Senioren Journaal van vrijdag 27 september 2019

75-jarige heeft met 14,5 mensen nauwe band

Een 75-jarige heeft gemiddeld 14,5 mensen met wie hij een nauwe band heeft en die hij frequent ziet, zo blijkt volgens een artikel in Trouw uit onderzoek. Daarmee heeft de huidige generatie een veel groter netwerk dan de vorige. Het netwerk van een 83-jarige in 2016 is in vergelijkbaar met dat van een 63-jarige in 1996. Daarbinnen neemt het aandeel van familieleden af en dat van vrienden toe. Hoewel eenzaamheid voorkomt, zijn 66- tot 79-jarigen niet eenzamer dan 18- tot 35-jarigen. Bij 80-plussers verandert dat.

Een speaker tegen eenzaamheid

Hulpbehoevenden en ouderen in Zuid-Korea krijgen slimme speakers uitgedeeld om mee te ‘praten’. Bijzonder is volgens de Volkskrant de verbinding met een helpdesk, waar zorgspecialisten reageren op verontrustende woorden en gedragingen. Wereldwijd zijn al tal van slimme speakers te koop. Experts verwachten dat de speakers nuttig kunnen zijn in de zorg. Zo voorspelde de Nederlandse ouderenbond Anbo dit voorjaar na een experiment met Home van Google dat ouderen met het apparaat langer zelfstandig kunnen wonen.

House of Graymers voor senioren

De Zweedse tak van computerbouwer Lenovo zag vorig jaar dat er maar weinig eSportteams met ouderen waren. Lenovo wil volgens vakblad Adformatie laten zien dat gamen een leuke vrijetijdsbesteding is, ook voor ouderen. Er is ook een rusthuis gebouwd, de ‘House of Graymers’.Daar vinden gamende ouderen alles wat hun hartje begeert: de beste glasvezelverbinding, de nieuwste spelcomputers en all you can eat pizza.

Maak je woning levensloopbestendig

Hoewel er tientallen nieuwe zorglocaties geopend zijn, stelt vastgoedorganisatie CBRE dat er nog minimaal 1.000 nieuwe locaties nodig zijn om de tekorten te kunnen ondervangen. Het vinden van geschikte ontwikkellocaties kan daarbij nog voor de nodige uitdagingen zorgen, aldus Vastgoedjournaal: In de tussentijd kunnen ouderen het best ervoor kiezen om hun eigen woning toegankelijk maken, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Passende woonvormen in beeld

De komende jaren is een forse uitbreiding van het aantal passende woonvormen nodig door de vergrijzing en toename van behoefte aan ouderenzorg. Daarvoor moet op lokaal niveau het gesprek gevoerd worden. Branchevereniging ActiZ ontwikkelde een doorklikbare presentatie over de toekomst van wonen en zorg voor ouderen. Een hulpmiddel voor zorgorganisaties om op lokaal niveau het gesprek te voeren met woningcorporaties en gemeenten.

Noaberschap, hoe doe je dat?

Ouderen blijven langer thuis wonen, en van iedereen wordt meer zelfredzaamheid verwacht. Dus is noaberschap komende jaren steeds belangrijker, schrijft dagblad Tubantia.

Dat veel inwoners van Borne bereid zijn tot noaberschap, daarvan is de gelijknamige werkgroep al lang overtuigd. Maar hoe pak je dat aan? En waar eindigt burenhulp en begint professionele zorg? Hoe schakel je die in?  “Allemaal vragen waar veel mensen mee worstelen.” Er is een flink potentieel aan noaberhulpverleners, maar die moeten wel weten wat ze moeten doen.

‘Zorg dat cliënt niet afhankelijk blijft’

Er moet een nieuw evenwicht ontstaan tussen zorgprofessionals en patiënten, zei hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp op de relatiedag van kennisorganisatie Vilans. Kern hiervan is de omslag van teaching naar learning: de cliënt centraal stellen, kijken door diens ogen en zorgen dat hij niet afhankelijk blijft. ‘De verandering uit de cliënt zelf laten komen’, noemde Westendorp het, ‘kleine stapjes en duwtjes in de goede richting.’. Maar het vraagt wel lef , stelde Westendorp. Ook het lef om eigen continuïteit ter discussie te stellen.

Gezond én zelfstandig dankzij technologie

Wat zijn de plannen van Europa voor een verouderende populatie in een gedigitaliseerde wereld? Zorgprofessionals, tech-ontwikkelaars, investeerders, beleidmakers en onderzoekers uit meer dan twintig Europese landen debatteren hier deze week over op het AAL Forum in het Deense Aarhus. Vilans bericht hierover.

Oldstars Sport Festival ’groot succes’

Het eerste Nederlandse Oldstars Sport Festival was in Laren een ’groot succes’, meldt de Gooi- en Eemlander. Meer dan tweehonderd belangstellenden sportten met voor ouderen aangepaste regels: walking football, walking hockey, walking rugby en tennis. Oldstars Sport is een project van het Nationaal Ouderenfonds.

ABP: pensioenkortingen zijn te voorkomen

ABP en enkele andere grote pensioenfondsen smeden achter de schermen een plan waarmee kortingen voorkomen kunnen worden. Ze stellen minister Koolmees binnenkort voor om de strenge spelregels zo snel mogelijk te versoepelen. Dat zegt Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, in een gesprek met de Telegraaf.