Senioren Journaal van donderdag 5 september 2019

Idee tablets valt verkeerd

Gratis tablets voor honderd ouderen. Met die investering wil de gemeente Delft een slag slaan in de strijd tegen de eenzaamheid. Binnen de gemeenteraad leeft volgens AD Haagsche Courant veel kritiek op het plan. “Het geld belandt bij een veel te kleine groep.” “U heeft de wijkcentra wegbezuinigd”, krijgt de wethouder te horen. “Die zaten vol met ouderen die nu nergens meer heen kunnen. Het college gaat nu op zoek naar een oplossing voor een probleem dat het zelf heeft veroorzaakt.”

Senioren Hengevelde helemaal digitaal

De Senioren Hengevelde gaan digitaal, meldt dagblad Tubantia. Ze hebben de website seniorenhengevelde.nl in het leven geroepen met nieuws en achtergrondinformatie voor de doelgroep. Het alom bekende kerkblaadje De Höfte verdwijnt. Wegdamnieuws neemt deze taak over, maar dan wel digitaal.

Eiwitrijk ijs met nostalgische smaken

IJs dat vol zit met eiwitten en écht lekker smaakt: dat willen ouderen vast op de menukaart van hun zorginstelling zien. Met dat idee ontwikkelt HvA-student Voeding en Diëtetiek Tim Goudswaard proteïne-ijs met ‘nostalgische’ smaken als advocaat en mokka. ‘ Hij kwam op het idee na een gastcollege waarin duidelijk werd gemaakt hoe belangrijk het is dat ouderen voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Music for Memory Card

Muziek heeft positieve effecten op mensen met dementie. Daarom lanceert Alzheimer Nederland in samenwerking met Greetz een muziekkaart, meldt Adformatie. Met de  ‘Music for Memory Card’ kun je iemand met dementie verrassen met een kaart met daarop hun favoriete muziek van vroeger.

Casemanager beter vindbaar maken

Alzheimer Nederland vindt dat de vindbaarheid van casemanagement dementie moet worden verbeterd. Daarom is de campagne ‘Helden achter de voordeur’ gestart. In dat kader zijn negen verhalen gebundeld waarin mantelzorgers en mensen met dementie vertellen waarom de casemanager hun held is.

Nieuwe collegereeksen Hovo

Nu het academisch jaar is geopend, begint ook Hoger Onderwijs voor Ouderen (Hovo) van de Universiteit Leiden weer met nieuwe collegereeksen, meldt het Leidsch Dagblad. ’Verschil en identiteit’ is al voltekend. Verder vermeldt het programma: ’Hoe datascience de wetenschap verandert’, ’De realistische romans van Louis Couperus’, ’Geneesmiddelen, therapiën, regeneratie’, ’Inleiding in de psychologie’ en ’Muzikale meesterwerken’.

‘Langer thuis door nieuw seniorenbed’

In de regel zijn er twee soorten seniorenbedden, schrijft De Brug: Modellen met wielen en modellen met vaste poten. “Met de Level-Fit 2 heeft Well-Fair – als eerste in zijn branche – het beste van twee werelden weten te combineren. Dit nieuwe seniorenbed biedt zowel flexibiliteit als stabiliteit.”

Financieel Veilig Ouder Worden

De lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden Meppel is volgens de Meppeler Courant van start gegaan met een convenant van  gemeente, Het Notarieel-Notaris Lever, Rabobank, Huisartsen Praktijk Spectrum, Zorggroep Noorderboog, Arckin BV, Finta Bewind, ING, GKB en Welzijn MensenWerk.

Fit blijven kost ouderen extra geld

Onder Bossche ouderen is volgens het Brabants Dagblad onrust ontstaan omdat ze cursusgeld voor bewegingslessen niet meer vergoed krijgen door hun ziektekostenverzekeraar. En dat alleen maar omdat de gemeente de organisatie van de ouderengym heeft overgenomen. Het gaat voor de senioren al gauw om zo’n honderd euro per jaar die ze nu uit eigen zak moeten betalen om fit te blijven.

Tering naar de nering zetten

Echte oplossing voor de problemen rond de pensioenen is langer werken, of de tering naar de nering zetten, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer bij de Telegraaf. “Maar helaas, dat is niet meer besteed aan (bijna-)gepensioneerden. Ze hoeven én niet langer te werken én ’hebben recht’ op pensioen waar ze niet voor betaald hebben. En omdat hun collega’s vijftien tot twintig jaar gelden met de vut mochten op 60 jaar, of nóg eerder, mogen zij dat ook.”