Nooit te oud om te daten

Als je partner is overleden of je relatie is na jaren voorbij, dan sta je voor de keuze: alleen blijven of toch een poging wagen om een nieuwe liefde te vinden? Marie-José ten Cate en Janneke Holwarda vroegen zich af hoe zo’n zoektocht naar de liefde gaat als je ouder bent en gingen daarover met alleengaande ouderen in gesprek voor hun nieuwe boek ‘Nooit te oud om te daten’. En bijna altijd bleek, zo vertellen zij in de Telegraaf over hun boek: “Een match op papier is niet genoeg, er moet een klik zijn.”

Ervaringsverhalen

De twee schrijfsters, beiden 70 jaar, merkten in hun omgeving dat er veel gedatet wordt door leeftijdsgenoten. In eerste instantie gingen de schrijfsters op zoek naar mensen binnen hun eigen netwerk en dat breidde zich al snel uit over heel Nederland. “We merkten dat iedereen wel weer iemand kent die een nieuwe liefde zoekt.” Uiteindelijk schreven zij 21 ervaringsverhalen van ouderen die zich op de datingmarkt begeven.

Meestal niet meer samenwonen

Het date-proces van ouderen is vergelijkbaar met dat van jongeren, ontdekten de schrijfsters volgens de Telegraaf. Het begint toch vaak met fysieke aantrekkingskracht, een leuke foto en een leuke lach. Gaandeweg ontdekken mensen wat ze écht belangrijk vinden. Bij ouderen spelen dan dingen zoals gezondheid en zelfredzaamheid. Als er een klik is, dan willen oudere mensen graag tijd samen doorbrengen maar de meesten kiezen er niet meer voor om nog te gaan samenwonen. Ze hechten aan samen maar ook aan hun zelfstandigheid.