Senioren Journaal van donderdag 7 mei

Weer perspectief verpleeghuizen

Het kabinetsbesluit om bij wijze van proef in 25 verpleeghuizen de deuren weer te openen voor bezoek, wordt volgens Trouw goed ontvangen door seniorenorganisatie KBO-PCOB. “Mensen hebben grote behoefte aan perspectief; dat hebben veel mantelzorgers tot nu toe gemist. Met dit kabinetsbesluit is er weer een stip aan de horizon gekomen”, zegt directeur Manon Vanderkaa. Uit hun enquête bleek dat 51 procent van de mensen met naasten in een verpleeghuis vindt dat er nu onvoldoende mogelijkheden zijn om contact met hen te houden.

D66 Amsterdam: leeftijdsgrenzen

De Amsterdamse politiek zoekt naar wegen om zo goed mogelijk uit de lockdown te geraken. Volgens Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad, moet de stad leeftijdsgrenzen ‘niet schuwen’. Tegen het AD zegt hij: “Dat kan betekenen dat mensen die niet in de kwetsbare groep vallen weer naar buiten kunnen voor een bezoekje aan een museum, café, kapper of theatervoorstelling.”

Dagbesteding deels opgestart

Zeeuwse zorgorganisaties beginnen voorzichtig weer met dagbesteding voor een select aantal cliënten. Dat is besloten omdat te lang thuisblijven bij hen tot problemen kan leiden of niet meer verantwoord is, schrijft BN De Stem. “De mensen wonen nog thuis en hebben bijvoorbeeld te maken met beginnende dementie. De spanningen kunnen dan behoorlijk oplopen. Mensen lopen soms tegen de muren op.” Veiligheid voor de cliënten en de zorgmedewerkers staat voorop, “dus we zijn erg voorzichtig met het opstarten van de activiteiten.”

Veel ouderen verwachten geen besmetting

Slechts een klein deel van de ouderen in Zuid-Holland Zuid verwachtte na het uitbreken van de coronacrisis besmet te raken met Covid-19. Dat blijkt volgens AD De Dordtenaar uit onderzoek van de GGD ZHZ. Van de honderd 65+’ers verwachten slechts 13 het coronavirus op te lopen. Bij mensen tussen de 19 en 64 jaar ligt dat percentage een stuk hoger, namelijk op 45 procent.

Tegen welke prijs wil ik langer leven?

Als straks het grote coronaterugkijken begint, zijn de meeste mensen het over één ding vermoedelijk eens, schrijft Wilma de Rek in een essay in de Volkskrant van gisteren: ‘we’ hebben ‘onze’ ouderen toch maar mooi gered. Wat zullen ‘ze’ blij zijn. Of niet? Het is nu, betoogt De Rek, een uitgelezen tijd eens stil te staan bij de vraag: tegen welke prijs wil ik langer leven? ‘Deze weken probeer ik me vaak voor te stellen hoe ik deze crisis zou beleven als ik twintig jaar ouder was. Zou ik als 76-jarige een gat in de lucht springen om hoe nu met mij werd omgegaan? Ik vraag het me af.’

‘Maak van mij geen wilsonbekwame kleuter’

“Van de ene op de andere dag lijkt door de coronatijd met de afgekondigde maatregelen mijn identiteit als zelfstandige, krachtige en kerngezonde vrouw afgenomen te zijn en voel ik me inderdaad gedegradeerd tot een ‘kwetsbare 70-plusser’, die als een ‘wilsonbekwame kleuter’ tegen zichzelf beschermd moet worden. Dat voelt wrang, de absoluut beste bedoelingen ten spijt.” Aldus de reactie van een lezer van de Volkskrant op het essay van Wilma de Rek.

Naar een verpleeghuis of niet

De Stichting Voor Regionale Zorgverlening, SVRZ, ziet volgens Omroep Zeeland dat sommige ouderen de verhuizing naar het verpleeghuis uitstellen vanwege de strenge coronamaatregelen. De verhuizing is vaak wel nodig, maar senioren zijn bang dat ze misschien nog wel weken geen bezoek van familie ontvangen als ze nu naar een verpleeghuis gaan. “Het is een duivels dilemma”, zegt SVRZ.

Zorgen van een mantelzorger

Als psycholoog, hoogleraar, diplomaat en beleidsmaker was Anne Margriet Pot al jaren bezig met langdurige zorg en dementie. Maar toen haar eigen ouders vrij onverwachts naar een verpleeghuis moesten verhuizen, werd haar werk heel persoonlijk. Pot haar persoonlijk ervaringen op. Voor uitgeverij KokBoekencentrum maakte ze er een boek van: Zorgen van een mantelzorger. ‘Want mijn ervaringen zijn niet uniek. En ik hoop dat ik met mijn achtergrond en kennis andere mantelzorgers kan helpen’, vertelt zij in het Nederlands Dagblad.

‘60-plussers hebben waardevolle functie’

De column van Aleid Truijens heeft veel losgemaakt bij Volkskrant-lezers. Een van de reacties: “De 60-plussers hebben een waardevolle functie in de maatschappij, waar ook de jonge mensen hun voordeel mee doen. Gezinnen met jonge kinderen vallen met grote regelmaat terug op opa en oma. Ook bestaat het vrijwilligersbestand in Nederland vooral uit 60-plussers. Daarom moeten ook zij zolang mogelijk gezond blijven. Dus nee, mevrouw Truijens, ik schaam me niet. We moeten er allemaal, jong en oud, voor zorgen dat iedereen, jong en oud, gezond blijft.”

Met AOV liep het ook al verkeerd af

Het ouderenoproer begon in Eindhoven en eindigde in Den Haag. En hoe! De revolutie van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV), in 1994 goed voor zes Kamerzetels in één klap, at uiteindelijk haar eigen kinderen op, schrijft Trouw. “De coup van Henk Krol met zijn overstap naar de nieuwe Partij voor de Toekomst afgelopen weekend was een bescheiden relletje in vergelijking met de heisa rond het AOV een kwarteeuw geleden.” De kiezers zagen meer onderlinge ruzie dan strijd voor een goede AOW.

Ook 60-plusser laat economie draaien

Een 74-jarige lezer van het AD schrijft: “Waar komt het idee vandaan dat alle ouderen tussen 60 jaar en 80 kwetsbaar zijn? En een oproep om ouderen maar in lockdown te plaatsen? Deze ouderen zijn al jarenlang mede de motor van de economie. Zij passen op de kinderen; de schoolpleinen staan vol opa’s en oma’s! Deze ‘kwetsbare ouderen’ zorgen ervoor dat de papa’s en mama’s met een gerust hart kunnen werken. En wie doet al dat vrijwilligerswerk? De economie redden, dat moeten we samen doen, jong en oud.”