Senioren Journaal van maandag 31 juli

Pas verhuizen als zorgbehoefte toeneemt

Bijna één op de drie 40-plussers verwacht dat de woning waarin zij nu wonen in de toekomst te groot zal zijn. Voor meer dan de helft is de zorgbehoefte doorslaggevend om te denken over verhuizen.

Jaap Jongbloed en het fitte ouder worden

Een wasbordbuik na je zestigste, het kan, zo laat presentator Jaap Jongbloed (68) zien. Hij is een nieuwe fitnesssite begonnen, in navolging van de podcastserie waarin hij zich stortte op de geheimen van fitter ouder worden.

Nationale Voorleeslunch voor ouderen

Ronald Giphart schrijft dit jaar het verhaal voor de Nationale Voorleeslunch. Hij zal het verhaal op Nationale Ouderendag (6 oktober) voorlezen bij  Omroep Max. Zijn verhaal wordt dan ook voorgelezen aan ouderen in zorginstellingen, buurthuizen en bibliotheken.

De mantelzorger als verpleegkundige

In het Amsterdam UMC werken mantelzorgers mee in de dagelijkse zorg. Het UMC in Maastricht liet een bloeiende academie voor mantelzorgers ontstaan. Mantelzorgers zijn minder belast doordat zij geïnformeerd en getraind worden, en voortdurend betrokken zijn.

Iedereen vindt dat-ie overal recht op heeft

‘Alsmaar méér uitgeven per persoon, is onhoudbaar’, zegt de Rotterdamse wethouder van Zorg, Ouderen en Jeugdzorg. ‘Ook als we hetzelfde bedrag uitgeven, zal dat over meer mensen worden verdeeld.’

Informatiebus positief ouder worden

GGD Flevoland rijdt samen met diverse andere instantie door de provincie met een informatiebus rond het thema ‘positief ouder worden’. “Heel praktisch en informatief en natuurlijk wordt het gezellig.”

Start campagne hospitaverhuur

In Tilburg start Hospi Housing, samen met gemeente, hogeschool en universiteit, een campagne om hospitaverhuur te stimuleren. “Hospitaverhuur kan bovendien een bijdrage leveren tegen eenzaamheid en biedt verhuurders extra financiële steun.”

School mikt op jonge pensionado voor klussen

‘Bent u de 55-plusser die zich nog niet wil vervelen?’ Met die vraag hoopt Aeres Velp (vmbo en mbo) jong gepensioneerden te strikken als vrijwilliger voor klussen op school.

Mantelzorgers voelen zich niet gesteund

Een Nationaal Mantelzorgonderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de Haagse Hogeschool, werpt volgens Senior Service en Hello 24/7 een verontrustend licht op de mantelzorgondersteuning van de overheid.

Zorgen om bejaarde politici in Washington

Hoelang moeten bejaarde Amerikaanse politici blijven zitten? Daarover is in de Verenigde Staten weer een debat ontstaan. Een ruime meerderheid vindt Joe Biden (80) en Donald Trump (77) te oud voor een nieuwe termijn als president.