Senioren Journaal van woensdag 8 november

Nooit te oud om te daten

Deze week verschijnt een boek met 21 ervaringsverhalen over het daten van alleengaande ouderen. Als er een klik is, leidt dat meestal niet tot samenwonen: Ze hechten aan samen maar ook aan hun zelfstandigheid.

Samen beter wonen in gemengd complex

In Amstelveen heeft een groep bewoners uit de wijk Elsrijk zich bezonnen hoe zij samen kunnen wonen in een hofje. “Doel is  een gemengd complex met woningen voor verschillende doelgroepen, dus met verschillende afmetingen en huur- en koopprijzen.”

Vroeg beginnen met dienstbaarheid

Straks is veilig en betekenisvol ouder worden er niet meer bij, waarschuwen twee hoogleraren: Stimuleer dienstbaarheid, via het onderwijs, maar ook door bijvoorbeeld bijna-gepensioneerden tijd te geven voor vrijwilligerswerk.

Subsidie Rotterdamse zorgrestaurants

In Rotterdam levert de eerste subsidieregeling voor wijk- en zorgrestaurants vier nieuwe restaurants op en een verbouwing of verduurzaming van vijf bestaande locaties.

Gemeente kan wel wat senioriteit gebruiken

De gemeente Hollands Kroon kijkt bij personeelskrapte ook naar senioren of pensionado’s . Volgens de burgemeester is dat ook interessant “omdat we gemiddeld een jonge organisatie hebben en we best wat senioriteit kunnen gebruiken.”

Online test helpt mantelzorgers

De mantelzorgtest geeft een beeld van hoe zwaar een mantelzorger wordt belast. Mantelzorgers die de test invullen krijgen in hun gemeente daarna praktische tips en een overzicht van (lokale) hulp bij zorg voor hun naaste.

Leven in balans voor vitale oude dag

“Gezond oud worden hebben we voor een groot deel zelf in de hand.” Dat beschrijft  natuurgeneeskundig therapeut Regien Theuns in haar boek ‘Leef je leven in balans’. Naar haar gevoel zijn haar ouders te vroeg overleden.

Geen langere oversteektijd

Terwijl voor sommige ouderen met rollators in Amstelveen het oversteken bij verkeerslichten niet te doen is, zegt de verkeerswethouder dat er voldoende tijd is. Er komt geen ‘slimme oversteekknop’ zoals die in Tilburg in gebruik is.

Plustival: Senioren in beweging…?!

Bij het Plustival voor Westlandse senioren (10 november) is het thema dit keer ‘Senioren in beweging…?!’ Vraag- en uitroepteken staan er niet voor niets; goed kunnen bewegen is lang niet vanzelfsprekend, terwijl het wel steeds belangrijker wordt.

Zetje in de rug om te verhuizen

“Je wilt mensen helpen die een zetje in de rug nodig hebben.” In Gelderland kunnen ouderen een beroep doen op een verhuiscoach en een verhuisvergoeding van 2000 euro. “We kijken hoe geholpen kan worden.”