Senioren Journaal van woensdag 5 juli

Straks ook nog mijn eigen graf graven?

De oproep van de minister zelf je zorgplan te maken leidt tot reacties: Daar zit je dan als oudje eenzaam op je zelfwerkende wc: in de ene hand een oogdruppelbril, in de andere een steunkousaantrekker terwijl je denkt: moet ik straks ook nog zelf mijn eigen graf graven?

Kijken naar wat nog wél kán

In een drie minuut durende video van de Zeeuwse Zorgcoalitie legt een aantal mensen uit wat Positieve Gezondheid voor hen betekent: Kijken naar wat nog wél mogelijk is, daar draait het om.

Vergeten dat er al vijf miljoen mantelzorgers zijn?

Mensen moeten volgens de minister nog meer voor elkaar gaan zorgen. Experts zijn verbaasd over die uitspraak. “Het lijkt alsof ze vergeet dat er al vijf miljoen mantelzorgers zijn”.

Community building Lang Leven Thuisflats

In Amsterdam wordt een kennis- en leerprogramma opgezet rondom de Lang Leven Thuisflats . Veel aandacht gaat uit naar community building, zowel binnen het complex als met de buurt.

Overheid moet in de luisterstand

‘Zet jonge mensen en ouderen bij elkaar om na te denken over klimaatverandering. Breng mensen met verschillende achtergronden samen om te praten over mogelijkheden voor mantelzorg.’ Pleidooi voor een revival van het publieke debat.

Gesprek aangaan over je zorg voor later

Wie zorgt er later voor je als je oud bent? Daar moeten we het eerder in ons leven over hebben, is de boodschap van zorgorganisaties en het ministerie. Bij MantelzorgNL zien ze hoe zulke voorbereidingsgesprekken met familie verrassingen kunnen voorkomen.

Diploma Wmo-cliëntondersteuners

KBO-Brabant heeft vijftien nieuwe Wmo-cliëntondersteuners gecertificeerd. “De kersverse Wmo-cliëntondersteuners hebben een intensieve training achter de rug.”

Experts over wonen, zorg en welzijn

TwynstraGudde heeft een magazine uitgebracht over effectieve samenwerking op jet gebied van wonen, zorg en welzijn: ervaringen en visie omtrent vergrijzing, zorgvraag, betaalbaarheid, kwalitatieve zorg op maat, digitale ontwikkelingen.

Groningse familie rijgt generaties aaneen

Families met vijf nog levende generaties komen in Nederland nog voor; in het Groningse dorpje Lucaswolde zelfs voor de derde opeenvolgende keer in één familie. “Wij waren allemaal jong toen we kinderen kregen.”

Toegang verpleeghuis nog ingewikkelder?

Niet meer in staat zijn om zelfstandig naar de wc te gaan, en toch géén toegang krijgen tot een plek in het verpleeghuis. De wachtlijsten voor verpleeghuizen zijn lang en het lijkt nog moeilijker te worden.

Lancering website Mantelzorg Moerdijk

“De vernieuwde website mantelzorgmoerdijk.nl is laagdrempelig, overzichtelijk, vriendelijk; kortom de website voor iedereen die ‘mantelt’ in Moerdijk.” Aldus de wethouder bij de lancering van de nieuwe website.

Grootouders en gemeente voor het klimaat

Grootouders voor het Klimaat en de gemeente Gouda organiseerden een inspiratieavond over het klimaat en energie besparen. “Wat kunt u zelf doen als inwoner voor een betere toekomst voor uw (klein)kinderen?”

Vrijwilligers houden dorp levend

“Als wij geen vrijwilligers zouden hebben, dan kunnen we allemaal naar huis.” Aldus Wonen Plus Welzijn Noordkop tegen minister Hanke Bruins Slot bij haar bezoek aan Oudesluis (720 inwoners).

Kruiswerkdoorgeefwinkel van start

Dagelijks belanden er nieuwe en nog prima bruikbare (zelf)zorgmiddelen in de kliko, omdat ze niet meer gebruikt worden. Een oud-wijkzuster in Fijnaart is in het Kruisgebouw de Kruiswerkdoorgeefwinkel gestart.