Stijging van levensduur vloek én zegen

“De stijgende levensduur, gecombineerd met de getalsmatig grote naoorlogse geboortegeneraties die de komende tien tot vijftien jaar veel ouder en hulpbehoevend worden, zorgen ook voor grote maatschappelijke opgaven: stijgende zorgkosten en personeelskrapte in de zorg.”

Dat schrijft Ruben van Gaalen (CBS / Universiteit van Amsterdam) in ESB. Daarbij zal het aantal niet-werkende 50- tot 75-jarigen (potentiële mantelzorgers) per 85-plusser, snel en flink dalen, van ruim 5 in 2020 naar 1 tot 2 in 2050. “En deze jonge ouderen zullen juist door de vergrijzing steeds meer nodig zijn op de arbeidsmarkt”, aldus Van Gaalen in ESB.

Gezondheidsverschillen

Ook zijn er nog steeds grote sociaal-economische gezondheidsverschillen, aldus Van Gaalen: in de periode 2017–2020 was de levensverwachting in goede gezondheid van de meest welvarende mannen gemiddeld 25 jaar hoger dan van de minst welvarende mannen. Voor vrouwen verschilde dit 23 jaar.

Kwaliteit van leven

Kwantiteit van leven is uiteraard niet het enige criterium voor geluk,zo merkt Van Gaalen in ESB op. “Ook kwaliteit van leven is belangrijk, gezien de maatschappelijke discussies over medisch-ethische kwesties zoals langdurige zorg en vervroegde levensbeëindiging.”