Senioren Journaal van donderdag 28 mei

Kwetsbaar en uit beeld

De gemeente heeft de kwetsbare ouderen in Lansingerland en hun specifieke ondersteuningsbehoeften nog onvoldoende in beeld, meldt Hart van Langsingerland. De gemeente ondersteunt deze ouderen mogelijk dan ook nog niet genoeg bij het langer thuis wonen. De Rekenkamer Lansingerland constateert dit in haar rapport “Kwetsbaar en uit beeld” over het aanbod van voorzieningen om ouderen te ondersteunen bij het langer thuis wonen.

Hulp van ‘digital human’ Wendy

Zorgorganisatie Omring gaat ‘digital human’ Wendy inzetten in de strijd tegen onzekerheid en isolatie van ouderen ten tijde van corona. ‘Wendy’, ontwikkeld door Omring en Deloitte, is volgens NH Nieuws  “een door kunstmatige intelligentie aangedreven persoon die gesprekken gaat voeren met cliënten”. Wendy leert van elk gesprek, begrijpt de context en heeft menselijke gezichtsuitdrukkingen.

Waar klein dorp groot in kan zijn

Een eenzame oudere een kaartje brengen. Even ’n praatje maken, checken of het ‘nog goed gaat’. In Wijbosch – 1400 inwoners – is het heel normaal. “Stiekem is er best veel verdriet onder eenzame ouderen.” En dus zijn er 250 vrijwilligers op pad. Waar een klein dorp groot in kan zijn, schrijft het Brabants Dagblad. Er is een coöperatie voor zorg en welzijn met tal van werkgroepen voor o.a. dagbesteding, dorpsmoestuin, ouderenvervoer, internetcafé en eetpunt.

Knarrenhofjes, seniorenbouw, tiny houses

Er moeten meer seniorenwoningen in de gemeente Tynaarlo komen. Dat meldt RTV Drenthe uit de gemeenteraad. De gemeente is welwillend, legt de wethouder uit , en hoopt iedereen over initiatieven als karrenhofjes, seniorenbouw en ook tiny houses te spreken. Het wachten is op concrete plannen.

‘Rekening houden met kwetsbare fietser’

Veel ‘kwetsbare’ fietsers, zoals de Fietsersbond afdeling Groningen ze noemt, voelen zich niet veilig als ze de stad Groningen doorkruisen. Ouderen of ouders met kleine kinderen hebben moeite om onoverzichtelijke kruisingen over te steken. De Fietsersbond wil volgens RTV Noord in kaart brengen waar ze wél veilig of relaxt kunnen fietsen.

Een-op-een wandeling door de wijk

Het project MAPZ stimuleert en onderzoekt initiatieven tegen eenzaamheid onder minder zelfredzame ouderen, aldus hogeschool Windesheim. ‘Op dit moment houden we intensief contact via e-mail, whatsapp en telefoon. En vanaf begin juni starten we met een-op-een wandelingen door de wijk met de ouderen.’

Agressiviteit van covid-19 nam af

Naarmate de weken verstreken, konden artsen rond corona-patiënten steeds vaker goed nieuws brengen, vertelt specialist ouderengeneeskunde Lyan de Roos (BrabantZorg) in Medisch Contact. “Het leek wel of de agressiviteit van de ziekte afnam. Waar in de eerste weken mensen ziek werden en binnen een paar dagen waren overleden, zagen we later dat mensen ziek werden, stabiliseerden en herstelden.”

‘RIVM onvoldoende aandacht ouderenzorg’

De sector verpleging, verzorging en thuiszorg had steeds onvoldoende aandacht bij het RIVM, zegt bestuurder Conny Helder van brancheorganisatie ActiZ. “De prioriteit ging naar de acute zorg. Het leek wel “Wie is de Mol?”. Heel Nederland keek in spanning of het wel goed zou komen met de beademingsapparatuur en de capaciteit aan ic-bedden.”

‘Ga verantwoord open, maar ga open’

Bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk van de stichting Humanitas deed in Rotterdam mee aan de proef van 25 verpleeghuizen om één keer per week een vaste bezoeker toe te staan. Op locatie De Zilverlinde was iedereen tevreden. Dat smaakte naar meer. “Nu moet de oproep zijn: Ga verantwoord open. Maar ga open”, aldus Van Herk in Trouw. Humanitas opent nu meerdere locaties en wil sneller meer bezoek mogelijk maken.

Van afstand naar nabijheid

“Heel goed dat we hier de eerste stappen zetten van afstand naar nabijheid”, zegt minister Hugo de Jonge tegenover RTV Rijnmond op bezoek bij een verpleeghuis waar intussen weer bezoek mogelijk is. De minister hoorde hartverscheurende verhalen. “Tijd van leven is belangrijk, maar ook de kwaliteit. Dat is zeker. We moeten stap voor stap onze schreden zetten richting het nieuwe normaal.”