Senioren Journaal van vrijdag 28 juli

Waar kijken buren nog naar elkaar om?

Zelfs in het sociale oosten ervaren inwoners steeds minder binding met de buren, blijkt uit het onderzoek Beste gemeenten 2023. De sociale cohesie is het sterkst op Vlieland en Terschelling. Op drie en vier staan Dinkelland en Tubbergen. Voormalige groeikernen staan onderaan.

Touroperators weigeren mensen met rollator

Touroperators weigerden mensen met een hulpmiddel, of stellen aanvullende eisen (bijvoorbeeld dat zij niet alleen mogen reizen). “Je hoort er blijkbaar niet meer bij. Weg met die oudjes.”

Forse toename woningbranden

Het aantal woningbranden in Nederland is in het eerste halfjaar fors toegenomen. De vergrijzing wordt als een van de oorzaken gezien: wie ouder is, brengt niet alleen meer tijd thuis door, maar is ook minder alert.

Knarrenhof botst met projectontwikkelaars

‘Onze ervaring met projectontwikkelaars is dat zij een gelijkwaardige samenwerking moeilijk vinden”, zegt Stichting Knarrenhof Nederland nu er in Hoogkarspel geen overeenstemming was te bereiken.

Seniorenvereniging sociaal cement

Een veelheid aan activiteiten en steeds meer ook een denktank: De Dungense Belangen Organisatie Senioren (DuBOS), vijftig jaar geleden begonnen als KBO, zorgt met 650 leden voor een berg sociaal cement.

Zelfredzaamheidskoffer en tablet

Kijk Leer En Probeer was het motto van een lunch van zorgprofessionals in de dorpshuiskamer van Achthuizen (Het Dorp van Morgen, met ook een project Langer Actief Thuis). Centraal stonden de zelfredzaamheidskoffer en een ouderenproof tablet.

Samen Zelfbouwen

“Bent u van plan om samen met een groep ouderen een CPO-projectte starten? Of bent u al bezig, maar heeft u vragen over Samen Zelfbouwen?” Dan helpt Rabobank Oost-Brabant u graag verder.

Verzorgend wassen prima alternatief

Het terugdringen van niet-gepaste zorghandelingen in de wijkverpleging is een belangrijke stap op weg naar duurzamere zorg en meer zelfredzaamheid. ‘Verzorgend wassen’ blijkt ‘een prima alternatief naast het douchen.’

Vast voor oplichting van tientallen ouderen

Een 20-jarige Haarlemmer is aangehouden omdat hij tientallen ouderen zou hebben opgelicht. Hij zou, samen met anderen, zeker 22 ouderen hebben wijs gemaakt dat hij een medewerker van een bank was en meer dan100.000 euro hebben buitgemaakt.

Gebedsdienst voor Ouderen

In Neede wordt vanmiddag in de Grote Kerk een Gebedsdienst voor Ouderen gehouden. “Bij deze dienst is iedereen van harte welkom. Kom gerust naar deze dienst, ook wie zich nog jong en fit voelt of is.”