Senioren Journaal van vrijdag 5 juni

‘Te weinig aandacht thuiswonende ouderen’

Bij de bestrijding van de corona-uitbraak is er tot nu toe te weinig aandacht geweest voor ouderen die zelfstandig thuiswonen en de zorg die zij krijgen via de thuiszorg. De focus lag vooral op de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dat hebben vertegenwoordigers van de ouderenbonden en de thuiszorgorganisaties volgens de NOS duidelijk gemaakt in de technische briefing voor Tweede Kamerleden.

Voorrang 65-plus bij woningverloting

In Haaksbergen krijgen de 65-plussers die bij woningcorporatie Domijn in aanmerking komen voor een sociale huurwoning per 1 juli 2020 voorrang bij de woningverloting. De  corporatie selecteerde 184 woningen waar de 65-plussers met voorrang op kunnen reageren. “Het zijn allemaal appartementen die geschikt zijn voor ouderen.”

‘Vraag het aan 80-plussers om wie het gaat’

Het paardenmiddel van de lockdown moet zo gauw mogelijk van tafel, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp, lid van de Deense covid-adviesgroep, in Medisch Contact. Covid-19 is een oudemensenziekte. Om hen te beschermen moeten we geen landsgrenzen sluiten, maar bedenken welke grenzen rondom deze groep dan wel. ‘Laten we dat eens vragen aan de 80-plussers om wie het gaat.’

Minister tikt gemeente  op de vingers

De gemeente Montferland had volgens De Gelderlander nooit mogen dreigen om hulp aan kwetsbaren in te trekken. Dat laat minister De Jonge weten, naar aanleiding van de rel rond zorgindicaties. Montferland dreigde indicatie voor huishoudelijke hulp in te nemen, als ouderen of kwetsbare mensen hun hulp stilzetten vanwege angst voor corona. “Cliënten onder druk zetten om van ondersteuning af te zien keur ik af’’, aldus De Jonge.

Vooral alleenstaanden hebben het moeilijk

Een maand of twee geleden kregen ze bij ANBO nog hoofdzakelijk praktische vragen voorgelegd. Nu kloppen ouderen vooral aan omdat ze zich eenzaam voelen, zegt directeur Liane den Haan van de ouderenbond in NRC. “Zelfs mensen met een normaal sociaal netwerk raken geïsoleerd. Ik maak me het meest zorgen over de ruim 900.000 kwetsbare ouderen die zelfstandig wonen.” Vooral alleenstaanden hebben het moeilijk.

Lege bedden in hospices

Nu het aantal besmettingen daalt, openen gesloten hospices hun deuren weer. Maar een aantal zieken blijft volgens Trouw weg, uit angst voor strenge bezoekregelingen of besmetting. Meer terminaal zieken kiezen ervoor om thuis te overlijden dan vóór de coronacrisis. Dat zou onder andere komen door strenge, maar noodzakelijke bezoekregelingen van hospices. Daardoor staan in Nederland zo’n 250 bedden leeg, terwijl er wel zorg beschikbaar is.

‘Maak van pensioen aangename én nuttige tijd’

“Je kunt niet alleen maar reizen of boeken lezen. Dat gaat echt tegenvallen”, zegt gepensioneerd huisarts  Herman Verblackt (73 jaar) in Medisch Contact. “Maak van je leven als pensionado niet alleen een aangename maar zoveel als mogelijk ook een nuttige tijd.” Verblackt wilde vrijwilligerswerk doen, “maar geen vrijblijvend werk:” en is nu al bijna tien jaar voorzitter van de Seniorenraad van de gemeente Berg en Dal.

Losse eindjes pensioenakkoord

Een jaar na het afsluiten van het pensioenakkoord zijn er bij de uitwerking nog altijd veel losse eindjes, maar minister Koolmees hoopt er maandag met de betrokken partijen uit te zijn, is te lezen in NRC. Organisaties van senioren en gepensioneerden hebben een brief met vragenlijst gestuurd: Hervorming, het voorkomen van kortingen en mogelijk maken van indexatie zijn noodzaak.

Mooie combinatie wonen en zorg

Hoe een voormalig verzorgingshuis wordt omgebouwd tot (in de woorden van de wethouder) een mooie combinatie van wonen en zorg, laat RTV Zaanstreek zien. De Amandelbloesem bestaat nu uit driekamerappartementen, met onder een dak gezelligheid  en activiteiten en zorgvoorzieningen.

Podcast over ouderen in coronatijd

Premier Rutte vertelde woensdagavond dat er toch mogelijkheden zijn om dit jaar op vakantie te gaan. Daarbij maakte de premier geen onderscheid wat betreft de leeftijd van vakantiegangers. Directeur-bestuurder Liane den Haan van de ANBO vertelt in een podcast van NU.nl hoe ze hier op reageerde en welke andere zaken er op dit moment spelen voor ouderen in coronatijd. Zoals het binnenkort weer toelaten van bezoekers in alle verpleeghuizen.