Senioren Journaal van dinsdag 3 september 2019

Armoede het vaakst bij 90-plussers

De alleroudsten in Nederland zijn het vaakst arm, meldt Trouw. Van de ouderen vanaf 90 jaar leeft zo’n 11 procent onder de armoedegrens. Dat zijn ruim negenduizend mensen. Gemeten onder alle 65-plussers komt armoede veel minder voor, namelijk bij 3 procent. Dit komt doordat vooral de oudsten veel zorgkosten maken, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag in het rapport ‘Armoede in Kaart 2019’.

‘Waardig ouder worden in stad’

De fracties van de ChristenUnie en het CDA willen dat ouderen in Amsterdam ’waardiger ouder worden’. Ze presenteren daarvoor vandaag een voorstel, aldus de Telegraaf. Volgens beide partijen moet de gemeente het voortouw nemen in een ouderenwoonakkoord. Daarin moet onder andere aandacht zijn voor woonvormen waar mensen beschutting ervaren, kunnen deelnemen aan activiteiten, aanspraak hebben en zorgvoorzieningen dichtbij.

Memory Lane in Rotterdam

In Rotterdam hebben Wmo radar en Home Instead Thuisservice de handen ineengeslagen om vijftig Rotterdamse senioren gratis gebruik te laten maken van de unieke digitale ervaring die de Memory Lane biedt, meldt Dagblad010. Het eerste exemplaar werd uitgereikt door twee wethouders. Memory Lane is een digitaal scherm in een chique fotolijst die thuis op de salontafel senioren weer in contact brengt met hun omgeving.

ICT-projecten aanpak eenzaamheid

Ruim 200 ICT-studenten van Zuyd Hogeschool gaan de gemeente Heerlen helpen met projecten die eenzaamheid in de stad moeten terugdringen, is te lezen in De Limburger. De gemeente Heerlen kreeg eind vorig jaar een subsidie van 250.000 euro van het Rijk om deel te nemen aan het programma Eén Tegen Eenzaamheid, om eenzaamheid onder 75-plussers te signaleren en aan te pakken.

Verstandig schenken aan nageslacht

‘Grootouders zijn vaak te enthousiast over hoeveel geld ze aan hun nageslacht kunnen schenken”, is te lezen in Het Financieele Dagblad. ‘Ze hebben dan niet genoeg nagedacht over hun toekomstige uitgaven, risico’s en inkomens.” Elk (klein)kind mag tot 20.616 euro belastingvrij erven van elke (groot)ouder, iets wat kan worden vastgelegd in een testament.

Gespreksgroep Levensbomen

In Driebergen wordt op 10 september een informatieochtend gehouden van  gespreksgroep Levensbomen, bedoeld voor “oudere” ouderen, aldus Nieuwsblad De Kaap. “Bij afnemend korte termijngeheugen blijkt vaak de behoefte aan praten over het verleden. In een later stadium van dementie is het heel waardevol om aan de mooie herinneringen te kunnen refereren. Prachtig als deze dan in een levensboek staan opgetekend.”

Lessen in Vitaal verouderen

In acht e-mailnieuwsbrieven geven experts van Leyden Academy aan de hand van relevante, actuele artikelen, infographics en video’s praktische tips over vitaal, gezond en gelukkig oud worden.

‘KBO moet innovatief blijven’

“Wij hebben vrijwillige ouderenadviseurs, belastingadviseurs en cliëntondersteuners”, zegt Jack Oomen, de nieuwe KBO-voorzitter in Etten-Leur, in BN De Stem. “En er zijn zeker meer initiatieven en organisaties die zich met zorg voor ouderen bezighouden. Maar die zorg is versnipperd en er is erg veel overlap.” KBO moet innovatief blijven. “De flowerpowergeneratie komt eraan. Ik wil niet zeggen dat we bijeenkomsten moeten organiseren waarop je kunt blowen. Darten misschien? Een beleggingsclub? In ieder geval moet de KBO de toegevoegde waarde behouden die ze nu heeft.”

Van Seniorcompas naar computerhobbyclub

Na meer dan twintig jaar stopte de stichting Seniorcompas vorig jaar. Enkele ex-Seniorcompasleden begonnen daarop zelf een inloopochtend onder de noemer ‘Computerhobbyclub Asten-Someren’, aldus het Eindhovens Dagblad. “We zitten gewoon gezellig bij elkaar te kletsen en helpen elkaar waar nodig.”

Voor onze kinderen minder goede economie?

Voor het eerst zijn mensen bang dat hun kinderen het economisch slechter zullen hebben dan zij zelf, zei minister Hoekstra van Financiën tijdens de jaarlijkse H.J. Schoo-lezing. En die angst is volgens de bewindsman niet onterecht. Door de vergrijzing loopt de verdiencapaciteit terug en we investeren veel te weinig in de technologieën van de toekomst, zoals kunstmatige intelligentie, zei Hoekstra volgens de NOS.