Senioren Journaal van maandag 27 juni

Vasthouden aan je gevoelsleeftijd

“Hoe je je voelt is een combinatie van drie factoren: je biologische leeftijd, je sociale leeftijd en je psychologische leeftijd.” Je jong voelen heeft volgens de wetenschap een positief effect op hoe oud je wordt.

Recht op hulp, maar de hulp komt niet altijd

Het tekort aan hulpen in de huishouding neemt extreme vormen aan. In de gemeente Renkum is dat tekort zelfs zo groot, dat inwoners die recht hebben op hulp het soms zelf moeten zien te redden. Gemeenten vragen begrip voor de problemen.

Klimaatopa’s nog geen massa

‘Beginnende bejaarden’ hebben enorm veel potentie om verandering te realiseren, zeggen Grootouders voor het Klimaat. “We hebben veel vrije tijd en over het algemeen wel ruim voldoende financiële middelen die we ook op een positieve manier kunnen gebruiken. Dat gebeurt nog nauwelijks.”

Pensioengelden niet blijven oppotten

De FNV roept alle pensioenfondsen op om de pensioenen te verhogen. De vakbond begrijpt de twijfel, ‘maar ze moeten zich realiseren dat alle deelnemers van de pensioenfondsen al ruim tien jaar geen indexatie hebben gehad. Laat nu zien dat je de uitkeringen niet blijft oppotten.’

Bewegen, bewegen, bewegen

Ouderen kunnen ook zelf het nodige doen om vallen tegen te gaan. ‘Bewegen, bewegen, bewegen’ is het devies. Minstens vijf keer per week een half uurtje matig intensief aan de wandel, yoga, tennis, fietsen, wat dan ook.

Zo blijven kwetsbare ouderen kwetsbaar

Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan. Met die mantra’s van de nieuwe minister kies je er voor kwetsbare groepen toch maar kwetsbaar te laten blijven, zegt de voorzitter van de Friese ouderenbonden.

Wie maakt straks de caravan

Vergrijzing betekent dat er nog steeds veel mensen zijn die iets willen kopen, een caravan bijvoorbeeld, maar dat er nog maar weinig arbeidskrachten zijn om die caravan te maken. In 2021 waren er 840.000 80-plussers in Nederland. In 2070 zijn dat er meer dan 2 miljoen.

‘Ontvoerd’ naar verpleeghuis

Drie dochters van een 76-jarige vrouw uit Weerselo hebben hun dementerende moeder overgebracht naar een verpleeghuis en willen haar partner niet vertellen waar ze nu woont. Voorlopig dieptepunt in een zaak waarin een testamentwijziging en een partnerregistratie door de rechter nietig werden verklaard.

Zomeractiviteiten seniorenverenigingen

Wat doe je als seniorenvereniging in de vakantieperiode?  Er zijn er die extra activiteiten opzetten, tot en met een zomerfestival. “Als de kinderen en kleinkinderen op vakantie zijn, worstelt een aantal senioren met de daginvulling.” Maar er zijn ook verenigingen die juist niets doen. “De bestuursleden willen ook een keer niets hoeven doen.”

Verpleeghuis thuis

‘Woonzorggroep SAMEN wil overal verpleeghuisjes laten ontstaan. Mensen met dementie neemt ze niet op, maar verpleegt ze thuis samen met familie en buren en collega-zorginstellingen.’ Dit valt volgens een columnist van Noordkop Centraal op te maken uit de nieuwe strategie van SAMEN op de ouderenzorg. Volgens hem is SAMEN te voorbarig met haar plannen.