Senioren Journaal van dinsdag 3 mei
Lukt het met eten?
Twintig organisaties hebben het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen opgericht. Een van de eerste tips: “Of je nu zelf een oudere bent of bij iemand thuiskomt. Vraag gewoon: lukt het met eten?”
Arts komt langs en draait er niet omheen
Een specialist ouderengeneeskunde in de eerstelijn komt soms familieleden tegen die dan ‘de werkelijke reden’ van haar bezoek willen verbergen tegenover de patiënt. Maar ze draait er niet omheen en vaak is de reactie niet zo heftig als verwacht. “Dat zetje is dan even nodig, maar daarna denkt iedereen constructief mee.”
Onrust rond Limburgse gymgroepen
Onder veel lokale seniorenverenigingen in Limburg leven grote zorgen over het voortbestaan van de 1100 gymgroepen voor kwetsbare ouderen. Dat stelt KBO Limburg. “Voor veel deelnemers vormt het bezoek eraan het hoogtepunt van de week. De groepen vervullen ook een sociale functie.”
Studenten en senioren in één huis
In een seniorencomplex van Vidomes in Zoetermeer wonen sinds september 2021 twee studenten. In ruil voor woonruimte organiseren zij sociale activiteiten. ‘De dynamiek tussen generaties en het samen leven geeft een nieuwe invulling aan ouderenhuisvesting. Het welzijn van ouderen verbetert en de eenzaamheid vermindert.’
Elk jaar 75-plusser keuren, nee toch?
Een lezer van het Haarlems Dagblad ziet een redelijk alternatief voor de in petitie bepleite strengere keuring van oudere automobilisten: medische keuringen bij 75 jaar (voor vijf jaar), bij 80 jaar (voor drie jaar) en bij 83 jaar (voor twee jaar). Vervolgens vanaf het 85e jaar een jaarlijkse keuring, met een verplichte rijvaardigheidstest bij lichamelijke of geestelijk opgetreden beperking.
Kerkhoven op sterven na dood
De stijgende populariteit van cremeren zorgt voor open plekken op begraafplaatsen. In het Overijsselse Hertme heeft de begraafplaatsbeheerder een oplossing die in de rooms-katholieke kerk gevoelig ligt: geef ruimte aan niet-katholieken.
Veiliger medicijngebruik
Veel zorgpartijen in Noord-Holland-Noord werken samen aan veiliger medicijngebruik voor o.a. kwetsbare thuiswonende ouderen: verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorzorg, alle apothekers, de huisartsen en de beide ziekenhuizen doen mee.
Met steun gemeente weer aansluiting vinden
Ouderenclub BAS in Bergen op Zoom krijgt ruim 11.000 euro uit het coronapotje van de gemeente. De plannen? Gezellige middagen waarmee Bergse Actieve Senioren de negatieve sociale gevolgen van de coronamaatregelen voor ouderen hoopt te compenseren.
Haal het verzorgingshuis terug
Blaas, om de ouderenzorg behapbaar te houden, het verzorgingshuis nieuw leven in, adviseert een lezer van Trouw: Gemeenten moeten zorgen voor huisvesting, maar die lijken in slaap te zijn gevallen. Met als gevolg ouderen in te grote huizen, overbelaste mantelzorgers en personeelsgebrek in de zorg.
Wat is passende zorg voor ieder individu
‘De oudere in 2040 is een heel diverse groep mensen die je niet allemaal hetzelfde zorgaanbod moet voorschotelen’, zegt Vilans-bestuursvoorzitter Mirella Minkman over de transformatieagenda Ouder Worden 2040. ‘Je moet naar die hele toekomstige groep kijken, waar ligt de behoefte nu echt. En nadenken wat passende zorg is voor ieder individu.’
Zomervisite als vakantiewerk
“Over het algemeen hebben jongeren een vrij negatief beeld van ouderen. Ook als het gaat om werken in de ouderenzorg.” Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Jo Visser fonds willen met Zomervisite laten zien hoe leuk werken met ouderen kan zijn: 16- tot 25-jarigen worden uitgenodigd om in juli en augustus samen met een bewoner van een zorgorganisatie iets gezelligs te ondernemen.
In kunstmuseum herinneringen ophalen
Kunstmuseum De Lakenhal in Leiden begint op 5 mei met een experiment waarbij het museum speciale rondleidingen en workshops organiseert voor bezoekers met dementie, meldt Omroep West. Het gaat volgens het museum niet zozeer om wat de rondleiders kunnen vertellen over de kunst, maar eerder om wat het losmaakt bij de bezoekers.
Hogere pensioenen dichterbij
De hogere rente maakt het voor pensioenfondsen binnenkort mogelijk om de pensioenen te verhogen. De dekkingsgraad steeg in april weer verder, meldt onderzoeksbureau Aon volgens het ANP.
Doorzichtige goed-nieuws-show pensioenen?
‘KBO-Brabant veroordeelt de doorzichtige goed-nieuws-show waarmee het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers een onuitvoerbaar wetsvoorstel proberen te verkopen aan de Nederlandse bevolking.’ Aldus een position paper van KBO-Brabant over het nieuwe pensioenstelsel.
Premie-achterstand, geen AOW-korting
Wie geen of te weinig belasting betaalt, hangt later geen korting meer op de AOW boven het hoofd. Nu volgt daarbij nog een korting van 2 procent per belastingjaar. Minister Carola Schouten stelt dit volgens de Volkskrant voor als vereenvoudiging van de AOW-uitvoering.