Senioren Journaal van maandag 30 september 2019

Senioren zien weinig in woningingrepen

Ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk wonen in hun huidige woning, schrijft Tubantia, maar zien doorgaans geen aanleiding om voor simpele aanpassingen te zorgen. “Ze voelen zich jonger dan ze in werkelijkheid zijn.” De noodzaak tot het nemen van preventieve maatregelen zal de projectleider van ‘Lang zult u wonen’ komende dinsdag weer eens uitleggen op de Dag van de Ouderen, die jaarlijks door de Hengelose Seniorenraad wordt georganiseerd. Het zijn vaak simpele ingrepen. “Maar je krijgt het niet tussen de oren.”

Meer ouderen vallen, letsel vaker ernstig

Steeds meer ouderen raken ernstig gewond na een val, meldt het AD. Een van de oorzaken is dat ze langer thuis wonen. Afgelopen jaar ging het om bijna 75.000 ouderen, 5200 slachtoffers meer dan het jaar ervoor. Zij liepen zware verwondingen op als gebroken heupen en hersenletsel. In totaal belandden 108.000 ouderen op de spoedeisende hulp na een valpartij. Een op de tien kon hierna niet terug naar huis en werd opgenomen in een verpleeghuis.

‘Accepteer dat  rollator of valcursus kan helpen’

In de natuur weet iedereen waar hij aan toe is, zegt verouderingsexpert David van Bodegom van de Leyden Academy in het AD. Wie trager wordt, wordt opgegeten. De mens heeft bonustijd, maar beschouwt die volgens Van Bodegom te veel als een verworvenheid. Het niet accepteren van ouderdom is volgens Van Bodegom een van de oorzaken dat steeds meer ouderen in de kreukels op de spoedeisende hulp belanden. “We willen niet gezien worden met een rollator, stok, heupairbag of tijdens een valcursus. Maar accepteer toch dat die hulpmiddelen je juist kunnen helpen, als je eenmaal de 60 of 70 bent gepasseerd.”

SP-initiatiefvoorstel zorgbuurthuizen

De overheid moet kleinschalige zorgbuurthuizen oprichten. Daar moeten hulpbehoevende ouderen kunnen gaan wonen voordat zij terecht kunnen in een verpleeghuis. Dit wil SP-leider Lilian Marijnissen volgens de Volkskrant regelen met een initiatiefwetsvoorstel. ‘Wij’, zegt Marijnissen, ‘waren altijd al tegen de sluiting van de verzorgingshuizen, maar nu komen andere partijen er gelukkig ook achter dat er een gat is gevallen tussen het moment dat het thuis niet meer gaat en de toegang tot een verpleeghuis.’

Fulltime eenzaamheidsbestrijder

Bas Groenendijk is fulltime eenzaamheidsbestrijder. Een nobel vak dat hij zelf heeft bedacht en sinds 1,5 jaar met passie en succes vormgeeft in en om zijn woonplaats Vlijmen. De Volkskrant ontmoette hem aan de koffietafel van de plaatselijke Jumbo. Die tafel heeft samen met de ‘kletskassa’ in deze supermarkt het kwijnende buurtpraatje nieuw leven ingeblazen. De praatjes blijken een even simpele als doeltreffende manier om eenzaamheid op te sporen. Bas en zijn twee collega’s van hun stichting ‘Alles voor Mekaar’ hebben er een antenne voor.

Geweld tegen ouderen: trend of incident?

De laatste tijd zijn ouderen veelvuldig slachtoffer geworden van geweld of overvallen. Wordt Nederland steeds onveiliger voor ouderen, of gaat het om incidenten, vraagt Elsevier Weekblad zich af. Volgens het CBS hebben er in 2017 ongeveer 291 duizend bejaarden – 9 procent van alle 65-plussers –  aangegeven dat ze te maken hebben gehad met oplichting, beroving en geweld..Minister Hugo de Jonge stelt dat momenteel financieel misbruik de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling is.

Weerbaar maken tegen babbeltrucs

Ouderenorganisatie ANBO start met een cursus om ouderen weerbaar te maken tegen babbeltrucs, meldt de NOS. Zo’n 100 vrijwilligers worden opgeleid om als veiligheidsadviseur bij ouderen langs te gaan voor een gesprek. Leden van de ANBO kunnen zo’n gesprek aanvragen.

Riek (85) en Kees (90) gedwongen gescheiden

Ongelukkig zit Riek (85) in haar rolstoel in het verzorgingshuis in Pijnacker. Doffe ogen en haar hoofd een beetje gebogen. Als de ’s-Gravenzandse haar man Kees (90) ziet, fleurt ze een beetje op. Het echtpaar is 66 jaar getrouwd. “Die twee kun je toch niet van elkaar gaan scheiden?” vraagt een schoondochter zich hardop af in het AD. Doordat zij zit ‘weggestopt’ in een verzorgingshuis 30 kilometer verderop kan haar man haar niet meer zelfstandig bezoeken.

‘Vanaf 2020 steeds minder ouderen’

‘Ouderen worden steeds ouder en het worden er steeds meer’,schreef de Volkskrant. ‘Dit is één van de beweringen in de pensioendiscussie die steeds klakkeloos wordt herhaald maar gewoon niet klopt’, reageert een lezer: Inderdaad zijn er momenteel veel ouderen, maar het aantal ouderen gaat vanaf 2020 alleen maar afnemen.

Pensioenverlagingen van 15 tot 20 procent?

Gepensioneerden krijgen de komende jaren korting na korting te verwerken, schrijft de Telegraaf. Vakbonden en pensioenfondsen waarschuwen voor een stapeling aan verlagingen in de komende jaren. “Als we het allemaal bij elkaar optellen, kan het gaan om pensioenverlagingen van 15 tot 20 procent door de jaren heen”, zegt Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn. De NOS maakte een overzicht van de ontwikkelingen rond de pensioenen.