Senioren Journaal van vrijdag 6 september 2019

‘Meer ouderen in problemen op vakantie’

Meer ouderen zijn deze zomer in de problemen gekomen tijdens hun vakantie in het buitenland. Dat concludeert alarmcentrale Eurocross Assistance, meldt het Noordhollands Dagblad. De centrale kreeg opvallend veel meldingen van 70-plussers met een medische voorgeschiedenis vanuit landen waar de medische zorg minder is dan in Nederland.

More Healthy Years vanuit Groningen

Healthy Ageing is al jaren een speerpunt in Noord-Nederland. Nieuw is volgens het UMCG dat deze week de Minor ‘More Healthy Years’ is gestart om studenten alles te leren over gezonder oud worden, ons zorgsysteem en de uitdagingen die we hebben voor de komende jaren. Én die studenten uit de meest uiteenlopende vakgebieden uitdaagt om met frisse ideeën te komen om complexe zorgvraagstukken op te lossen.​

In Arnhem geen betaalbare locatie voor Knarrenhof

Een jaar nadat het plan werd aangekondigd, hebben zich al 150 huishoudens ingeschreven voor de Knarrenhof in Arnhem. Er is volgens De Gelderlander één probleem: er is geen betaalbare locatie te vinden om het hofje voor senioren te bouwen. Volgens de initiatiefnemers bestaat er bij de gemeente en bij ontwikkelaars wel veel sympathie voor het woonconcept, dat voorziet in een buurtje van twintig tot dertig woningen.

Bij verwarde klant geen ergernis tonen

Door de vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie snel toe. Hoe ga je als ondernemer om met een dementerende klant? Hier worden nu landelijk trainingen voor gegeven. NRC doet verslag van zo’n training ‘omgaan met dementie’ in de gemeente Borssele: Het is belangrijk om niet te zeggen ‘u hebt de pincode fout ingetoetst’. Heb geduld, geduld, geduld. En geef het apparaat de schuld. Zeg iets als: ‘het apparaat heeft de code niet goedgekeurd’.

‘Ook mensen met dementie willen gehoord worden’

We moeten ons niet laten meeslepen door een mensbeeld dat kwetsbaarheid afschildert als onaanvaardbaar lijden, schrijven Thijs Tromp en Erica Meijers van de Protestantse Theologische Universiteit in Trouw. Ook iemand met dementie is en blijft “een persoon die graag serieus genomen wil worden en niet gereduceerd tot haar of zijn ziekte.” Tromp en Meijers pleiten voor solidariteit in de omgang met mensen met dementie. “Luister naar hen, kijk goed naar wat hen plezier geeft (nu, op dit moment) of wat hen onrustig maakt (nu, op dit moment).”

Nederland publiceert veel over Alzheimer

Nee, een remedie is er nog niet tegen Alzheimer, maar aan de onderzoekers van de VU (en het ziekenhuis) heeft het niet gelegen, meldt Ad Valvas. Zij publiceerden de afgelopen vijf jaar publiceerden de meeste artikelen over Alzheimer van alle Nederlandse onderzoeksinstellingen: 576 artikelen tussen 2014 en 2019. In heel Nederland werden in die jaren 1525 artikelen over Alzheimer gepubliceerd, waarmee Nederland relatief gezien vierde is op de wereldranglijst volgens een onderzoek van Elsevier.

Zorg over minder ’poetshulp’

Onder Westlandse bejaarden is volgens de Telegraaf grote onrust uitgebroken over de veranderingen in de huishoudelijke hulp. De ’poetsvrouwen’ moeten in het vervolg resultaatgericht werken, waardoor er geen tijd meer is voor een praatje of kop koffie met de vaak eenzame ouderen. Oppositiepartijen willen dat het nieuwe beleid wordt teruggedraaid.

“Niet voor niets is al een groot aantal gemeenten afgehaakt, omdat dit volstrekt verkeerde beleid niet werkte.”

Kabinet wil kortingen pensioen voorkomen

Het kabinet lijkt volgens de Volkskrant bereid de huidige pensioenregels nogmaals aan te passen om aanstaande kortingen bij de grote pensioenfondsen ABP en PFZW te voorkomen. Minister Wouter Koolmees heeft donderdag in de Tweede Kamer gezegd dat hij deze optie ‘serieus wil bekijken’. Koolmees leek niet genegen ook bij de metaalfondsen PME en PMT voor reddende engel te spelen. Volgens de Pensioenfederatie ‘staan alle seinen op dieprood’, meldt NU.nl.

‘Waarde pensioen al meer dan 15 procent uitgehold’

Door de lage rekenrente heeft menige gepensioneerde zijn of haar pensioenuitkering al tien ‎jaar niet meer zien stijgen en is de waarde ervan met meer dan 15 procent uitgehold. Dit schrijft directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB in het AD. Vasthouden aan de lagere risicovrije rekenrente in tijden van hoge beleggingsrendementen is volgens haar niet alleen nadelig voor de ouderen van nu, maar ook voor jongere generaties.

Plusbus groeit, te weinig chauffeurs

Het voortbestaan van de Plusbus Rheden-Rozendaal is in gevaar, aldus De Gelderlander. Het aantal ritten en de daarmee samenhangende taken zijn dusdanig gegroeid, dat de vrijwilligersorganisatie het werk niet meer aan kan. Als enige redmiddel ziet het bestuur de aanstelling van een beroepskracht die een deel van het door het bestuur uitgevoerde taken overneemt.