Senioren Journaal van dinsdag 25 mei

Gezond eten goed voor het brein

Mensen die gezond eten zijn op hun 65ste cognitief net zo sterk als 63-jarigen met een minder gezond eetpatroon. Ook gaan cognitieve functies langzamer achteruit bij gezonde eters. Hoe ouder, hoe groter het verschil in cognitie tussen gezonde en ongezonde eters. Dit blijkt volgens NRC uit een studie van het RIVM onder ruim drieduizend Doetinchemmers die twintig jaar werden gevolgd.

‘Na corona meer ontmoetingsplekken’

Een Haags PvdA-raadslid vraagt meer laagdrempelige en vrijblijvende ontmoetingsplekken voor ouderen in de stad: zogenaamde ‘snuffelplekken’. Dit kunnen koffiehoeken zijn in een supermarkt, kringloopwinkel of bibliotheek waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten. “Niet iedereen heeft behoefte aan activiteiten en dagbesteding waarbij iets van je verwacht wordt. Daarvoor zijn juist zulke laagdrempelige ‘snuffelplekken’ belangrijk: plekken waar je rustig een praatje kunnen maken, of gewoon een krantje kunt lezen.”

Beste kans geen ouderdomsziekten te krijgen

Geriater en internist Andrea Maier is door de Nationale Universiteit Singapore gevraagd om het Centre for Healthy Longevity te leiden. “Singapore heeft een groot probleem met een snel verouderende bevolking”, zegt ze in NRC. Gaat zij de mensen jonger maken? “De veertigers en vijftigers, ja. We gaan ook naar kinderen en baby’s kijken. En wat moeders kunnen doen om hun kind tijdens de zwangerschap de beste kans te geven om later geen ouderdomsziekten te krijgen.”

Uitvaart nieuwe stijl

De dood mag ook worden gevierd, vinden ‘deathfluencers’. Ze stimuleren mensen anders na te denken over het ultieme afscheid, schrijft Het Parool. Met YouTube-cursussen, uitvaartfoto’s op Instagram en doodsdiners. ’Ik laat cursisten hun ideale dood visualiseren.’ ‘Het zou mooi zijn als steeds meer mensen de dood gaan omarmen als een onderdeel van het leven.”

Wat is er aan de hand met ons pensioen?

Met ons pensioen is iets opmerkelijks aan de hand, aldus de algemeen directeur van de Consumentenbond in de Telegraaf: Internationaal wordt ons pensioenstelsel geprezen als één van de beste, of zelfs het beste ter wereld. Maar in eigen land krijgt het als rapportcijfer een schamele 5,7 – lager zelfs dan de banken.

Het grote ouwelullenboek

Kunnen mannen het lichamelijk verval stoppen of afremmen, vroegen sportarts Frank van Hellemondt (59) en schrijver/columnist Jerry Goossens (55) zich af. Voor ‘Het grote ouwelullenboek’, dat op 26 mei verschijnt, zochten ze antwoorden op prangende vragen over mannen op leeftijd. “De titel van hun boek doet een bepaalde meligheid vermoeden, maar het is een wetenschappelijk doorwrochte pageturner over de ouder wordende man, gelardeerd met persoonlijke verhalen, humor en zelfspot”, schrijft Ronald Giphart (55) in het AD.

Good Goan op de atletiekbaan

De eerste aflevering van bewegen voor senioren onder de naam Good Goan bij de Almelose atletiekvereniging Sisu is een groot succes, meldt dagblad Tubantia. Voor de eerste aflevering op 18 mei hadden zich 38 senioren aangemeld voor een sportieve activiteit. Vandaag is de tweede aflevering van dit initiatief.

Leer meer over slim wonen

Een grasmaaier die zelf het gras maait. Een deurbel die je laat zien wie er voor de deur staat. Verlichting die vanzelf aangaat als je ’s nachts even een plasje gaat doen. En een apparaatje dat je zoon of dochter belt als je gevallen bent. Dat kan allemaal in een ’slimme woning’. Daarover ging een webinar van ANBO.

Pleidooi voor digitale inclusie

Twaalf belangenorganisaties, waaronder KBO-PCOB, slaan de handen ineen voor digitale inclusie. Het GebruikersNetwerk Digitale Inclusie zet zich in voor een samenleving waarin digitale informatie, diensten en producten toegankelijk, gebruiksvriendelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen. “Want digitale inclusie is nog lang niet altijd en overal vanzelfsprekend.”

Subsidie projecten ouderen en kunst

Het nieuwe fonds dat projecten subsidieert waarbij ouderen actief zijn met kunst is uiterst succesvol gebleken. Voor de voor de eerste aanvraagronde ontving het fonds 111 aanvragen voor een totaalbedrag van ruim 2,6 miljoen. In totaal ontvingen 47 organisaties een bijdrage van gemiddeld € 12.765. Op 14 juni a.s. opent de tweede inzendtermijn.