Senioren Journaal van maandag 25 april

Afscheid van je rijbewijs een rouwproces

Het debat over strengere keuring van 75-plussers op de weg maakt heftige emoties los. Je rijbewijs inleveren is als  een rouwproces, zegt een verkeerspsycholoog, je sluit een deel van je leven af. “Het is opnieuw een confrontatie met dat je ouder wordt.”

Beetje minder verwachten van ouderenzorg

De ouderenzorg is niet houdbaar, het moet anders: ouderenzorgbestuurders roepen op tot maatschappelijk debat. Buiten alles wat de ouderenzorg zelf kan doen, zullen we onze verwachtingen, onze eisen, een beetje moeten minderen. ‘We moeten een groter beroep doen op familie.’

Actie: De gebroken stoeptegel

Een fietspad met gaten, een kapotte bank in het park, een bushalte die je bijna onmogelijk kunt bereiken… Het zijn volgens KBO-PCOB van die ergernissen die veel mensen herkennen. “Tijd voor onze actie De gebroken stoeptegel!” “Stuur ons een foto van wat u ziet in uw gemeente.”

Diefstal in super: kan niet rondkomen van AOW

De politie in Zoetermeer heeft zaterdagmiddag een 80-jarige man aangehouden voor een winkeldiefstal. De wijkagent beschrijft op Twitter dat de man voor €17,75 etenswaren had gestolen bij Albert Heijn. De man verklaarde volgens de Telegraaf dat hij maar moeilijk kon rondkomen van zijn AOW.

Opgehokt in eigen huis

Heel veel ouderen zitten als het ware opgehokt in hun eigen huis, zegt de Rijksbouwmeester. Daarmee bevorder je de doorstroming niet. “Ouderen plaats je niet ergens in een weiland als ze slecht mobiel zijn en er geen leeftijdsgenoten in de buurt zijn.

Veel gebruik huisartsen-app

Dat voornamelijk jonge patiënten gebruikmaken van een app om de huisarts te raadplegen, is een misvatting. Dat blijkt volgens Skipr uit cijfers over het gebruik van de app Medicoo bij huisartsenpraktijk Pallion in Hulst. De groep patiënten tussen de 50 en 70 jaar stelt de meeste vragen via de chat.

Ouderenzorg ingewikkeld en onontgonnen

Er zijn tal van schrijnende voorbeelden van mensen met dementie die een delier doormaken. “En niemand weet wat je ermee moet. Ouderenzorg is ingewikkeld en onontgonnen”, zegt een arts die hier onderzoek naar deed: Als probleemgedrag bij dementie speelt, is het een delier totdat het tegendeel is bewezen.

KWF investeert in palliatieve zorg

Bestrijden van kanker, dat was altijd het doel van KWF. De organisatie gaat nu ook investeren in betere zorg voor terminale kankerpatiënten. Een flinke ommezwaai: “Er heerst niet langer een taboe op kanker. Ook ontstaat steeds meer behoefte om te praten over de dood.”

Grote opkomst gepensioneerden

Dat de belangstelling voor ons pensioen van nu en straks groeit, blijkt volgens de Koepel Gepensioneerden ook uit de opkomst bij de diverse jaarvergaderingen van lidorganisaties waar Koepel-voorzitter John Kerstens de leden bijpraat. Op een bijeenkomst voor Océ-gepensioneerden bijvoorbeeld kwamen 150 belangstellenden af.

Alzheimer maakt banger dan nodig

“Als je alzheimer googelt dan krijg je meteen allemaal sombere afbeeldingen”, zegt de Maastrichtse hoogleraar Frans Verhey bij zijn afscheid. “Wij zeggen: vergeet dat schrikbeeld, praat meer over de beperkingen en hoe je daarmee omgaat. Pas je leven aan en vind de kwaliteit van leven. En geniet daarvan.”

Goed nadenken over je zorgverzekeraar

Juist het fijnmazige zorgnetwerk wordt met grote snelheid om zeep geholpen, schrijft Rosanne Hertzberger in haar column in NRC. Vraag uw zorgverlener eens naar zijn of haar voorkeur voor een zorgverzekeraar, is haar advies. “De huisarts kan niet kiezen, maar u wel.”

Resetknop indrukken voor pensioendossier

Er zal een resetknop moeten worden ingedrukt op het pensioendossier. Dat zeggen de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) en de seniorenverenigingen KBO-Brabant en KBO Noord-Holland.  “Het huidige stelsel kan door eenvoudige, veel minder riskante aanpassingen toekomstbestendig gemaakt worden.”

Zeeuwse ouderenzorg onder druk

Om het personeelstekort in de Zeeuwse zorg aan te pakken, hebben zorgorganisaties de handen ineen geslagen onder de naam Zeeuwse Zorgcoalitie. In plaats van elkaar te beconcurreren, werken organisaties meer samen, aldus EenVandaag. “Als er geen maatregelen getroffen worden, loopt het personeelstekort richting 2030 op tot 24 procent. Dat zijn 7.400 medewerkers.”