Senioren Journaal van maandag 24 oktober
Ouderen kun je niet zomaar in de kou zetten
Ouderen die fit zijn, kunnen hun lichaam goed op temperatuur houden, oftewel thermoreguleren. Aldus een Volkskrant-artikel over de vraag wat koukleumen met ons lichaam doet en of eraan valt te wennen. Maar net als bij bewegen geldt hier het principe ‘use it or lose it’. Ouderen kun je dus niet zomaar in de kou zetten: een temperatuur van 20 graden en warm aankleden is vaak beter. In Engeland zijn er veel problemen geweest met ouderen die energie wilden besparen en toen onderkoeld zijn geraakt.
Verwarming laag: goed voor de stofwisseling
Naar aanleiding van haar morgen verschijnende boek ‘’n Beetje Leuk Ouder Worden’ zegt Wies Verbeek in een Telegraaf-interview dat bij de meeste mensen de stofwisseling langzamer werkt naarmate ze ouder worden. “Die kun je activeren door de verwarming laag te zetten: op zo’n 17 tot 19 graden. Als je de kachel op 21 graden zet, hoeft je lichaam niets meer te doen om zichzelf warm te houden.” Voor haar boek verzamelde zij tips bij de wetenschap” “Mensen die positief zijn, leven langer en zijn gezonder. Het mooie is dat het voor een deel aan te leren is.”
Senioren zijn het waard
“Waar kunt u als 55-plusser terecht voor hulp bij schulden? Of heeft u misschien recht op een toeslag? De gemeente kent veel regelingen voor 55-plussers met een laag inkomen, maar dan is het wel belangrijk dat die voorzieningen bekend zijn.” Om die reden heeft het preventieteam van de gemeente Nissewaard een brochure samengesteld speciaal voor deze groep mensen, getiteld ‘Senioren zijn het waard’.
Als het maar gezellig is
“Kijk wat de ander wil. Vraag en faciliteer”, zegt de coördinator van Oog voor Utrecht, dat inloop-met-voorlichting organiseert in drie Utrechtse wijken. “Toen we zeven jaar geleden begonnen, hamerden we heel erg op het programma, maar eigenlijk maakt het niet uit wat we aanbieden, als het maar gezellig is. En nu merken we dat we veel kunnen bereiken, want de ouderen vertrouwen ons.”
Gerontofobie slaat hard om zich heen
Grijs is oud. Aftakeling, dor hout. In deze tijd van ‘voor altijd jong’ en digitaal gemanipuleerde schoonheidsidealen slaat gerontofobie (de angst voor ouder worden) hard om zich heen, schrijft Volkskrant-columnist Merel van Vroonhoven.”Wijsheid en ervaring verliezen het van negatieve beeldvorming.”
Kom uit die verdomhoek: oud, be proud!
“Wij, ouderen, hebben de ervaring”, zegt schrijver Maria Goos (66). “Waarom zouden we ons niet manifester uitspreken over het een en ander? Vanwaar die focus op jong? Waarom zou je je onder een hoody verstoppen en doen alsof je dertig bent? Kom uit die verdomhoek: oud, be proud!”
Huishoudelijke hulp om de week
Inwoners van Gorinchem en Molenlanden gaan ‘schoonmaakuren’ inleveren zodat anderen die op de wachtlijst zijn beland ook huishoudelijk hulp kunnen krijgen. Dit betekent in de praktijk dat inwoners één uur hulp inleveren. In plaats van twee uur per week komt de hulp nog om de week. Die werkt dan drie uur. Voor de meest kwetsbare cliënten (vier op de tien) wordt een uitzondering gemaakt.
Zelfstandigheid geeft vitaal gevoel
Minister Conny Helder spoort iedereen aan in eigen kring te discussiëren over wat je zelf kunt doen en over wat een échte zorgvraag is. ‘Mijn boodschap is dat we geen zorg van mensen afnemen, maar dat mensen ook veel terugkrijgen. Zelfstandigheid geeft een vitaal gevoel. Oudere mensen kunnen leven op de manier zoals zij dat zelf graag willen.’
Bijna blij zijn met gebroken schouder
Een Trouw-lezer zat met haar gevallen schoonmoeder van 93 op de SEH. Een schouder bleek gebroken. “Schrijnend dat je daar bijna blij om bent, want het is een indicatie voor opname. Sluiting van de verzorgingshuizen zorgde voor meer opname in de duurdere verpleeghuiszorg en tot ouderen die verpieteren in geschikte woningen voor gezinnen. Mijn schoonmoeder zal na het herstel wel weer naar huis worden gestuurd. Wachten op de volgende val.”
Pensionado’s met pit
Op gevorderde leeftijd nog altijd fanatiek fietsen, surfen of hardlopen. De Telegraaf portretteert drie pensionado’s met pit. Zij krijgen de 80 jaar in zicht of zijn die leeftijd al gepasseerd en toch beoefenen ze hun hobby nog altijd vol overgave. “Mensen snappen niet dat ik het nog doe. Nou en? Leeftijd is maar een getal.”
Wachttijd te lang, bel de zorgverzekeraar
Als het wachten op behandeling in het ziekenhuis te lang duurt, is volgens de Patiëntenfederatie het krachtigste instrument: je zorgverzekeraar bellen. Bij de grootste zorgverzekeraar scheelt zorgmiddeling gemiddeld 51 dagen.
Beste seks na je 50e, het kán wel
Naarmate we ouder worden, neemt de kans op allerlei seksuele problemen zoals erectiestoornissen en libidoverlies toe. Toch is het volgens uroloog en medisch seksuoloog dr. Rob Schipper mogelijk om na je vijftigste de beste seks ooit te hebben. Al gaat dat niet helemaal vanzelf.
Zet overal ouderenwoningen bij elkaar
Zet overal een groot aantal ouderenwoningen op een lapje grond bij elkaar, is de suggestie van een Trouw-lezer: Dat werkt efficiënter voor de medewerkers van thuiszorg. En als zij er toch vaak moeten zijn, is een unit voor de thuiszorg op hetzelfde terrein wel handig. Wellicht daarnaast ook een unit met een basale keuken en een unit met eenvoudige ontmoetingsruimte.
We worden steeds meer geïsoleerd
Wil van Soest is Statenlid in Noord-Holland en de oudste actieve politica van het land. Zaterdag werd ze 86, maar het gezicht van de Partij van de Ouderen heeft volgens Het Parool nog niets van haar strijdbaarheid verloren. “Ik krijg steeds te horen dat ik voor ouderenbeleid bij de gemeente moet zijn, maar ik heb een motie ingediend over kleinschalige verzorgingshuizen in de wijken. Als de mensen nou eens een keertje gaan stemmen, kunnen we eindelijk een vuist maken. We zijn een vergeten groep en worden hoe langer hoe meer geïsoleerd.”
Oude Britse hippies verslaafd aan cocaïne
Het aantal Britse bejaarden dat verslaafd is aan cocaïne groeit zorgelijk snel. Afgelopen jaar werden ruim vijfhonderd Britten van zestig jaar of ouder in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van de verslaving, meldt de Telegraaf. Acht van de probleemgevallen waren ouder dan negentig jaar. Britse hippies hebben duidelijk de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en hun oude drugsgewoonten nog niet opgegeven, zo lijken de cijfers te vertellen.