Senioren Journaal van dinsdag 30 augustus

Uitrangeren 55-plussers kapitaalvernietiging

De krapte op de arbeidsmarkt breekt in 2022 alle records en toch staan talloze ervaren en werkwillige 55-plussers langs de kant. Wat gaat hier mis? Wetenschappers signaleren vooral veel misvattingen over de capaciteiten van oudere werknemers.

Meer mensen sterven in eenzaamheid

Voor de vierde keer in korte tijd werd in een huis in Brabant iemand dood gevonden die er al langere tijd lag. “Het aantal mensen dat in eenzaamheid sterft neemt flink toe”, zegt een begrafenisondernemer uit Breda tegen Omroep Brabant.

Door corona negatievere kijk op oude mensen

Tijdens corona ontwikkelden kinderen een negatieve kijk op ‘oude mensen’, blijkt uit onderzoek van kindertekeningen. “De kinderen ontwikkelden blijkbaar onbewust een negatievere kijk op oude mensen. Dat heeft zowel een nadelige invloed op hun eigen levenskwaliteit als op die van oudere mensen.”

Alleen senior kiest nog aflossingsvrij

Vanwege de hoge hypotheekrente is het niet meer populair om voor een aflossingsvrije hypotheek te gaan. Vooral 50-plussers die gebruik kunnen maken van het overgangsrecht kiezen nog voor deze hypotheekvorm. Dat merkt hypotheekadviesgroep Van Bruggen op, meldt de Telegraaf.

Gemeente doet ‘absurd appèl’

De gemeente Schagen maakt het wel erg bont door een appèl te doen op kwetsbare mensen om geen hulp bij haar aan te vragen, schrijft een columnist van Noordkop Centraal. “Als het enigszins kan moeten ze de hulp zelf betalen. Dit appèl voelt absurd aan nu we in een tijd zijn beland dat de koopkracht voor heel veel mensen keldert en voor sommige mensen het leven overleven is geworden.”

Meer rente, meer pensioen

De ongeveer anderhalf miljoen werknemers die met een beschikbare premieregeling pensioen opbouwen via de werkgever, spinnen garen bij de stijgende rente. Wie komende maand met pensioen gaat, krijgt al snel een 20 procent hogere uitkering dan de collega die afgelopen januari met pensioen ging, berekent EW. Het kan zomaar gaan om een verschil van 125 euro per maand, levenslang.

Roepnaam BSG, achternaam blijft KBO

Een nieuwe naam, een fris imago, een jongere doelgroep. Met dit doel maakt de Geffense afdeling van de KBO bij het 50-jarig bestaan een doorstart onder de titel Belangenvereniging Senioren Geffen (BSG), meldt het Brabants Dagblad. “Maar we blijven verbonden aan KBO-Brabant. De roepnaam is voortaan BSG, de achternaam blijft KBO.”

Pretbox uitkleden, zorg beter aankleden

Het is volgens belastingexperts een grote bron van onrechtvaardigheid dat box 2 niet meetelt bij het bepalen van de eigen bijdrage aan de zorg vallend onder de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Zij pleiten ervoor om box 2 niet alleen te laten meetellen bij het bepalen van de eigen bijdrage voor de WLZ, maar ook om deze samen met box 3 onder de nieuwe rendementsheffing te laten vallen.

Check-upgedoe meestal totaal zinloos

Toegestaan of niet, het lijkt weinig nuttig je te onderwerpen aan dure check-ups die je geen seconde langer – of gelukkiger – laten leven, schrijft Marcel Levi in zijn Parool-column. “Met simpelweg af en toe bloeddruk-, suiker- en cholesterolcontrole bij de huisartsassistente doe je jezelf een groter plezier.”

Kan alles wat moet?

De vraag of alles moet wat kan, is in de afgelopen jaren al vaker gesteld als het gaat om de zorg. Emeritus hoogleraar huisartsgeneeskunde Henriëtte van der Horst is bang dat we langzamerhand de vraag moeten omkeren, blogt zij bij Medisch Contact: kan alles wat moet?’ “De vraag ‘kan alles wat moet’ en de daarbij horende vraag: hoe gaan we daar dan voor zorgen, zal de komende tijd echt leidend moeten zijn om onnodig lijden te voorkomen.”

Fatale daad alzheimerpatiënt

Johan D. (81) die in december in een seniorenflat in Den Haag zijn 75-jarige vrouw doodde, lijdt aan alzheimer en ernstige waandenkbeelden. Daarom dacht hij dat zijn echtgenote vreemd ging. Dat blijkt volgens Omroep West uit een rapport van het Pieter Baan Centrum, waar de man is onderzocht.

‘Levende doodskist’ mag nu bij crematie

Bij DELA kun je tegenwoordig ook een ‘levende doodskist’ kiezen. Deze kist van plantenwortels en paddenstoelen is inmiddels twee jaar op de markt en mag nu ook bij crematies worden gebruikt. Daardoor kunnen meer mensen voor dit type kist kiezen, zegt het uitvaartbedrijf tegen NU.nl.

Naar betere samenwerking eerste lijn

Hoe organiseer je samenwerking in de eerstelijnszorg op zo’n manier dat je de meest optimale zorg biedt? Zes projecten onderzoeken dit volgens ZonMw binnen samenwerkingsverbanden van huisartsen, paramedici en verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en/of verzorgenden.