Senioren Journaal van woensdag 6 mei
‘Waar blijft de psychische hulp?’
René Diekstra maakt in zijn column in het AD deze rekensom: “Als op iedere oudere coronadode er vijf nabestaanden zijn die daardoor emotioneel en sociaal diep ontredderd raken, dan hebben we inmiddels tienduizenden psychologische hulpbehoeftigen zoals zij. Laten we daarom alsjeblieft ophouden ouderen te discrimineren, erkennen dat er ook een psychische pandemie gaande is en regelen dat daarvoor in voldoende mate emotionele beschermingsmiddelen beschikbaar komen.”
Acute geldproblemen bij kleine woonzorg
Er ontstaat een onhoudbare situatie bij een aantal kleinschalige woonzorginstellingen voor dementerende ouderen. Dat zegt Branchevereniging Kleinschalige Zorg tegen Nieuwsuur. Instellingen die getroffen zijn door corona kunnen in acute financiële problemen komen. De brancheorganisatie ziet bij instellingen waar een uitbraak is geweest dat gemiddeld twintig procent van de kamers leeg komt te staan. De coronacrisis heeft vooral voor de pgb-gefinancierde wooninitiatieven grote financiële gevolgen.
Politiek tegen intrekken indicaties
Wethouder Wim Sinderdinck ligt onder vuur bij de politieke partijen in Montferland. Zijn voornemen om indicaties van ouderen in te trekken als ze huishoudelijke hulp uit angst voor het coronavirus tijdelijk stopzetten, is volgens dagblad De Gelderlander de meerderheid in het verkeerde keelgat geschoten. De oppositie zegt het vertrouwen in hem op. De commotie over het mogelijke intrekken van de indicatie in tijden van de coronacrisis heeft geleid tot Kamervragen.
In verpleeghuis minder eenzaam dan thuis
Bezoek weer toelaten in het verpleeghuis is een lastige afweging tussen het individuele recht van de oudere om familie te zien, vertelt Conny Helder (TanteLouise) in NRC, en het recht van de bewonersgroep om niet besmet te raken door ándermans familie. Ze wijst erop dat ouderen in verpleeghuizen vaak mínder eenzaam zijn dan ouderen die thuis wonen. “Ik maak me meer zorgen over de partners die thuis alleen leven en altijd op bezoek kwamen maar nu niemand zien.” Helder schreef mee aan een advies om ‘heel voorzichtig’ de deur weer open te doen voor bezoek. Het kabinet beslist er vandaag over.
Mag ik de kleinkinderen weer zien?
Voorleesfilmpjes via Skype, cadeaupakketjes met de post of zwaaien vanaf de stoep: opa’s en oma’s trekken deze dagen alles uit de kast om met beperkte middelen toch in contact te blijven met hun kleinkinderen. Nu de scholen weer opengaan, vraagt volgens Trouw de smachtende opa of oma zich af: mag ik nu, na zeven weken, de kleinkinderen weer zien? De overheid versoepelt in stapjes, dat is de strategie. Het RIVM ziet tot nu toe dat de rol van kinderen bij de verspreiding van het virus klein is, maar voor meer zekerheid is aanvullend onderzoek nodig. Tot die tijd moeten grootouders de officiële richtlijnen nog even volhouden.
Knuffelen Deense oma’s mag weer
Denemarken heeft de richtlijnen voor de omgang tussen grootouders en hun kleinkinderen versoepeld. Het wordt volgens Trouw niet meer per definitie afgeraden om kleinkinderen te zien en te knuffelen. Waakzaamheid blijft geboden voor mensen die in een risicogroep vallen. Maar omgang met dierbaren is op de middellange termijn ook belangrijk. “We zien dat sommige mensen zich misschien iets te veel afschermen.”
‘Nieuwe initiatieven koesteren’
“Waar verandering normaal gesproken lang duurt, gaat het in een periode van crisis in een sneltreinvaart.” Alzheimer Nederland inventariseert al vanaf het begin van de coronacrisis “mooie nieuwe initiatieven die bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en mantelzorgers. Een aantal van deze initiatieven moeten ook ná de coronacrisis gekoesterd worden. Hierin is maatwerk een van de kernwoorden.”
‘Juist nu had 50Plus zo veel kunnen betekenen’
De implosie van de ouderenpartij had politiek interessant kunnen zijn als het interne debat was gegaan over hoogst actuele thema’s, aldus een commentaar van de Volkskrant over 50Plus. Thema’s als de houdbaarheid van de pensioenen, de AOW-leeftijd, de verruiming van de euthanasiewetgeving, het verpleeghuisbeleid. “Juist nu de potentiële achterban in alle opzichten door zware maanden gaat, had 50Plus z’n meerwaarde kunnen bewijzen.”
Kansen met healthy ageing
Er liggen kansen voor de zorg, nu blijkt dat veel meer digitaal mogelijk is dan ooit gedacht werd. Dat schrijft in de Volkskrant student en ondernemer Stan van Eck, een van de veertien studenten die afgelopen september begonnen aan de (deeltijd) masteropleiding healthy ageing professional aan de Hanzehogeschool in Groningen. “Bijna iedereen is ‘verandermanager’. Straks laaien als vanzelf de discussies op over healthy ageing.”
Veel moeite met medicijngebruik
Uit een onderzoek onder kwetsbare ouderen in Stede Broec – uitgevoerd voor de corona-uitbraak – blijkt volgens het Noordhollands Dagblad dat huisbezoek een doeltreffend middel is om verkeerd en onnodig medicijngebruik op te sporen. Bijna zestig procent van de bezochte ouderen loopt tegen problemen aan bij het gebruik van medicatie. De uitkomsten van het onderzoek worden verontrustend genoemd.
Boek om generaties te verbinden
Silvie Kamphuis (35) en Elke Uijtewaal (31) hebben vrijdag 8 mei volgens de Telegraaf uitgeroepen tot ’praatdag over liefde in alle tijden.’ Van dit duo verschijnt deze week het boek ‘In mijn tijd’, dat beoogt generaties te verbinden door verhalen over vroeger te koppelen aan de tijd van nu. De onderwerpen gaan over onder meer persoonlijke verzorging, wonen, onderwijs, werk en verkeer.