Senioren Journaal van vrijdag 7 mei

‘Geef gevaccineerde senioren meer vrijheden’

KBO-Brabant heeft er bij Tweede Kamerleden op aangedrongen om ontmoeting voor gevaccineerde thuiswonende ouderen (versneld) mogelijk te maken. Nu kunnen de bijna 300 lokale KBO-afdelingen geen ontmoetingsactiviteiten organiseren in gemeenschapshuis/buurthuis. Bepleit wordt dat de regering in overleg met seniorenorganisaties en gemeenten een handleiding maakt om versneld de lokale ontmoetingsactiviteiten voor gevaccineerde ouderen op te starten.

‘Vergeten op de politieke agenda: de vergrijzing’

De Tweede Kamer moet de aanpak van de vergrijzing bovenaan de opdrachten zetten voor een nieuw kabinet. Want dit gaat jong tot oud raken, en vooral onze verzorgingsstaat, zegt Henk Kamp, voorzitter van Actiz, de branchevereniging van zorgorganisaties, in Trouw.

“Straks is het nieuwe kabinet aan zet en nu eerst al de Tweede Kamer. Die gaat volgende week een opdracht formuleren voor de opvolger van informateur Tjeenk Willink. Daarom deze hartenkreet: zeer geachte Kamerleden, het onderwerp ‘de toekomst van de zorg voor ouderen’ mag niet ontbreken in het nieuwe coalitieakkoord.”

Studie ‘Senioren Doen Mee’

Lang, gezond en gelukkig oud worden, dat willen iedereen, maar hoe doe je dat? Deze vraag staat centraal bij een grootschalige onderzoeksproject ‘Senioren Doen Mee’ (www.seniorendoenmee.nl) van de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoeksteam is op zoek naar 10.000 – of meer – senioren (55+) die mee willen doen aan een online onderzoek. De onderzoekers willen graag senioren uit Noordoostpolder en Urk uitnodigen om mee te doen aan het onderzoek, meldt De Noordoostpolder.

Elke 4 minuten 65-plusser naar SEH na val

Er zijn maar liefst 300 spoedeisende hulpbehandelingen per dag voor 65-plussers die gevallen zijn. Dat komt neer op eentje per 4 minuten. Dit meldt InvaSafe, gebaseerd op cijfers van VeilgheidNL, Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Verreweg de meeste valongevallen (44%) vonden in of om het huis plaats. Het afgelopen decennium steeg de onveiligheid van ouderen behoorlijk, aldus InvaSafe.

Voorrangsregeling appartementen succes

Om de doorstroming te bevorderen, en daardoor grotere huurwoningen vrij te maken voor starters en gezinnen, kregen 65-plussers uit de gemeente Cranendonck op basis van een nieuwe regeling voorrang bij de eerste toewijzing voor vijftien nieuwe seniorenwoningen in Budel. De voorrangsregeling is een succes en krijgt in de toekomst een vervolg, zegt woCom in het Eindhovens Dagblad.

‘Wij zijn moleculair verslaafd’

Niemand is tegen moleculair onderzoek naar de oorzaak van alzheimer, constateert arts en filosoof Bert Keizer in zijn column in Trouw. “Maar de balans is zoek. Ik blijf het verwonderlijk vinden dat we ons zo graag storten op de biochemie en vergeten om voor dementerenden en hun geliefden te zorgen. Wij zijn moleculair verslaafd. We denken dat elk probleem uiteindelijk door een Elon Musk valt op te lossen.”

‘Hulppost nodig die áltijd bereikbaar is’

Een echtpaar uit Maassluis lijdt allebei aan de ziekte van Parkinson. Omdat er geen 24-uurs hulpservice bestaat, zijn zij vaak afhankelijk van de buurman. Daarom pleiten zij in AD Rotterdams Dagblad voor een post die 24/7 bereikbaar is. “Wij wonen hier in een omgeving waar alleen maar ouderen wonen, velen zijn hulpbehoevend. Om ons heen zitten allerlei zorginstellingen. De gemeente zou toch samen met die organisaties de krachten moeten kunnen bundelen? Iedereen heeft er de mond vol van dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen. Prima, maar zorg dan dat die kleinschalige hulp binnen handbereik is potverdorie!”

App voor makkelijker contact bij dementie

Antoon Geurts, Olympisch kampioen kanovaren in 1964, was de opa van Robin van Otterdijk en de inspiratie voor de app ‘Dat ben ik’. In de app kan iedereen die dat wil foto’s, video’s en tekst toevoegen, waardoor zij zelf en anderen die met een persoon met dementie willen praten gespreksonderwerpen hebben. Gebruikers kunnen eenvoudig familie, vrienden en zorgverleners uitnodigen om de app en de informatie die erin staat te gebruiken, aldus Omroep Veldhoven.

Van 50Plus naar Groep Den Haan

Liane den Haan, het enige Kamerlid voor 50Plus, verlaat haar partij maar neemt wel haar zetel mee. Dat laat ze weten via Twitter. “Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag van 50Plus”, schrijft ze volgrens de NOS. De afgelopen tijd bleek er een conflict te zijn ontstaan tussen Den Haan en het bestuur van 50Plus. Den Haan was lijsttrekker bij de laatste verkiezingen. De partij verloor daarbij drie zetels en hield er één over.

Wat heeft 50Plus bereikt?

Het uitgangspunt was bij de oprichting van 50Plus in 2009 was opkomen voor ouderen.Wat is in die twaalf jaar concreet voor de ouderen bereikt? Vertrekkend voorzitter Jan Nagel (81) in de Telegraaf: “Dat we echt de vrees bij andere politieke partijen er stevig ingejaagd hebben. Als 50Plus er niet zou zijn, zou men makkelijker overgaan op korten op ouderen dan wanneer er een partij is die dat electoraal uit zou buiten als ze het in hun hersens halen om dat door te voeren. En we hebben de discussie aangezwengeld over de AOW-leeftijd.”