Ongemakkelijke keuzes voor de zorg

Een operatieteam kan beter acht heupen vervangen op een dag dan één grote buikoperatie doen. Bij elke medische behandeling moet de vraag zijn: ‘hoeveel personeel is ervoor nodig?’ Dat stellen de medische bestuurders en wetenschappers Hans van Goudoever, Jeroen de Mast, Sjoerd Repping en Bas ter Weel in een opiniestuk in NRC.

“De vraag naar zorg groeit hard. Zo hard, dat als we niet bijsturen, in 2040 één op de vier werkenden in de zorg zou moeten werken om aan de vraag te voldoen. En het tekort aan verpleegkundigen, operatie-assistenten en anesthesiemedewerkers leidt nu al tot forse wachtlijsten van patiënten die geopereerd moeten worden.”

Dit probleem is al jaren bekend en toch liepen politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s met een grote boog om de onvermijdelijke vraag heen, aldus de auteurs van het opiniestuk in NRC: wat gaan we doen om de zorg toegankelijk te houden?

Blijven we alle zorg  leveren

“Dit vraagt om slimme keuzes: welke handelingen gaan we schrappen omdat ze weinig toevoegen? Welke innovaties leiden ertoe dat we met minder mensen meer zorg kunnen leveren? En ook ongemakkelijke keuzes: blijven we wel alle zorg leveren?” Voor diagnostiek, operaties of controles worden keuzes grotendeels vermeden, schrijven Van Goudoever, De Mast, Repping en Ter Weel in NRC. “Iedereen kan nu bijvoorbeeld met de geringste symptomen voor diagnostiek terecht. Maar niet kiezen is in de praktijk de slechtste optie, want in tijden van schaarste leidt dat tot lange wachtlijsten of lagere kwaliteit.”

Zinloos werk wegnemen

“De effectieve manier om met minder mensen meer zorg te leveren, is door slimmer te gaan werken. Werkprocessen stroomlijnen, beter organiseren en zinloos werk en zinloze complexiteit wegnemen. Zodat zorgprofessionals zo min mogelijk worden afgehouden van hun roeping, namelijk zorgen voor patiënten.”