Senioren Journaal van donderdag 3 augustus

TikTok vol negatieve stereotypen ouderen

Onderzoekers uit Singapore analyseerden honderden TikTok-filmpjes met de hashtag ‘boomer’ of ‘okboomer’. Conclusie: in meer dan de helft van die filmpjes worden ouderen stereotiep en negatief neergezet.

Hoe financiële uitbuiting steeds meer toeneemt

Vergrijzing, meer geld en minder saamhorigheid. Volgens de Enschedese advocaat Joost Haafkes zijn het de ingrediënten voor een toename van zaken waarin ouderen financieel uitgebuit worden.

Fietser laat zien dat je slechthorend bent

Veiliger en prettiger fietsen met de S|H-sticker. “Op de steeds vollere en drukkere fietspaden wordt hiermee subtiel aangegeven dat u, ook bij herhaaldelijk en nadrukkelijk bellen, niet wordt gehoord.”

Pensioenfondsen naar 122 procent

Pensioenfondsen profiteren van de stijgende rente en koerswinsten op de aandelenbeurs. Daardoor zijn de dekkingsgraden in juli opgelopen tot gemiddeld 122 procent.

Cohousing als modern naoberschap

In oktober start de bouw van het nieuwe wooncomplex voor cohousing (oftewel modern naoberschap) in Arnhem. Een complex voor jongeren en ouderen samen (naast, met en voor elkaar). Ook is er ruimte voor gezamenlijke activiteiten met buurtbewoners.

Met Femly is iedereen in beeld

“Er hebben al zo’n 500 mensen gebruik gemaakt van de Femly TV, allen met prettige ervaringen.” Door de eigen televisie smart te maken en familie in staat te stellen contact te leggen, kunnen mensen met dementie langer thuis blijven wonen.

Geld voor projecten, nog niet de mensen

“Om de uitgestoken hand van de overheid te kunnen aanpakken, hebben we ook de inzet van onze leden hard nodig”, aldus KBO-Overijssel. “Want als we geld krijgen voor verschillende projecten, maar niet de mensen hebben om die projecten handen en voeten te geven, dan is dat een gemiste kans.”

Geesten rijp gemaakt voor verplichte zorg

“Net als de mantelzorg voor oudere dementerenden wordt verkocht als iets dat mensen zelf willen, geldt dat nu ook voor de mantelzorg in ziekenhuizen”, aldus de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf.  “Zo worden de geesten rijp gemaakt voor verplichte zorg.”

Babbeltruc tot in verzorgingshuis

Personeel van een Hoofddorps verzorgingshuis heeft op het nippertje kunnen voorkomen dat een oplichter de pinpas van een 83-jarige bewoonster meenam. De ‘bankmedewerker’ wekte argwaan bij medewerkers.

Ministerie voor Bijzondere Burgers

“De overheid weet de groeiende groep kwetsbare mensen niet meer te bereiken op hun weg naar de maatschappelijke afgrond.” Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg pleit daarom voor een ’ministerie voor Bijzondere Burgers’.