Senioren Journaal van maandag 6 April

Vragen over gezondheid, pensioen, thuiszorg

Gezondheid, pensioen en thuiszorg zijn volgens Trouw de belangrijkste thema’s waarover ouderen bellen naar de nieuwe infolijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Alleen al op deze lijn kwamen in drie weken 2500 telefoontjes binnen, zegt directeur Manon Vanderkaa. Sommige bellers zijn erg ongerust. Zij zoeken vooral naar bevestiging van alle adviezen waarmee de media hen overspoelen en vinden het fijn als iemand meedenkt.

‘Verken uw zorgwens met keuzehulp’

Nadenken over de eigen wensen voor toekomstige zorg en behandeling. De nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl helpt mensen hierbij en maakt het makkelijker om dit te bespreken met naasten en de behandelend (huis)arts. De keuzehulp is ontwikkeld door onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC in samenwerking met het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en diverse patiëntenorganisaties.

Geriafoon goed hulpmiddel

Hoe maak je afwegingen bij ernstige zieke ouderen met corona? Artsen van Radboudumc geven uitleg. Als een mooi voorbeeld geldt in de regio Nijmegen de geriafoon. Dat is een informatielijn voor huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde die een geriater willen raadplegen om hun oudere patiënt goed onderbouwd te adviseren. “In deze corona-tijd een concreet, nuttig hulpmiddel. In bredere zin staat het symbool voor goede transmurale samenwerking. Daarmee helpen we elkaar en onze patiënten.”

Smartphone met buddy

Avans Hogeschool, gemeente Breda en vrijwilligersorganisatie Buurtkracht 4834 zijn in samenwerking met KPN en Ziggo/Vodafone een actie gestart om tweedehands smartphones in te zamelen en uit te delen aan de ouderen. Studenten vervullen de rol van een buddy. Vrijwilligers brengen de tasjes met de geïnstalleerde telefoons, inclusief een abonnement van 2 maanden en de handleiding, rond bij ouderen in Breda. Dat zijn zowel thuiswonende als ouderen in verpleeghuizen. De eerste telefoon is uitgereikt aan een 93-jarige mevrouw.

Ouderen bedanken voor verpleeghuis

Veel ouderen durven uit angst voor het coronavirus niet te verhuizen naar een verpleeghuis. Ze zijn bang voor besmetting en vrezen te vereenzamen nu verpleeghuizen alle bezoek weren. Dat meldt branchevereniging ActiZ in het programma Meldpunt van Omroep MAX, aldus de Telegraaf. Volgens RTL Nieuws blijkt uit cijfers van GeriMedica een groter aantal besmettingen en doden. Nieuwsuur meldt dat er relatief veel ‘onzichtbare’ coronadoden zijn.

Sterfte eind maart hoogste in 25 jaar

De sterfte in de laatste week van maart ligt op het hoogste niveau sinds 1995. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het CBS en het RIVM vrijdag publiceerden. In de week van 23 tot en met 29 maart stierven naar schatting 4.300 Nederlanders. Sinds 1995, het eerste jaar waarover het CBS wekelijkse sterftecijfers publiceert, stierven in één week nog nooit zoveel mensen.

Thuiszorg schaalt af

Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus moeten er ook in de thuiszorg moeilijke keuzes worden gemaakt. Hierdoor kreeg de zeventigjarige Huub Doffer anderhalve week geen hulp meer, terwijl hij die hard nodig heeft. Van de ene op de andere dag was Huub hulpbehoevend, vertelt hij aan Hart van Nederland. Brancheorganisatie ActiZ laat weten dat afschalen in de thuiszorg op dit moment noodzakelijk is

Telebingo met de burgemeester

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zorgde vrijdagochtend vanuit het stadhuis voor een wereldprimeur door via de televisie en mobiele telefoon een potje bingo te spelen met circa 250 bewoners van vijftien verzorgingshuizen in zijn stad. Hij bezoekt geregeld lokale bingobijeenkomsten om in contact te blijven met de inwoners. “We blijven aan u denken, juist nu u geen bezoek kunt krijgen”, zo vertelt hij de kijkers volgrens de Telegraaf.

Achter glas praten met familie

Mensen kunnen in Grubbenvorst via een microfoon achter een raam met hun familieleden in het verpleeghuis praten..Het concept is zo populair dat mensen ervoor moeten intekenen, meldt de NOS.

Gemis en angst, maar ook berusting

De NOS portretteert vier ouderen naar aanleiding van de coronamaatregelen. Wat scheelt, vertelt een Groninger, is dat van zijn leeftijdsgenoten niemand meer werkt. “Dus zorgen over inkomensverlies zijn er niet.”  Groningers zijn een volgzaam volk. Hij merkt bij zichzelf en zijn omgeving vooral berusting. “Iedereen vindt het best een beetje beangstigend. Maar ik hoor niemand roepen: ‘wat overkomt mij nou?'”

Jort Kelder en de 80-plussers

Jort Kelder wilde een debat aanzwengelen over de economische kosten van de strijd tegen het coronavirus. Maar wegens een onhandig citaat – ’We zijn 80-plussers aan het redden, die te dik zijn en gerookt hebben’ – kreeg hij volgens de Telegraaf een stroom aan verwensingen over zich heen. Kelder: “Ik wil natuurlijk niet dikke oude mannen vermoorden. Mijn eigen vader is nota bene 89 en hij zit in de risicogroep, wat best eng is, dus wat zou mijn belang dan kunnen zijn? Maar in dit debat ontbreekt op het moment de ratio volledig.”

Isoleer de ouderen en red de economie?

Isoleer de ouderen en laat het coronavirus rustig zijn gang gaan: het lijkt zo’n aanlokkelijk idee, aldus een artikel in de Volkskrant. ‘Blijf jij maar even thuis’, hoe zouden de economieliefhebbers zich dat precies voorstellen? In feite zeg je daarmee, tegen een paar miljoen medeburgers: blijf jij maar even weg uit onze restaurants, concertzalen, winkels, sportscholen, bioscopen en zaterdagsmarkten. Stop maar met je vrijwilligerswerk en, mocht je dat hebben, je goedbetaalde bijbaan als commissaris of bestuurder. Als we de grens nu eens legden bij Jort Kelders leeftijd van 55 jaar: zou hij dat zelf accepteren?”