Senioren Journaal van donderdag 28 december
Goed oud worden in je eigen omgeving
Als mensen nu eens meer naar elkaar omkijken samen met de buren een gemeenschap vormen? Zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties in regio Alkmaar gingen gezamenlijk aan de slag. “De bewoners leven helemaal weer op.”
Stijging van levensduur vloek én zegen
Onder deze kop wordt in economenblad ESB beschreven hoe de stijgende levensduur, gecombineerd met de grote naoorlogse generaties die de komende jaren veel ouder en hulpbehoevend worden, ook zorgen voor grote maatschappelijke opgaven.
Stimuleren doorstroming per complex bekijken
In Hof van Twente wordt voortaan, in plaats van een algemene regeling met het meenemen van de oude huur, per opgeleverd complex gekeken hoe de doorstroming gestimuleerd wordt.
AI-tool voorspelt wanneer je doodgaat
Zou je willen weten wanneer je sterft? De nieuwe AI-tool Life2vec kan nu voor 78 procent nauwkeurig voorspellen wanneer het zover is. De ChatGPT-achtige denkmachine gebruikt hiervoor gegevens van miljoenen mensen.
Langer thuis kán, als er iets verandert
Ouderen langer thuis laten wonen kán, maar dan moet er wel iets veranderen. Aldus EenVandaag, dat meeliep met een Rotterdamse huisarts. “Ik zou het liefst één wijkverpleegkundige hebben met wie ik veertig broze ouderen kan bespreken.”
Lijn in je leven 55+
In de gemeente Zeewolde is het budget van Welzijn op Recept (gericht op de wat oudere ouderen) verruimd voor een driedelige workshop voor de jongere ouderen: Lijn in je leven 55+.
Ongemakkelijke keuzes voor de zorg
“Een operatieteam kan beter acht heupen vervangen op een dag dan één grote buikoperatie doen.” Bij elke medische behandeling moet de vraag zijn: ‘hoeveel personeel is ervoor nodig?’ Hoe houden we de zorg toegankelijk.
Werken na je pensioen
Na een lange onderwijsloopbaan als directeur van basisscholen als 67-jarige via een invalpool maximaal twee dagen per week werken als groepsleerkracht. “Voor mij zorgt het voor een goede balans.”
Doorzettingsmacht voor kwaliteitskompas
Zorginstituut Nederland neemt het kwaliteitskompas ouderenzorg (waar 19 partijen aan werkten) nog niet over vanwege een ‘ontbrekend implementatieplan’. Het Zorginstituut zet haar doorzettingsmacht in om het kompas toch in de praktijk te brengen.
Betere zorg bij extreem probleemgedrag
Bij een kleine groep verpleeghuisbewoners met dementie kan extreem probleemgedrag zoals agressie, agitatie en roepen voorkomen. Een specialist ouderengeneeskunde ziet mogelijkheden om de behandeling en zorg te verbeteren.