grond. “De stap tussen thuis en het verpleeghuis is nu te groot”, zegt Alzheimer Nederland. “Mensen met dementie blijven nu onverantwoord lang thuis wonen.”

Dakdekker verdacht van oplichting

Telkens ging een Arnhemse dakdekker op dezelfde manier te werk, bericht dagblad de Gelderlander: Hij belde bij een oudere bewoner aan en vertelde dat er schade was aan het dak. Die kon hij makkelijk repareren, als ze maar van tevoren betaalden. Na betaling vertrok hij, om niet meer terug te komen.

Mantelzorgers doolhof aan instanties

Mantelzorgers in ’t Gooi missen regelmatig de juiste ondersteuning, blijkt uit onderzoek van NH Nieuws bij meerdere mantelzorgers en hulporganisaties. Vraag en aanbod van de aanwezige ondersteuning blijkt vaak niet op elkaar aan te sluiten.

Meer premie betaald dan er wordt uitgekeerd

Sinds de jaren vijftig betalen we jaar op jaar op jaar meer premie dan er pensioenen uitgekeerd worden, zegt hoogleraar economie Dirk Bezemer. Veel geld gaat naar vermogensbeheerders die voor de pensioenfondsen op de internationale financiële markten opereren.

Gepensioneerden, wakker worden!

Het pensioenfonds keert een bonus van 3 miljard uit aan private equity. Dat is geld van de gewone burger die verplicht pensioen opgebouwd heeft, aldus de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. “Het zou het ABP sieren als ze elk jaar mijn pensioen met de inflatie corrigeren. Niets van dit alles. Het wordt tijd dat wij wakker worden.”

Pensioenwappie als eretitel

Een pensioenwappie noemt de voorzitter van de FNV hem. Een eretitel, vindt Jan de Jong dat zelf. De geroyeerde voorzitter van FNV Senioren blijft vechten tegen het nieuwe pensioenstelsel: de impact van de nieuwe pensioenwet wordt niet doorzien.

Zorgen over wetsvoorstel Voltooid Leven

Artsenorganisatie KNMG heeft zorgen over het wetsvoorstel Voltooid Leven, meldt de Telegraaf: men vreest dat ouderen druk voelen om te overwegen het leven te beëindigen.

Eerst vervolgd, nu gerespecteerd

In twintig jaar euthanasiewet is één arts strafrechtelijk aangeklaagd voor moord: Marinou Arends. In 2020 is zij door de Hoge Raad ontslagen van vervolging. Vorig jaar werd ze geridderd, onlangs stond ze in de schijnwerpers op een congres.

Niet sterven vóór je overlijden

Hoe voorkom je dat je al gestorven bent vóór je overlijden: Filosoof Menno de Bree, als middelbare man zijn ouderdom overdenkend, constateer dat 50-plussers ‘steeds maar weer moeten herhalen wat ze hebben, ervaren en doen’.

Hou hoger onderwijs ouderen in stand

Vanwege financiële problemen maakte de Erasmus Universiteit Rotterdam een einde aan het Hoger Onderwijs Voor Ouderen. Een emeritus hoogleraar, vroeger betrokken bij het HOVO in Rotterdam, heeft de stellige overtuiging dat er een opzet kan worden gevonden “die wel werkt.”

Waarom Herman van Veen niet stopt

In maart werd Herman van Veen 77 en nog steeds is hij druk, ‘hártstikke druk’. ‘Mensen vragen weleens wanneer ik stop en ik snap die vraag, maar het zou in mijn geval bijzonder ongezond zijn.’

Vreselijk inefficiënt en geldverslindend

“Mijn schoonvader, 93 jaar, kan nog zelfstandig enigszins uit de voeten maar ik vraag me af of een bejaardenhuis voor hem, voor de maatschappij niet veel goedkoper zou zijn”, schrijft een lezer van NRC. “Hij woont in een flat met andere zelfstandig wonende ouderen waarbij de hele week om de haverklap zorginstellingen, huishoudelijke hulpen en mantelzorgers in- en uitlopen. Dat lijkt me allemaal vreselijk inefficiënt en geldverslindend.”