Senioren Journaal van woensdag 5 oktober

Sociale netwerken dé oplossing

Veel mensen met dementie hebben niet zozeer behoefte aan zorg, maar aan meer aandacht en interactie, zegt hoogleraar Marcel Canoy. “Dat is geen medische behoefte maar een sociaal vraagstuk.” Hij ziet geen kabinetsplannen hoe we de sociale netwerken van mensen gaan vergroten. “Dat is onbegrijpelijk, als we weten hoe belangrijk dat is.”

Meer energiekosten en dus minder zorg

Verpleeghuizen in de Rotterdamse regio trekken de hoge energieprijzen niet meer. “We gaan de verwarming niet dichtdraaien, natuurlijk niet. Dus dan gaan dit soort bedragen rechtstreeks ten koste van de zorg die we kunnen bieden.”

Altijd de knip op de deur

Onder senioren komt volgens de politie steeds vaker oplichting voor en een groot deel daarvan gebeurt online. Er wordt dan ook werk gemaakt van cybercrime-voorlichting. Peter Faber (79) laat zien hoe babbeltrucs werken.

Apotheek jaagt klant op kosten

De overheid heeft bedacht dat er door een apotheek terhandstellingskosten berekend mogen worden. Natuurlijk ligt de jongere generatie daar niet wakker van, schrijft een lezer van de Telegraaf, maar ouderen met groter medicijngebruik zijn de dupe. “Het is geen uitzondering dat bij een ouder echtpaar tien verschillende medicijnen gebruikt worden, dat komt dan neer op €286 per jaar.”

Zorgen over medische basiszorg kleine tehuizen

Steeds meer mensen die intensieve langdurige verzorging en begeleiding krijgen in een kleinschalige woonvorm, hebben op dit moment geen toegang tot medische basiszorg. Dit is de zorg waarvoor je als je thuis woont naar de huisarts gaat. Het probleem komt doordat niet duidelijk is afgesproken wie er verantwoordelijk is voor deze zorg, aldus de toezichthouders.

Pensioenen waarschijnlijk meteen omhoog

Bij de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel heerst de vrees dat gepensioneerden te veel inleveren. ‘Er wordt wel heel snel gedacht dat uitkeringen naar beneden gaan, maar de uitkeringen kunnen waarschijnlijk meteen omhoog,’ zegt actuaris Agnes Joseph in EW. De actuaris verwacht dat deze vrees wegebt op het moment dat pensioenfondsen concrete rekensommen kunnen maken.

Soest: Samen grijs worden

De werkgroep Tegenlicht Meet Up Soest organiseert vrijdag 14 oktober een Meet Up over de Tegenlicht uitzending Samen Grijs worden. Deze uitzending wordt 10 oktober uitgezonden bij de VPRO (NPO2) om 22.15 uur: Hoe willen ouderen wonen, welke voorzieningen zijn hierbij belangrijk en hoe maken ouderen actief onderdeel uit van de lokale gemeenschap in plaats van ‘weggestopt’ in een ouderencomplex?

Er moet meer zijn dan pot pillen of verpleeghuis

Ouderdom, aftakeling, afhankelijkheid, valt er nog over te praten? Jawel, zegt Minou Bosua, al stelt dat niet altijd gerust. De theatrale vergadering POW WOW over het onafwendbare ging in première in Den Bosch. POW WOW gaat van hard naar zacht, geruststellend naar verontrustend, bitter naar zoet, vrolijk naar droef, aldus het Brabants Dagblad.

Hoe naar een nieuw (t)huis

Een geschikte woning voor langer zelfstandig thuis. Hoe benader, ontzorg en ondersteun je senioren om de stap naar een aantrekkelijke nieuwe woning te maken? Platform31 presenteert lessen en inzichten uit de praktijkaanpakken van het experiment ‘Doorstroming stimuleren van senioren op de woningmarkt’.

Café voor mensen met dementie

Een café in het Japanse Aichi is ingericht voor mensen met dementie, aldus NPO Radio 1. ‘De eigenaresse is een vrouw, die een tijd lang voor haar vader zorgde en erachter kwam dat er weinig plekken zijn voor ouderen met een beperking. Haar idee is dat het heel fijn is voor families met een dementerende ouder die gezellig bij elkaar kunnen komen in een café.

Uren huishoudelijke hulp zwart op wit

Helmond en Peelgemeenten hielden voor huishoudelijke hulp vast aan hun prestatiegerichte aanpak. Inwoners die bezwaar aantekenden zijn in het gelijk gesteld: De gemeenten moeten zwart op wit zekerheid geven hoeveel uren schoonmaakhulp hebben zij recht hebben.

Ouderentheatergroep met oude stukken

Ouderentheatergroep D’Ouwe Stukke gaan eind dit jaar en in het voorjaar van 2023 tien keer gratis optreden voor alle ouderen uit de gemeente Steenbergen, meldt dagblad BN De Stem. De voorstelling zelf heeft geen naam. “Maar onze groep heet D’Ouwe Stukke, we zijn allemaal gepensioneerd en we brengen ook oude stukken.”

Cliëntondersteuning bij Wlz-indicatie

De commissie Langdurige Zorg van Zorgverzekeraars Nederland heeft minister Conny Helder bij een bezoek aan ZN toegelicht “hoe belangrijk cliëntondersteuning is voor mensen met een Wlz indicatie, nu en ook zeker in de toekomst”.

Enorme opmars verpleegzorg thuis

Verpleegzorg thuis is landelijk bezig met een enorme opmars. Steeds meer zorgorganisaties bieden het aan. De brancheorganisatie wil volgens Zorgvisie meer duidelijkheid over visie en financiering, een landelijk beeld ontbreekt. Een zorgeconoom stelt dat het verplaatsen van verpleeghuiszorg naar zorg in de wijk zeker geen kostenbesparing is.

Hotel Romantiek echt een avontuur

Philippe Geubels ging met 28 vrijgezelle senioren op reis voor het Vlaamse programma Hotel Romantiek. Hoe was dat? ‘Fantastisch, het was echt een avontuur’, vertelde hij bij Jinek. De ouderen bleken flink wat vaart te maken met hun avances: ‘Ik ben ervan geschrokken hoe snel mensen op oudere leeftijd contact maken. Na twee dagen was er al hevige seks, met soa’s tot gevolg’, aldus de cabaretier.