Senioren Journaal van woensdag 27 mei

Veel vraag naar Behandelpaspoort

Het Behandelpaspoort van de Velpse specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet wordt veelvuldig besteld, meldt De Gelderlander. De eerste oplage van 10.000 stuks was binnen 48 uur onder zorgverleners verdeeld. Een volgende oplage van 35.000 exemplaren is nu in de maak. Daarvan zijn er al 30.000 gereserveerd. In het Behandelpaspoort schrijf je op wat je wensen zijn als het gaat om medische en andere zorg. Zorgverleners en familieleden weten zo wat je wel en niet wilt.

‘Bezoekregel te streng en pijnlijk’

Verpleeghuizen willen volgens het AD dat de strenge bezoekregels sneller worden versoepeld. Nóg twee maanden maar één bezoeker per bewoner toelaten, is volgens verpleeghuiskoepel Actiz een ‘te zwaar offer’. Ook pilotlocaties willen sneller meer bezoek toestaan.

Coronalijn 70+ Tholen

Vanaf dinsdag 2 juni beschikt Tholen over een speciale telefoonlijn voor Thoolse senioren van 70 jaar en ouder die corona hebben of hebben gehad. “Het is een lotgenotenlijn waar zij iedere dinsdag- en donderdagochtend hun angst en onzekerheden kunnen delen met de vrijwilligers die allen getroffen zijn geweest door het virus.” De Coronalijn 70+ Tholen is een burgerinitiatief en wordt ondersteund door de gemeente Tholen, aldus Zeelandnet.

Bezoekbeperking en probleemgedrag

Universitair Netwerk Ouderenzorg Nijmegen meldt de voorlopige uitkomsten van onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de coronamaatregelen voor probleemgedrag van mensen in verpleeghuizen. Behandelaars zien bewoners met meer en bewoners met minder probleemgedrag. Zowel toename als afname van probleemgedrag worden in verband gebracht met de bezoekbeperking. De gerapporteerde rust wordt als positief gezien, maar men ziet ook meer apathie.

Met je hart ‘Aan t@fel’ in Tilburg

Het Met je hart team in Tilburg heeft een eerste succesvolle pilot van ‘Aan t@fel’ gehad, meldt Tilburg.com. Kwetsbare 75-plussers hebben genoten van een maaltijd mét elkaar, maar op afstand via beeldbellen. “Door onze ontmoetingen alsnog mogelijk te maken via beeldbellen, brengen we ouderen opnieuw structureel met elkaar in contact.”

Leefplezierplan in coronatijd

“Met het leefplezierplan laten we zien dat mensen ook best heel gelukkig kunnen zijn in het verpleeghuis. Ondanks alle lichamelijke en psychische ongemakken, ondanks dat ze zelf niet alles meer kunnen doen. En ondanks het coronavirus.’’ In het Leidsch Dagblad vertellen een projectleider van Leyden Academy en een teamleider van zorgorganisatie Topaz over het Leefplezierplan, een werkwijze om de wensen en verlangens van bewoners centraal te stellen en op een andere manier kwaliteit te verantwoorden.

Onderzoek zorgtraject Maculadegeneratie

In opdracht van Zorginstituut Nederland voeren het Nivel en Amsterdam UMC het onderzoek ‘Zinnige Zorg – Zorgtraject Maculadegeneratie’ uit, dat gericht is op de verbetering van zorg voor mensen met de oogziekte maculadegeneratie. “Wij zijn op zoek naar patiënten en zorgverleners!”

Naar appartement in eigen wijk.

Woningcorporatie Talis renoveert in de Wijchense wijk Valendries 400 woningen en bouwt er binnen twee tot drie jaar 27 nieuwe sociale-huurappartementen voor ouderen, meldt Omroep Gelderland. ‘In de wijk waar we nu gaan bouwen, wonen steeds meer ouderen. De nieuwe appartementen bieden hen een extra mogelijkheid om in de Valendries te kunnen blijven wonen.’

Tablet voor oudere en digibeet

De eigenaren van SimPC in Heiloo hebben een tablet ontwikkeld die voor iedereen te bedienen is, vertellen ze in het Noordhollands Dagblad. “Iedereen, ongeacht ervaring, leeftijd of beperking willen we toegang verschaffen tot het internet. Dit betekent niet dat we het wiel opnieuw gaan uitvinden. We gebruiken alleen de beste apps die er zijn en maken deze simpel en voor iedereen toegankelijk.” Hun doelgroep beslaat ongeveer 800.000 mensen. Het gaat vooral om de ondersteuning. “Dat is onze toegevoegde waarde.”

Fragmenten in dialect

Toen Ellen Richter een website met verhalen en gedichten in het Achterhoekse dialect zag, dacht zij meteen: dat wil ik voor het Zittesj dialek doen, vertelt zij in de Limurger. “Van origine ben ik van Sittard, maar ik woon er al lang niet meer. Mijn Sittardse hart blijft echter onverminderd doorkloppen!” Loestere is een website “waar u kunt u luisteren naar verhalen, gedichten en columns ingesproken in het Sittards dialect. Hie en noe, in ’t Zittesj.”