Senioren Journaal van woensdag 4 januari

Welke vrijwilligerstaken passen pensionado

De minister voor ouderenzorg is te positief over de inzet van de mantelzorg en overige informele zorg, bijvoorbeeld met vrijwilligers, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols: Er is een groeiend potentieel aan pensionado’s die echt niet alleen maar willen luieren én zich zeker ook nog nuttig willen maken, maar dan wel door het verrichten van taken die bij hen passen; én dat zijn niet direct zorgtaken, maar vooral aan welzijn gerelateerde activiteiten. “Vergeet bovendien niet dat meerdere sectoren een beroep op dit potentieel zullen doen.”

Uitvaart op maat, niets is meer gek

Uitvaarten worden steeds vaker gehouden in besloten kring. Na het opheffen van de coronabeperkingen blijven opvallend veel mensen de voorkeur geven aan een uitvaart in kleine kring. Uitvaartverzorgers in heel Nederland zeggen die trend te herkennen en spelen in op de verandering. Steeds meer wordt het een uitvaart op maat. ‘Niets is meer gek.’

Stoute Schoenen tegen eenzaamheid

“Dat er eenzaamheid heerst onder ouderen is helaas niets nieuws. Sociale contacten en leuke activiteiten kunnen een eerste stap in de goede richting zijn tegen eenzaamheid.” Zo organiseert de Tilburgse Stichting Stoute Schoenen professionele workshops voor zestigplussers. In totaal hebben er al zo’n 1.250 senioren meegedaan aan de workshops.

Geen huisarts als vertrouwd gezicht

Commerciële bedrijven kopen praktijken op van huisartsen die met pensioen gaan, meest in achterstandswijken en op plekken waar veel ouderen wonen. Een AD-columnist houdt haar hart vast. “Dan kan mijn huisartsenpraktijk nu wel beloven dat het goedkomt, ik vrees met grote vreze. Niet voor mezelf, maar namens alle oudere en kwetsbare patiënten.”

Het dorpshuis in uitvoering

Stijgende kosten, gemeentelijke bezuinigingen en panden die in privébezit komen: Veel dorpshuizen hebben alleen een overlevingskans als ze meer te bieden hebben. In het nieuwe TV Drenthe-programma ‘Het dorpshuis in uitvoering’ is de worsteling te zien van acht dorpshuizen in Drenthe. Hoe houden zij het hoofd boven water?

Snelle fietsen, overvolle fietspaden

In 2022 zijn er meer verkeersongevallen met slachtoffers geweest dan eerdere jaren. Hoewel de cijfers nog niet compleet zijn, ziet de politie wel al dat er afgelopen jaren beduidend meer ongelukken zijn met elektrische fietsen, met name waar ouderen bij zijn betrokken, aldus Goedemorgen Nederland. Vooral ouderen zijn vaak slachtoffer van snelle fietsen op de overvolle fietspaden.

Negatieve ervaringen bij solliciteren

4 van de 10 solliciterende 55-plussers (39 procent) hebben het gevoel dat ze negatiever worden behandeld vanwege hun leeftijd. Vaak stuiten ze op een muur van vooroordelen. Dat blijkt uit eigen onderzoek van EenVandaag. Vooral de zestigers hebben veel negatieve ervaringen.

Op de koffie en op de foto

Astrid Huigsloot wilde ‘iets doen’ voor ouderen. Ze besloot bij senioren op de koffie te gaan én ze op de foto te zetten. Dat daar een expositie in de bibliotheek in Alphen aan den Rijn uit zou rollen vindt ze ‘prachtig’, vertelt ze in het AD Groene Hart. ‘Op de koffie’ heet haar fotoserie, waarvoor ze 25 ouderen op de gevoelige plaat heeft vastgelegd.

Net zoveel overledenen als baby’s

De Nederlandse bevolking is volgens het CBS in 2022 naar verwachting met bijna 227 duizend inwoners gegroeid, tot ruim 17,8 miljoen. In 2022 zijn 168 duizend kinderen geboren, ruim 11 duizend minder dan in 2021. De sterfte was nog relatief hoog; in een groot gedeelte van 2022 was er sprake van oversterfte. Het aantal overledenen wordt geraamd op 169 duizend, vergelijkbaar met het aantal geboorten. De bevolking is daardoor naar verwachting niet door natuurlijke aanwas gegroeid.

Online talkshow voorspellen dementie

‘Kun je dementie vooraf bij iemand voorspellen?’ Hierover presenteert Alzheimer Centrum Limburg op 31 januari om19.30 uur een online talkshow. “Als we weten wat beschermt tegen de ziekte van Alzheimer, dan kunnen we misschien een behandeling mogelijk maken.”

100-jarige levert rijbewijs in en pakt de fiets

Mevrouw Van de Weerd-Veen uit Velp zat tot voor kort nog achter het stuur van haar eigen auto. Maar tegenwoordig pakt ze weer de fiets om boodschappen te doen. Maandag vierde ze haar 100ste verjaardag, ze besloot niet meer op te gaan voor een keuring voor verlenging van het rijbewijs. Ook al voelt ze zich, naar ze Studio Rheden vertelde, 60 of 70 jaar.

Mantelzorgondersteuning Liefdevolle Plicht

MantelzorgNL, Pelita en LSMO werken samen om met Indische en Molukse mantelzorgers, zorg- en welzijnsprofessionals, gemeente-ambtenaren en sleutelpersonen passende mantelzorgondersteuning te realiseren. Dit project Liefdevolle Plicht is gelanceerd in drie pilot gemeenten.

Depressiezorg in verpleeghuis

Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen heeft voor de depressiezorg in verpleeghuizen een project ‘InFormeD’ (Informele en Formele Depressiezorg) opgezet. Verpleeghuisbewoners uiten depressieklachten op verschillende manieren en betrokkenen weten niet altijd waar ze op moeten letten. Met InFormeD worden zorgverleners handige en eenvoudige tools aangereikt.

Lansingerland zorg om kosten

De kosten voor de Wmo groeien in Lansingerland sneller dan het landelijke gemiddelde en dat zal dat de komende jaren niet veranderen. De gemeente heeft maar beperkt mogelijkheden om deze kosten te in te dammen. De belangrijkste oorzaak is namelijk het groeiend aantal ouderen in de gemeente, concludeert de Rekenkamer volgens Hart van Lansingerland in haar rapport ‘Zorg om kosten’.

Deken voor jezelf is deken voor een ander

Nieuw bij Bijzonder Amsterdams, meldt Cordaan: de +deken (plusdeken). Met de aankoop van deze deken wordt eenzelfde deken geschonken aan iemand die wel een warme deken of een hart onder de riem kan gebruiken. De dekens zijn hand gebreid door ouderen uit de wijk en bewoners van woonzorgcentrum In Het Zomerpark in Nieuw-Vennep.