Senioren Journaal van dinsdag 25 februari

Vrouwenlichaam fysiek eerder achteruit

Oudere vrouwen zijn fysiek slechter af dan mannen, blijkt volgens Trouw uit onderzoek. Het is nog gissen naar de oorzaak van het verschil. Tot veertig jaar presteren vrouwen even goed als mannen op bepaalde simpele fysieke testen. Alleen bij handknijpen zijn mannen sterker. Maar in de groep van 55-65 jaar is er ineens een groot verschil. Vrouwen hebben een hogere levensverwachting maar leven juist meer jaren met fysieke beperkingen. Ziektes als artrose, dementie en gordelroos treffen hen vaker.

Steeds meer Vitality Clubs

Leyden Academy introduceerde de Vitality Club: een laagdrempelige beweegclub in de eigen wijk, waar senioren samen een uurtje sporten in de buitenlucht. “Het is een voorbeeld van ‘peer coaching’, waarbij deelnemers elkaar motiveren en coachen, zonder tussenkomst van professionals.” Er zijn inmiddels dertien Vitality Clubs actief, van Leiden tot Den Haag en van Lelystad tot Denekamp, en er komen er steeds meer bij.

‘Proef! – Zorg en Welzijn met sterren’

De afgelopen twee maanden hebben zorgorganisaties voor het eerst de verplichte indicator ‘Aandacht voor eten en drinken’ gemeten. Samen met onder meer ActiZ, RIVM en Patiënt & Voeding heeft Stichting Eten+Welzijn een praktische beleidsinstrument ontwikkeld: ‘Proef! – Zorg en Welzijn met sterren’

Hulp voor gemeenten en corporaties

Sinds medio 2019 is namens de betrokken ministeries het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ) actief, dat gemeenten en corporaties helpt bij het in kaart brengen van de lokale vraagstukken om zo ouderen, indien mogelijk, langer zelfstandig thuis te laten wonen. Inmiddels zijn er 13 ondersteuningsvragen, wordt gemeld in Binnenlands Bestuur.

Tien minuten hulp meer

De grote groep ouderen die de vergaande bezuiniging op hun schoonmaakhulp accepteerde, krijgt er van de gemeente Eindhoven wekelijks tien minuten hulp bij. Dat loopt voor de gemeente uiteindelijk toch in de papieren, aldus het Eindhovens Dagblad. Vanaf komende zomer mag de eigen vertrouwde hulp ook weer taken uitvoeren die slechts af en toe nodig zijn, zoals het schoonmaken van de binnenkant van de magnetron of keukenkastjes.

Meer druk op ouderen

Op filosofiesite Bij Nader Inzien schrijft ethicus Jan Vorstenbosch dat de staat mogelijk de financiële lasten van ouderen voor de samenleving ’gaat erkennen als goede redenen om dood te willen’. Maxim Februari verwijst hiernaar in een column in NRC en constateert: “Een verslechterende economie en oplopende zorgkosten zullen de druk op ouderen verhogen. Dat is onverstandig, want misschien kun je de economische situatie inderdaad niet veranderen, maar je moet die zeker niet per wet legitimeren als reden om dood te gaan.”

Kleinkind opvoeden

Sinds anderhalf jaar voeden fotojournalist Evert Elzinga (63) en zijn ex-vrouw hun 6-jarige kleindochter op: haar ouders konden niet meer voor haar zorgen. Elzinga maakte er een persoonlijke fotoserie over en vertelt erover in Het Parool. “Haar ouders zijn blij met deze oplossing en voor ons is het vanzelfsprekend dat we voor Jaymeli zorgen. Ze is ons kleinkind, maar ook ons kind.”

Dagbesteding op kinderboerderij

Ouderenzorgorganisatie Topaz start met een nieuw ontmoetingscentrum op Kinderboerderij Voorschoten voor ouderen met beginnende dementie of ouderen die zich eenzaam voelen. In eerste instantie gaat het om één per week, aldus Unity.nl.

Mantelzorger ‘wacht’ op vriendelijk woord

“Laten we elkaar de ogen openen”, schrijft Mariska van Gennep (die trainingen voor mantelzorg geeft) in Trouw: “Nederland heeft veel mantelzorgers. Het gebeurt uit liefde en de druk vanuit Den Haag is groot. De kans bestaat dat je collega, vriend of vriendin mantelzorgt. Het zou fijn zijn als je eens vraagt hoe dat is, elke keer weer naar de zieke of stervende te gaan. Kost jou alleen wat moeite. Zo krijgen de mantelzorgers meer begrip. Want ik weet dat er een groep op het tandvlees loopt en ‘wacht’ op een vriendelijk woord.”

Nij Ylostins in IJlst alsnog gesloopt

Woonvoorziening Nij Ylostins in IJlst wordt geen beschermd gemeentelijk monument meldt ZEMBLA. Dat heeft het college van B en W van de gemeente Súdwest-Fryslân besloten “na zorgvuldige afweging van alle betrokken belangen”. Na een lange strijd van de ouderen die er met plezier wonen en sloop probeerden te voorkomen, gaat het complex dus alsnog tegen de vlakte.

Supplementen slikken als je gezond bent?

Kan het als 50-plusser ook zinnig zijn om supplementen te slikken als je gezond bent? Jazeker, schrijft de Volkskrant met verwijzing naar de site van het Voedingscentrum. “Als je ouder wordt, verloopt de omzetting van vitamine D uit zonlicht minder goed. Ook neemt het lichaam calcium minder goed op.” Ook hebben ouderen snel een vitamine B12-tekort, omdat ze de vitamine steeds moeilijker opnemen.