Senioren Journaal van dinsdag 7 april

‘Behandel mantelzorger als collega’

Door corona is er minder thuiszorg, soms zelfs helemaal niet. Dat brengt de mantelzorger in een moeilijke positie: geen professionele hulp en beschermingsmiddelen. Dat moet anders, stelt bestuurder Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL in het AD. “De oproep is dat wij samen corona verslaan. De mantelzorger draagt daar meer dan wij zien een steentje aan bij. Mijn oproep: laat zien dat samen ook als samen voelt.”

Partner mag inwonen in verpleeghuis

Een deel van de verpleeghuizen maakt het partners van bewoners mogelijk hun geliefde toch nog te zien. Dat blijkt uit een belronde van Trouw. Sommige instellingen geven toestemming om voor de duur van de epidemie bij een bewoner in te trekken, op voorwaarde dat ook partner binnenblijft. Ook zijn er verpleeghuizen die in uitzonderlijke gevallen wel bezoek toestaan, ook aan bewoners buiten de stervensfase. Gisteren bleek uit cijfers van de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso) dat er sprake is van een flinke toename van besmettingen en sterfgevallen door corona onder verpleeghuisbewoners. Nieuwsuur maakt melding van een nijpend tekort aan mondkapjes in verpleeghuizen.

Niets meer mogen van je kinderen

“Ouderen mogen vaak niets meer van hun kinderen”, merkt Liane den Haan, directeur van ouderenorganisatie Anbo. “Ze mogen geen boodschappen doen, geen ommetje maken, niets. Soms gaat het te ver.” Daarom ondersteunt zij volmondig de actie ’Voor onze ouderen’, die Ali B startte met de sierteelt, de Anbo en De Telegraaf. Vanwege de actie krijgen eenzame ouderen op Goede Vrijdag een bloemetje uitgereikt.

Creatieve acties corporaties

Woningcorporaties voor hun bewoners in de coronacrisis. De coronacrisis zorgt voor veel onverwachte problemen. Huurders mogen hun huis niet meer uit, corporatiemedewerkers moeten hun werk veelal op afstand doen. Hoe help je kwetsbare buren en zorg je op afstand voor een prettige woonomgeving? Met creatieve ideeën en ludieke acties. Brancheoverzicht Aedes verzamelt ze houdt ze bij in een overzicht.

Wie krijgt nog een bed op de ic?

Er had allang een pasklaar protocol voor kunnen zijn, maar dat is er niet. Dus wordt deze week keihard gewerkt aan de precieze regels wie er bij een dreigend beddentekort nog op de intensive care terecht kan. De 70-plusregel gaat na kritiek in elk geval overboord, schrijft het AD. Ook de  Telegraaf bericht hierover.

Coronavirus geeft eHealth een boost

Marike Hettinga, lector ICT-innovaties in de Zorg, bij Hogeschool Windesheim, vindt het “boeiend om te zien dat nu nog meer zorgmedewerkers open staan voor digitale middelen. “Ze ervaren nu, weliswaar noodgedwongen, dat je met technologie heel veel kunt bereiken in de zorg. Ik houd me sinds 1998 bezig met dit thema waarin steeds minuscule stapjes worden gezet. Op dit moment maakt zorg op afstand reuzesprongen, dat is bijzonder om mee te maken.”

Nationale ThuisBingo online

Om aandacht te vragen voor alle ouderen in sociaal isolement organiseert FocusCura, samen met andere bedrijven en organisaties (Wehkamp, KBO-PCOB, Aubergine IT), de Nationale ThuisBingo, een online bingo speciaal voor ouderen die door corona minder persoonlijk contact hebben.

‘Funest, die infantiele toon’

Een betuttelende toon, denigrerend taalgebruik, ongeïnteresseerdheid. Nog veel te vaak voelt de oudere medemens zich niet voor vol aangezien door hun omgeving. Dit kan en moet anders, vindt de Vlaamse logopedist Louis Heylen. Samen met collega’s schreef hij een pleidooi over hoe respectvol te communiceren met ouderen. Het is de kunst de oudere te zien als mens met respect voor zijn karakter en persoon”, zegt hij in het Friesch Dagblad.

Meer oudere overstappers zorgverzekering

In 2020 geeft 7% van de verzekerden aan te zijn overgestapt van zorgverzekeraar. Jongeren geven net als in voorgaande jaren vaker aan te zijn overgestapt dan ouderen. De verschillen tussen jongeren en ouderen lijken wel kleiner te worden. Het percentage overstappers van 65 jaar en ouder neemt de laatste jaren toe, terwijl 18- tot 39-jarigen in 2020 minder vaak zijn overgestapt dan in 2019, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

Embracing Dementia

Als Nederlandse projectpartner ontwikkelt HANNN in  Europese project Embracing Dementia een Community Collaboration Concept (CCC). Dat is een document met informatie en tips om het zorgen voor en leven met een toenemend aantal mensen met dementie te vergemakkelijken. De focus ligt in het Europese project  op het creëren van meer bewustzijn over dementie en het versterken van de lokale samenwerking tussen de mantelzorgers, zorgprofessionals, maatschappelijke partijen en vrijwilligers rondom de persoon die leeft met dementie.