Senioren Journaal van donderdag 9 maart

Gezonde ouderen verre reizen

Consumenten zijn bereid om geld uit te geven aan vakanties, aldus ABN Amro. “Vooral 50+’ers hebben spaargeld en de reislust is groot. Gezonde ouderen nemen het ervan en gaan tegenwoordig verder weg, bijvoorbeeld naar Bali.”

Niemand stopt uit zichzelf met autorijden

De meeste senioren overschatten zichzelf met autorijden, zegt een 77-jarige rij-instructeur. “Er is bijna geen enkele oudere die uit zichzelf stopt met autorijden. Toch gaan ouderen op een gegeven moment minder goed rijden.”

Vrouwen zwaarder getroffen door alzheimer

Vrouwen worden onevenredig zwaar getroffen door de ziekte van Alzheimer. Ook zijn het grotendeels vrouwen die mantelzorg leveren aan patiënten met alzheimer. Aldus Alzheimercentrum Amsterdam op Internationale Vrouwendag.

Eerste verhuisvoucher Venlo

Voor verhuizing naar een levensloopbestendige sociale huurwoning is in Venlo de eerste subsidie van € 3.000 toegekend. De vouchers moeten bijdragen aan doorstroming en langer zelfstandig thuis wonen.

Na heupoperatie snel mobiliseren

Bij een gebroken heup is het belangrijk om na de operatie snel te mobiliseren. In Limburg hebben samenwerkende zorgorganisaties afspraken gemaakt voor een intensief hersteltraject op maat.

Vergeet cultuur en religie, zórghulp nodig

Mantelzorgers met een niet-westerse migratieachtergrond doen minder snel en vaak een beroep doet op professionele hulp. ‘Vergeet cultuur en religie, zij hebben vooral zorghulp nodig. Vraag ze welke.’

In pensioenwet noodstop inbouwen

De Seniorencoalitie dringt er bij de Eerste Kamer op aan bij de behandeling van de nieuwe pensioenwet een oplossing te zoeken voor alle losse eindjes die er nog zijn. Bepleit wordt het inbouwen van een ‘noodstop’ in de nieuwe wet.

Staken ok, buslijnen schrappen nee

Ruim de helft van 1390 door KBO-PCOB ondervraagde senioren heeft begrip voor de stakingen in het streekvervoer. “Het begrip is een stuk kleiner als we vragen naar het verdwijnen van onrendabele buslijnen of opheffen van haltes.”

Niet langer: U vraagt, wij draaien

Thuiswonende 65-plussers in Oude IJsselstreek krijgen hulp om zichzelf beter te redden en minder afhankelijk te zijn van anderen. De gemeente luistert mee, want die weet heel goed de weg naar sociale oplossingen.

Rolstoelvierdaagse soms drie of twee dagen

Ook bij de Rolstoelvierdaagse in Zoetermeer merken ze dat oudere mensen langer thuiswonen en dus kwetsbaarder zijn als ze in een verpleeghuis terechtkomen. Sommige bewoners doen daarom maar drie of twee dagen mee.

Bijeenkomsten ouderen en professionals

Leyden Academy organiseert een reeks bijeenkomsten voor ouderen en professionals ouderenzorg: empathie & interesse, kwetsbaarheid & weerbaarheid, vrijheid & grip, verlangen & intimiteit, stilstand & verandering.

Woonkeet voor mantelzorger makkelijker

Inwoners van Alphen aan den Rijn die voorzien dat zij straks iemand moeten verzorgen en dan dicht in hun buurt moeten wonen, kunnen op een tegemoetkoming van de gemeente rekenen.

Oxycodon na knie- of heupprothese

Artsen kozen er tussen 2013 en 2018 relatief vaak voor om oxycodon voor te schrijven bij een knie- of heupprothese. Zeven op de tien patiënten met een knieprothese kregen één of meerdere opiaten voorgeschreven.

De heupen los gooien om fit te blijven

Het is nooit te laat om een gezonde leefstijl aan te nemen, blijkt uit een Fins onderzoek. RTV Drenthe laat zien hoe ze bij Vaart Welzijn in Assen druk bezig zijn om senioren aan het bewegen te krijgen.