Senioren Journaal van maandag 7 december

Ouderen aan de Knoppen

Hoe zorg je ervoor dat ook ouderen mee komen in het digitale tijdperk, en hoe speel je zo goed mogelijk in op hun behoeften?  Dat staat centraal in de vrijdag uitgebrachte handreiking over digitalisering genaamd ‘Ouderen aan de Knoppen’, gelanceerd door het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer.

Bij 70-plus meeste bereidheid vaccineren

Bij de bereidheid om te vaccineren zijn er grote leeftijdsverschillen, meldt NRC. Ongeveer een derde van de mensen onder de veertig zegt nu zich sowieso te laten vaccineren. Bij zeventigplussers is dat ongeveer het dubbele. Zij zijn het meest bereid tot vaccineren; in de leeftijdscategorie 55 tot 69 is het aandeel dat zich ‘sowieso’ laat vaccineren gedaald tot 50 procent.

‘Neem nooit een voorschot op de ellende’

Vorige week zaten in ‘Op1’ een paar oudere dames monter montere oudere dames te zijn. Hoe ouder je wordt, hoe rijker het leven! Zoiets was de boodschap, aldus de tv-rubriek van Trouw. Wie een avond later verwachtte dat ‘#Dorhout’ dezelfde blijde tijding zou uitdragen maakte een foutje. In dat EO-programma oogde het bestaan van de seniore medemens een stuk minder jaloersmakend. De recensent (57): “Ooit komt iedereen terecht in het bos waarin gekapt wordt, het zou natuurlijk onzin zijn dat te ontkennen. Maar mijn motto is: neem nooit een voorschot op de ellende.”

Hoe SVB ervaringen voor burger verbetert

Bij de Sociale Verzekeringsbank brainstormen medewerkers in Garage de Bedoeling (een setting op gelijke voet,  iedereen in dezelfde overall) over knelpunten uit de praktijk, beschrijft het FD. Een combinatie van klantvriendelijkheid en innovatie leverde de SVB (uitvoerder van AOW en PGB) de prijs voor Beste Overheidsorganisatie van het Jaar op. De jury roemde onder meer ‘het verbeteren van de ervaring voor de burger’.

Kwart slaat de feestdagen over

Uit onderzoek van het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds blijkt volgens de Telegraaf dat bijna 30 procent van de ondervraagden eenzame feestdagen verwacht. Een kwart slaat de feestdagen dit jaar in zijn geheel over. Volgens her Ouderenfonds wordt het decembergevoel dit jaar vooral gezocht bij kerstversiering in huis en het draaien van kerstmuziek. Daarnaast is ook de handgeschreven kerstkaart extra welkom. “Een kleine blijk van waardering, ’er wordt even aan mij gedacht’.”

‘Solidariteit niet eindeloos oprekken’

VVD-prominent Heleen Dupuis (75) vindt dat ouderen zoals zij een stap terug moeten doen om jongeren en de economie te ontlasten. “Solidariteit moet je niet eindeloos oprekken.” “Corona is een drama, maar nog het minst voor ons ouderen”, zegt Dupuis in NRC. Ze had het er een keer op televisie over gehad, vertelt ze, “nou, de hel brak los”. Ze zet een boze stem op: “Mevrouw, u doet aan ouderendiscriminatie!’ Nou, ik ben 75, ik mag het zeggen.”

Ouderenzorg aanpak zoals klimaatakkoord

Om de problemen het hoofd te bieden die de komende twintig jaar voor de ouderenzorg ontstaan (sterk toenemende hulpvraag, dreigende personeeltekorten) zou er een aanpak moeten komen als rond het klimaatakkoord. Dat bepleitte voorzitter Henk Kamp van brancheorganisatie ActiZ in Buitenhof. Op de vraag of de zorg nu nog op orde is, antwoordde Kamp dat dit het geval is.

‘Betrek ouderen bij nieuwe bouwplannen’

Te vaak wordt er bij het ontwikkelen van nieuwe woningen voorbijgegaan aan ‘wat ouderen willen’, schrijft Henk Verschuur uit Heesch (woon- en zorgconsulent ouderenorganisatie ANBO / Lid Overleggroep Ouderen Bernheze) in het Brabants Dagblad. “Niet alle ouderen willen door derden opgelegde woonmodaliteiten. Vele ouderen willen met betrekking tot hun (toekomstig) wonen vooral de regie in eigen handen houden.” Bij wonen en bouwen voor ouderen vanuit ouderenperspectief is ouderenparticipatie volgens Verschuur essentieel.

Gehate spaartaks in Eerste Kamer

Al jaren lopen Kamerleden, fiscalisten én ouderen ertegen te hoop: de belastingheffing op spaargeld. Deze week buigt de Eerste Kamer zich er nog eens over. De 91-jarige Henk van Remmen uit Eindhoven verwoordt in Trouw het sentiment van veel ouderen die ooit besloten om hun oude dag vooral door te komen met spaargeld, en minder op basis van een aanvullend pensioen dat ze hebben opgebouwd als werknemer. Nu voelen ze zich beroofd door de overheid. ‘We gaan kijken of we er wat aan kunnen doen’, zegt het kabinet steeds. Nou, ze gaan niets doen, dat gaat gewoon weer een la in.”

‘Vaccineer werkenden het eerste’

“De vaccinatiestrategie is volledig verkeerd. De werkenden moeten eerst”, aldus de ‘brief van de dag’ in het AD. “Het is echt van de zotte dat het uitgerekend de ouderen zijn die nu als eerste zicht hebben op de terugkeer naar het normale leven. We kunnen de ouderen de komende periode relatief eenvoudig beschermen met intelligente isolatie. Het enige wat ze hoeven te doen, is een paar maanden langer wachten op het vaccin. In vergelijking met de kosten om de werkenden te laten wachten, lijkt me dat een hele kleine prijs.”

Vaccinatie

Een NRC-lezer schrijft: Mijn schoonmoeder over de komende coronavaccinatie: “Ik weet niet of ik het doe, want over tien jaar kan er een nare bijwerking ontdekt worden.” Komende januari wordt ze 103 jaar oud.