Senioren Journaal van maandag 8 augustus

Ruim 60 procent wil eerder met pensioen

Een meerderheid van de vijftigplussers heeft helemaal geen zin om door te werken tot de AOW-leeftijd, nu 66 jaar en zeven maanden. Ruim zestig procent wil eerder met pensioen. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een enquête door hypotheekadviesketen Van Bruggen onder ruim 1500 senioren.

Ouderwets naar elkaar omkijken

Treurige situaties als in Zuidoost-Drenthe, waar afgelopen week een oudere vrouw gevonden werd die drie dagen op de grond lag in haar woning, zijn niet helemaal te vermijden. De oplossing zit hem in het ouderwetse ‘naar elkaar omkijken’. “Het naoberschap moet eigenlijk terugkomen.”

Veel ongevallen in de bergen

Dit jaar hebben zich al opvallend veel ongevallen voorgedaan onder Nederlanders in de bergen. De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging signaleert in de Telegraaf een relatief hoog percentage ongevallen bij senioren. “Het kan een overschatting zijn van het eigen fysieke kunnen. Je ziet vaak een combinatie van gebrek aan conditie en de hoogte. Door vermoeidheid, uitdroging of zelfs hartfalen neemt de kans op (fatale) ongevallen toe.”

Steeds meer ouderen naar voedselbank

Steeds meer ouderen met een AOW-uitkering maken gebruik van de voedselbank, stelt voorzitter Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland volgens NU.nl. “We zien dat ouderen met een AOW die vroeger hun vaste lasten konden betalen dat nu niet meer kunnen.”

Wat een rijkdom

Voor wie niet per se 95 of 100 jaar wil worden, is elke dag er één, reageert een 90-jarige lezer van Trouw. “Ben je oud en gezond, wat krakerig en minder energiek, dan kun je elke dag dankbaar invullen met van alles: de kat eten geven, de krant lezen, wandelen met de liefste, iemand bezoeken of stil op de bank zitten, bidden en peinzen, enzovoorts. En morgen is er weer een dag, driehonderdvijfenzestig in een jaar. Wat een rijkdom.”

55-plusser voorrang bij verhuizing

Om iets te doen aan de almaar stijgende behoefte aan sociale huurwoningen voor gezinnen in Nunspeet, kunnen 55-plussers voorrang krijgen als ze vanuit een ruim huis willen verhuizen naar een kleinere woning. Omnia Wonen past deze opzet ook al toe in andere gemeenten, waaronder Harderwijk.

Moed om dingen te veranderen

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) kreeg enkele jaren geleden de volle laag omdat zij in een nota kritisch keek naar de zorg voor ouderen. Ellemeet zegt daarover nu in het AD: “Natuurlijk wil ik ouderen geen zorg onthouden. Maar je moet kritisch kijken naar of het zin heeft dat je blijft behandelen of dat het overbehandeling wordt. Die voorstellen zijn nu door een meerderheid van de Kamer omarmd, hè. Voor mij is de kern van progressieve politiek moed om dingen te veranderen.”

Hoe gaat het in landen die grijzer zijn dan wij

Een ‘grijzere’ samenleving loopt tegen problemen aan. Nieuwsuur kijkt naar drie landen die nog een stuk grijzer zijn dan Nederland: Italië, Spanje en Japan. De inwoners van die landen behoren tot de oudsten ter wereld.

Politiek, bemoei je niet met ‘ons’ geld

“Nu we al jaren geen inflatiecorrectie krijgen en de pensioenpotten naar absurde waardes stijgen, is het duidelijk: politiek bemoei je met andere zaken.” Dat schrijft een lezer van De Gelderlander. “We hebben toch niet voor niets een bestuur voor elk pensioenfonds dat de verantwoording heeft dat de vermogens verantwoord belegd worden zodat de pensioenen uitbetaald worden en met de inflatie mee kunnen stijgen.”

Zorgactivist maakt het verschil

Zorgorganisatie Vivent, locatie Mariaoord in Rosmalen, is begonnen met het werven van zorgactivisten onder bezoekers, betrokkenen en omwonenden. De zorgactivisten assisteren bij welzijnsactiviteiten. Zij zullen het verschil maken, verwacht een van de bewoners, die lid is van de Cliëntenraad.