Senioren Journaal van woensdag 31 augustus

Senioren geven hun leven een 8,1

Jongeren zijn minder tevreden over hun leven dan senioren, bovendien geven ze vaker aan dat de coronacrisis hen eenzamer heeft gemaakt. Dit blijkt volgens het Dagblad van het Noorden uit een rapport over de brede welvaart van de inwoners van Drenthe, in opdracht van de provincie opgesteld door Trendbureau Drenthe. Jongeren geven hun leven een 7,5, 35 tot 49-jarigen een 8,0 en de 65-plussers een 8,1.

Doorfietsen tot je honderdste

“Via gemeentes, maatschappelijke organisaties, ergotherapeuten, fietsenmakers en buurthuizen willen we mensen voorlichten over veilig fietsen”, zegt in Het Parool de Amsterdamse coördinator van de campagne Doortrappen. “Het streven is dat mensen doorfietsen tot hun honderdste, want fietsen is ook gezond en sociaal natuurlijk.”  Trouwens: “Waarom zou je stoppen met fietsen op je honderdste? Als je het maar veilig doet.”

Virtuele hulp rukt op in thuiszorg

Met een toenemende vergrijzing en een krappere arbeidsmarkt omarmt de thuiszorg steeds meer nieuwe technologieën. Een sensor op de toiletdeur, een zorghorloge om de pols van een cliënt of een medicijndispenser – voor thuiszorgorganisatie Lelie hoort virtuele hulpverlening bij de standaard werkwijze, schrijft AD Rotterdams Dagblad. Daardoor kunnen zij op een dag meer cliënten helpen.

Grote vraagtekens bij AOW-stijging

De Raad van State begrijpt niet waarom de AOW in het nieuwe jaar meestijgt met het wettelijk minimumloon. Het kabinetsbesluit om de twee aan elkaar te koppelen, moet volgens de Raad heroverwogen worden. Juist onder ouderen komt armoede relatief weinig voor, merkt de Raad op.

Woonwensenonderzoek goede respons

“Het thema wonen leeft sterk onder senioren. Veel senioren uit de hele gemeente hebben meegedaan aan het woonwensenonderzoek. Het geeft ons een goed beeld”, zegt de wethouder in Nijkerk. De respons was met 17% bijna twee keer zo hoog als verwacht. Hierdoor wordt de betrouwbaarheid van het onderzoek bijzonder hoog genoemd.

Leefwereld oudere migranten

Met de publicatie ‘Leidraad cultuurspecifieke zorg, maak kennis met de leefwereld van oudere migranten’, wil het NOOM een bijdrage leveren aan het versterken van bestaande initiatieven voor cultuurspecifieke zorg. De leidraad is het resultaat van drieënhalf jaar werken, met vele gesprekken met ouderen met een migratieachtergrond en met de mensen die belangrijk voor hen zijn.

Roep om openbare toiletten, geen geld

Ondernemers, ouderenorganisaties en gehandicaptenplatform willen openbare toiletten in het centrum van Hoogeveen. De gemeente zit volgens het Dagblad van het Noorden op dezelfde lijn, maar zegt er geen geld voor te hebben. “Sommige ouderen hebben nu niet de mogelijkheden het koopcentrum te bezoeken”, zegt Stichting Senioren Platform.

Gemeenten moeten heffingen verlagen

ANBO vindt dat gemeenten hun heffingen voor het komende jaar flink moeten verlagen. “Verlaag – ondanks de gestegen WOZ-waarde – de aanslag van gemeentelijke heffingen voor het komende jaar fors, zodat burgers niet nog meer financiële tegenvallers te verwerken krijgen.”

Bellen, chauffeuren, ophalen, pinnen

Een 29-jarige man heeft in hoger beroep het stilzwijgen doorbroken over zijn aandeel bij de oplichting (met de truc van een telefoontje van ‘de bank’) van negen ouderen in Midden-Nederland: In een groepsapp zaten inclusief hijzelf vier personen, beschrijft het Noordhollands Dagblad: de beller, de chauffeur, degene die de pinpassen bij de slachtoffers ophaalt (‘de ophaler’) en degene die het geld van de rekeningen pint (‘de pinner’).

Inhaalzorg laat op zich wachten

Het lukt de ziekenhuizen vooralsnog niet om de zorg die door de coronacrisis is uitgesteld in te halen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit. De NZa had verwacht dat de ziekenhuizen een inhaalslag zouden hebben gemaakt in de rustige zomermaanden. ‘Maar deze bleef uit’ hoewel er weinig coronapatiënten waren, aldus de NZa.

Agrariërs gooien het over andere boeg

Twee agrariërs zien geen heil meer in hun varkenshouderij in Deurne en willen hun agrarische onderneming een heel ander leven inblazen. De varkens moeten plaatsmaken voor een kwekerij voor insecten, akkerbouw, een agrarisch-technisch hulpbedrijf en dagbesteding voor mensen met dementie, aldus het Eindhovens Dagblad. Speciaal voor de cliënten zullen er 20 schapen, 20 paarden en 30 koeien worden gehouden.

Hardstyle Oma

Hardstylefans kunnen dit jaar gratis hun opa en oma meenemen naar X-Qlusive Holland, meldt Linda. Dat hardstylefeest vindt aanstaande zaterdag plaats in de Gelredome in Arnhem. Naast artiesten als Paul Elstak, Frequencerz, FeestDJRuud en The Partysquad is ook Hardstyle Oma te zien.

Wat verdient een thuiszorghulp

Er zijn zeven niveaus voor werken in de thuiszorg. Vaak wordt gevraagd naar Niveau 3 Verzorgende IG. Op Niveau 3 kun je doorgroeien tot schaal 35 met een maximum van 2.900 euro bruto per maand, aldus de FNV bij NU.nl.

Waarom tegen het nieuwe pensioen?

Op social media circuleren brieven die stellen dat gepensioneerden er in het nieuwe pensoenstelsel tot wel 40% op achteruit gaan?! En dat experts dit bevestigen. Klopt dit? Nee, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in zijn Telegraaf-column. Zijn conclusie is dat de kans dat pensioenen er juist wel op vooruit gaan en dat er eerder en sneller geïndexeerd kan worden.