Senioren Journaal van donderdag 23 maart

Amsterdam maximumsnelheid e-bikes 20 km

Amsterdam wil de snelheid van elektrische fietsen terugbrengen naar 20 kilometer per uur om de verkeersveiligheid te verbeteren. Nog dit jaar moeten snelle fietsers worden verleid om op de rijbaan te fietsen.

Verhoogde pensioenleeftijd bevalt hier best

In Frankrijk stuit het verhogen van de pensioenleeftijd op fel verzet. Nederlands onderzoek toont aan dat langer doorwerken misschien zo slecht nog niet is. Mensen stoppen hier wel graag enkele maanden voor de pensioendatum.

Wat voor wereld laat ik (82) na?

“Wat voor wereld laat ik, 82-jarige, na aan mijn vier kleinkinderen en hun nakomelingen?” Er is dringend een nieuwe klimaateconomie nodig. “Onze kinderen en kleinkinderen zullen ons er later om prijzen. Zo niet, dan zullen ze ons vervloeken.”

Helpen verhuizen en laten doorstromen

Van verhuisvouchers tot voorrang en vergoeding: gemeenten stimuleren ouderen om door te stromen en te verhuizen. Voor een meer levensloopbestendig onderkomen en meer doorstroom op de woningmarkt.

Bankieren met de menselijke maat

Waar grootbanken in hoog tempo kantoren sluiten, houdt de Volksbank bij Regiobank en SNS juist de deuren open. “Wij zijn van het bankieren met de menselijke maat.”

Gezond en gelukkig oud worden in Lelystad

Hoe kun je gezond en gelukkig ouder worden in Lelystad? Dat was de vraag in een bijeenkomst van gemeenteraadsleden met ouderen. Hoog op het wensenlijstje: tuin, woongroep en jeu-de-boulesbaan.

Zelf beslissen over de dood

Het aandeel van euthanasie in het totale aantal sterfgevallen stijgt. Volgens experts is euthanasie bekender geworden en vinden babyboomers het belangrijker zelf te beslissen over hun dood.

Cliëntondersteuning Wmo niet bekend

Cliënten die gebruik maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) weten niet dat er onafhankelijke cliëntondersteuning is. Gemeenten zien zelf ook dat er ruimte voor verbetering is op dit gebied.

Politie: bankhelpdeskfraude zeer zorgelijk

Ouderen in de regio Den Haag zijn opnieuw ten prooi gevallen aan oplichters, die de slachtoffers dit keer wijsmaken dat hun bank een virus heeft. De politie spreekt van een ’zeer zorgelijke ontwikkeling’.

Zo onderscheid je een delier van dementie

“Een delier is een plotselinge verwardheid en dat onderscheidt een delier van dementie, die geleidelijker ontstaat.” Een wijkverpleegkundige geeft uitleg over de richtlijn Delier.

Goede zorg is voor iedereen anders

“Goede zorg is altijd van belang. Maar wat er precies met goede zorg bedoeld wordt, is niet altijd duidelijk.” Dat blijkt uit promotieonderzoek naar de samenwerkingsrelatie tussen zorgmedewerkers, verpleeghuisbewoners en hun naasten.

Groen-grijze woongemeenschap

Een plek waar ‘groentjes’ en ‘grijze koppies’ (en alles daar tussenin) samen wonen en leven. Die droom bestaat in Sint-Oedenrode al lang bij het burgerinitiatief Groen-grijs Rooi. En die droom is nu weer een stapje dichterbij gekomen.