Senioren Journaal van vrijdag 24 februari

Docent Daan (82): tai chi ideale sport

Tai-chidocent Daan Hengst gooit op zijn 82ste leerlingen omver die twee keer zo jong zijn. Voorlopig denkt hij niet aan stoppen. ‘Tai chi is een ideale sport voor ouderen.’

Steeds meer ouderen hebben een rijbewijs

Het aantal ouderen met een rijbewijs neemt snel toe. Begin dit jaar mochten bijna een miljoen 75-plussers achter het stuur plaatsnemen. Vergeleken met 2018 een stijging van een kleine 40 procent.

Meeste senioren Waterland zeer tevreden

Verreweg de meeste ouderen in de gemeente Waterland zijn zeer tevreden over hun eigen situatie, blijkt uit een PvdA-enquête. Veel senioren waarderen hun eigen levensvreugde met rapportcijfer 8 of hoger.

Trouwambtenaar geen leeftijdsgrens

Bruidsparen kunnen in de gemeente Westland ook in de toekomst een opa of oude tante inhuren als trouwambtenaar. De gemeenteraad stak een stokje voor het collegebesluit om een leeftijdsgrens van 75 jaar in te voeren.

Bijstand voor te dure maaltijden

In Terneuzen zijn er zorgen om ouderen die om financiële redenen minder maaltijden bestellen. De wethouder wijst op de  bijzondere bijstand “waardoor we de helft kunnen betalen voor mensen die dat nodig hebben”.

Schoonmaakster tipte overvallers

De gewelddadige overvallers van een ouder echtpaar in Den Haag blijken te zijn ingefluisterd door de schoonmaakster. Zij stuurde foto’s van het interieur en van de spullen die er te halen waren.

Generatiekloof overdreven

De kloof tussen generaties is overdreven en (sociale) media spelen daarin een bedenkelijke rol. Dat stelt de Engelse auteur en hoogleraar Bobby Duffy. Socrates mopperde al over de jeugd.

Verpleging & verzorging terug naar de kern

Wat is er nodig in de zorg voor ouderen in tijden van arbeidskrapte. “We moeten meer doen waarvoor we zijn opgeleid en minder van wat niet bij ons beroep hoort.”

Polderdorp bouwt seniorenwoningen

Via de  woningcorporatie is in het polderdorp Espel een aantal seniorenwoningen gebouwd, maar er zijn ook ouderen die willen kopen, bijvoorbeeld een appartement. Dorpsbelangen maakte zich er sterk voor, er kan gebouwd worden.

Jonge criminelen Aken richten zich op ouderen

Ouderen met een fysieke beperking worden in Aken steeds vaker slachtoffer van jonge criminelen. De politie roept ouderen op in het donker binnen te blijven.

Je eigen levensboek laten schrijven

In Arnhem wordt ouderen de mogelijkheid geboden om hun levensverhaal door een vrijwilliger te laten opschrijven en te verwerken tot een levensboek. “Heerlijk dat iemand met aandacht naar je verhalen luistert.”

Onderzoek balans gezonde 65-plussers

Onderzoekers van de afdeling Neurowetenschappen van Erasmus MC zijn op zoek naar gezonde vrijwilligers, met name 65-plussers, die willen helpen om meer inzicht te krijgen in de werking van het evenwicht.