Senioren Journaal van vrijdag 7 april

Hoera voor de bejaarde kerkganger

Een schrikbeeld voor jonge dominees, elke zondag preken voor een handjevol bejaarden? “Wat heb ik me vergist en wat zijn het mooie mensen, die bejaarde kerkgangers.”

E-fiets die niet snel kan omvallen

Een fiets voor ouderen die niet omvalt bij een windvlaag? Die komt er, want op de TU Delft is een elektrische tweewieler in ontwikkeling die ervoor zorgt dat je als fietser stabiel blijft.

Nu ook zorg-voor-elkaar-woning

Ook mensen die geen familie van elkaar zijn, kunnen straks in Wijchen een zogeheten zorg-voor-elkaar-woning bouwen. Er kan gebouwd worden “vooruitlopend op toekomstige mantelzorg”.

Drillraps verheerlijken bankhelpdeskfraude

Het geld dat wordt verdiend met internetcriminaliteit is voor jongeren startkapitaal om in de drugshandel te stappen. Zij worden onder meer verleid door drillraps, waarin bankhelpdeskfraude wordt verheerlijkt.

Gezonder oud met Wijk Actief

Onder de noemer Wijk Actief willen wetenschappers van de Open Universiteit 65-plussers in vijf gemeenten zoveel mogelijk handvatten bieden voor een actievere en gezondere manier van leven.

Hoe profiteren van overwaarde

Een half miljoen overwaarde en daarmee pensioen aanvullen? Overwaarde wordt pas vermogen bij overlijden of verhuizen naar een goedkopere woning. Ook is er de overwaarde- of verzilverhypotheek.

Voor Elkaar in Deventer

“Daar zit je dan als 80 of 90-jarige, met geen enkele bekende meer om je heen.” Binnen Deventer zijn er negen Voor Elkaar-teams actief. “Als ik een aantal van deze mensen ken, dan kan ik ze, als ze bij elkaar in de buurt wonen, eens laten kennismaken.”

Doortrappenseizoen van start

Het Doortrappenseizoen is van start gegaan. In Friesland en Drenthe organiseerden alle gemeenten gezellige fietsactiviteiten voor senioren.

Hersenen 108-jarige voor alzheimeronderzoek

Een van de oudste vrouwen van ons land, de 108-jarige Annie Lengers, doneert haar hersenen aan het Alzheimercentrum. De oudste bewoonster van Den Helder overleed afgelopen weekend en was tot het laatst ‘pienter en fit.

Samen leren schilderen

“Samen leren tekenen/schilderen is leuk om te doen.” In het project Cultuur op Recept van AFEdemy, een projectorganisatie uit Gouda, krijgen 8 tot 10 deelnemers de kans om samen te leren tekenen/schilderen onder begeleiding van Harmen Kooistra.

Kassa aankopen 65-plus kwart contant

65-plussers betalen ongeveer een kwart van alle kassa aankopen contant. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland naar het gebruik van contant geld en elektronische betaalwijzen.

Podcast Door met dementie

In de podcast ‘Door met dementie’ gaat acteur Beau Schneider in vier afleveringen in gesprek met ervaringsdeskundigen die een dierbare hebben met dementie. Hoe gaan zij daar mee om, praktisch én emotioneel?

Hangt de Infokaart al in uw meterkast?

Seniorenraad Best heeft een ‘Infokaart voor inwoners van Best’ samengesteld. “Op deze kaart staat de contactinformatie van allerlei instanties die u wel eens nodig kunt hebben. Hebt u de kaart al opgehangen in uw meterkast?”

Ga vooral niet met pensioen!

Hersenprofessor Erik Scherder (70) vertelt voor Fitter Brein over zijn damplezier én hoe dit bijdraagt aan fitte hersenen. Hij werkt zich een slag in de rondte en aan zijn pensioen moet hij nog niet denken. ‘Ga vooral niet met pensioen!’, is zijn advies.

Geldprijs voor beste idee tegen eenzaamheid

Ruim een derde van de Utrechtse ouderen is sociaal eenzaam. Het Richard Hoogland Fonds komt weer met een geldprijs van 25.000 euro voor het beste idee om eenzaamheid onder Utrechtse ouders in te dammen.